Skriešus pēc bērzu sulām! Labāk dzert pa taisno no koka
Dzīvesstils

Skriešus pēc bērzu sulām! Labāk dzert pa taisno no koka

Jauns.lv

Šīs ir pēdējās brīvdienas, kad mesties dabā un tecināt kļavu sulas, jo, kad sāksies bērzu sulu laiks, kļavas savu dzīvības sulu pārstās dot, saka dietologs Atis Tupiņš.

Skriešus pēc bērzu sulām! Labāk dzert pa taisno no...

Kurzemē, kur ir siltāks, kļavu sulas jau iet uz beigām, toties bērzi dāsni dalīsies savā spēkā vēl visu aprīli. Citām tautām nesaprotamais koku ūdeņu bums ir sācies! Daba mums gluži par baltu velti dāvā iespēju tikt pie brīnumlīdzekļa veselības un skaistuma atjaunošanai, tāpēc tas noteikti jāizmanto. Kļavās ir vairāk dabīgie cukuri – ogļhidrāti, kas dod mums enerģiju. Vislabāk sulas dzert „pa taisno” no koka un turēt ledusskapī, jo jau pēc dienas tajās savairojušās baktērijas var veicināt dažādus iekaisuma procesus. Koku ūdens lieliski skalo organismu attīrot no sāļiem, vielmaiņas starpproduktiem, neorganisko kaļķi, kas sakrājas uz asinsvadu sieniņām. Gaļa, milti, cukurs, sāls, garšvielas – tas viss piesārņo un „sasmērē” organismu. Savukārt bērzu sulas intensīvi iztīra organismu. Bērzu un kļavu sulas tīra nieres, locītavas un asinis. Sulas var uzskatīt arī par dabas antidepresantu, jo, organismam attīroties, uzlabojas pašsajūta, kas izraisa garastāvokļa pacēlumu. Atis Tupiņš saka, ka organismu periodiski vajadzētu tīrīt arī ar gurķu, meloņu, arbūzu sulu.

Bērzu sulas ir pilnīgi unikāls skaistumkopšanas līdzeklis. Svaigi tecinātās sulas uzlabo sejas krāsu un ādas elastību. Ar sulām ieteicams skalot matus, kas kļūst kuplāki un labāk aug. Neatlaidīgākās sulu entuziastes var iet sulu vannās. Tas gan šķiet pārlieku izšķērdīgi, bet ādai patiks. Un, protams, tievēšana! Jādzer 1-3 litru dienā desmit dienas vai mēnesi no vietas, ievērojot noteiktu ritmu – glāze ik pēc stundas.

Citrona, apelsīna, mandarīna miziņas, upeņu zari

1 litrs ananasu sulas

5 litri bērzu sulas

Bērzu sula

Grauzdēta rupjmaize

Rozīnes, žāvētas plūmes vai žāvēti āboli

Nedaudz ķimenes

Citrona miziņa

Bērzu sulas

Cukurs

Laima auglis

Bērzu sulai var pievienot tādus savādniekus kā svītiji, pomerances, pampelmūzes, bergamots

Bērzu sulas vīnu gatavo no 30 litriem sulas, 200 g cukura un 1 litra vīna ierauga. Sulu pilda balonos, ko cieši noslēdz un dažas dienas patur istabas temperatūrā, pēc tam ierok zemē vai nones pagrabā. Pēc mēneša sulu var dzert.


Evija Hauka / Foto: Ieva Čīka, LETA