Piena dienas vēderam
2009. gada 10. jūnijs, 11:41

Piena dienas vēderam

Jauns.lv

Sniedz vēderam atelpas brīdi! Noorganizē tam piena diētu vai – vienkāršāk – atslodzes dienu!

Diētas nosacījums: daudzveidība

Vasarā ļoti iecienītas ir dažādas ogas, augļi un dārzeņi. Tāpēc jo sevišķi viegli un vēderam neapgrūtinoši vari sarīkot sev vasarīgu diētu, par vienu no sastāvdaļām izmantojot pienu. Var ēst meža zemenes, avenes, mellenes vai kazenes ar vājo pienu vai vājpiena biezpienu un jogurtu. Ieteicami dažādi eksperimenti: gatavo jauno dārzeņu sakņu zupu, sakul biezpienu ar ogu masu vai ēd tikai sutinātus dārzeņus, uzdzerot kefīru, pienu vai paniņas. “Svarīgi diētas laikā ēst daudzveidīgus produktus. Jāatzīst gan, ka pirms kāda laika ļoti populāra bija arī piena diēta, kad divas vai trīs dienas pēc kārtas cilvēks dzer tikai pienu. Tā veselībai pāri nenodara,” teic diētas ārsts Atis Tupiņš. Piens sniedz sāta sajūtu, piepilda kuņģi, tas satur daudz ūdens un arī olbaltumvielu, kas savukārt paātrina vielmaiņu. Taču vēl pienā ir arī piena tauki un laktoze, tāpēc, ja vēlies rūpēties par slaido līniju, ieteicamāk dzert tādu pienu, kas satur zemāku tauku procentu.

Vai zināji, ka pienu mūsu kuņģis patiesībā nemaz neuzskata par dzērienu, bet gan ēdienu – par spīti tam, ka tas satur 80% ūdens? Tas ir tāpēc, ka, nonākot kuņģī, tas sarecē (gluži tā, kā tas notiek, ja piens pieliets melnās tējas krūzītei, kurai pievienota citrona šķēlīte). Ūdens vai sula kuņģi atstāj jau pēc 10 vai 15 minūtēm, taču piens tajā uzkavējas aptuveni stundu. Gremošanas procesi norit ilgāk, tāpēc ilgāk jutīsies arī paēdusi, jo organismam vajadzīgs laiks, lai sašķeltu olbaltumvielas, piena taukus un laktozi. “Taču, tā kā organisms pienu uztver tieši tāpat kā jebkuru citu ēdienu, to vēlams dzert maziem malciņiem, izbaudot piena garšu. Šo pašu principu vēlams ievērot, arī dzerot paniņas, kefīru vai rūgušpienu, jo piena produkti tāpat kā citi, pirms norīšanas jāsasiekalo. Ja to dzer lielām aumaļām, nereti gadās, ka uzpūšas vēders,” skaidro diētas ārsts.

Jo mazāk tauku, jo tievēšanai veselīgāk

“Daudziem trekns piens nepatīk, bet nepatīk arī pusprocentīgais, jo tas šķiet pārāk ūdeņains,” savā ārsta praksē novērojis Atis Tupiņš. Tāpēc viņš iesaka izvēlēties pienu, kura tauku saturs ir divi procenti. Turklāt nevajadzētu aizmirst arī fiziskās aktivitātes, jo piena tauki, ja tos neizmanto kā enerģijas avotu, ātri vien uzkrājas kā liekie tauki. Ja problēmas ar lieko svaru nav, tad gan droši var dzert arī treknāku pienu, jo tas ir izcils enerģijas avots. Tomēr jāatceras, ka ir cilvēki, kuriem ir alerģija no piena laktozes vai piena taukiem. “Aptuveni trešdaļai pieaugušo ir samazinājies vai pavisam izzudis piena laktozes šķēlējferments, tāpēc, dzerot pienu, viņiem piepūšas vēders. Tas nenotiek, ja piena vietā dzer kefīru, paniņas vai rūgušpienu, jo rūgšanas procesā rūgšanas baktērijas ir “noēdušas” piena laktozi, līdz ar to organismam vairs tā nav jāšķeļ,” skaidro diētas ārsts.

Kintija Bulava