Poiša: Sievietes nogurumu slēpj sevis izdomātā atbildībā
2010. gada 26. marts, 11:28

Poiša: Sievietes nogurumu slēpj sevis izdomātā atbildībā

Jauns.lv

Latvijas sievietes nogurumu slēpj sevis izdomātā atbildībā un dusmojas, ka citi to nenovērtē, norāda psihoterapeite Aina Poiša.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Psihoterapeite skaidro, ka ļoti bieži sievietes brīžos, kad ir nogurušas, nevis noliek visus darbus pie malas, bet pārspīlēti rosās. Kā otru tipiskāko noguruma izpausmi psihoterapeite min sievietes iestigšanu flegmatismā, kad tiek atstātas novārtā savas vajadzības, zūd interese par darbu, draugiem, ģimeni, sevi un savu izskatu.

"Sievietēm nogurums izpaužas divējādi, kā nervoza un hiperaktīva darbošanās un diametrāli pretējs flegmātisms, ko pavada absolūts intereses zudums par visu apkārt notiekošo, tai skaitā savu izskatu un labsajūtu," uzsver Poiša.

Galvenie noguruma cēloņi sievietēm ir garīga vai fiziska pārslodze vai slimības rezultāts. veselības klīnikas "Premium Medical" internists Edmunds Jansons stāsta, ka nereti sievietēm nogurums saistīts ar mazasinību jeb anēmiju. Noguruma rezultātā var rasties darbaspēju un garīgās aktivitātes zudums.

Poiša savukārt stāsta, ka pēc novērojumiem sarunās ar pacientēm atklājies, ka sievietes patlaban ir pārslogotas vairāk nekā jebkad agrāk. "Bieži vien sieviete ir tā, kas uztur ģimeni, strādājot algotā darbā, pēc darba steidzas uz veikalu, lai iepirktu produktus ģimenes vakariņām, vēl paspēj izņemt bērnus no skolas vai bērnu dārza un tad darba diena turpinās mājās, gatavojot, mazgājot veļu, uzklausot bērnus, iedziļinoties citu ģimenes locekļu problēmās," secina psihoterapeite.

Pilnvērtīga pārtika, normāls miegs, pozitīvas emocijas un sabalansēts atpūtas un darba režīms ļaus atgūt spēkus. Ar miegu nevajag pārspīlēt, nav iespējams izgulēties "uz priekšu", miegam un aktīvai atpūtai jābūt līdzsvarā, iesaka Jansons.

Speciālists aicina uzturā iekļaut produktus, kas satur dzelzi - šokolādi, olu dzeltenumus, liellopu gaļu, aknas, nieres un zaļo lapu salātus. Sievietei stresa un noguruma mazināšanai ļoti būtiski ir B grupas vitamīni, it sevišķi vitamīns B6, kurus satur aknas, nieres, piens, banāni, pilngraudu produkti, lasis un dažādi dīgsti.

Savukārt Poiša iesaka atrast sevī spēju nomierināties, sadalīt pienākumus un atbildību uz visiem ģimenes vai sadzīves locekļiem.

Anta Blumberga Nozare.lv, Foto; Rīgas Viļņu arhīvs