Trūkst enerģijas? Izmanto kādu no piecām maņām!
Cita pasaule
2012. gada 1. aprīlis, 12:20

Trūkst enerģijas? Izmanto kādu no piecām maņām!

Jauns.lv

Ja zini, kā to izmantot, tavs ķermenis var būt labs palīgs brīžos, kad pietrūkst spēka. Piemēram, ja gribi panākt, lai smadzenes strādā labāk, pakošļā košļeni, savukārt, ja gaidāma smaga diena, uzliec gredzenu ar gludu akmeni, kam patīkami pieskarties ar īkšķa spilventiņu.

Dzirde

Ir vajadzīgas vien nieka 50 milisekundes (1/20 daļa sekundes), lai mūzika spētu uzlabot noskaņojumu – uzsver Ričs Vuds, grāmatas Be positive autors. Savukārt nesen veiktajā pētījumā noskaidrots, ka, aptuveni stundu dienā klausoties mūziku, tu būtiski paaugstini sava ķermeņa enerģijas līmeni. Bioķīmiķi uzsver, ka mūzika veicina šūnu augšanu un atjaunošanos, saglabājot organismu ilgāk jaunu. Vienīgais nosacījums – ierakstam ir jābūt kvalitatīvam un ritmam – ne par lēnu, ne par ātru; neatkarīgi no tā, vai klausies Lady Gaga vai Mocartu. Cita taktika: kad esi nogurusi un/vai stresā, piezvani mammai vai labākajai draudzenei. Izdzirdot pazīstamu balsi un saklausot tajā patiesu ieinteresētību, smadzenes atbrīvo oksitocīnu - hormonu, kas mazina stresu un uzlabo garastāvokli.

Pieskāriens

Ja vien doma par to, ka šovakar jādodas uz saviesīgu ballīti un jāiesaistās sarunās, liek tev pārgurumā smagi nopūsties, paaugstini savu enerģijas un motivācijas līmeni, izmantojot... rokas. Hārvardas un Jeilas zinātnieki atklājuši interesantu sakarību – pēc tam, kad pieskārušies raupjai virsmai, cilvēkiem ir grūtāk veiksmīgi komunicēt. Un otrādi. Kā šo atklājumu izmantot savā labā? Kad gaidāma smaga diena, uzliec gredzenu ar gludu, pulētu akmeni, kam patīkami pieskarties ar īkšķa spilventiņu – iesaka Džoša Akermane, pētījuma līdzautore. Tas ļaus raitāk risināt saviesīgas sarunas.

Tev paredzēta uzstāšanās auditorijas priekšā, un doma vien par to dzen tevi stresā? Palūdz, lai tavs draugs izmasē rokas un pēdas – kā rāda žurnāla Autonomic Neuroscience: Basic & Clinical publicētie pētījuma dati, tas palēnina sirdsdarbību, ļaujot atslābināties, tādējādi – būt pašapzinīgākai un parādīt sevi no labākās puses.

Redze

Labam noskaņojumam zinātnieki parasti iesaka dzelteno krāsu. Citi toņi, kas vairo tavu spēku, ir oranžais un ceriņkrāsa. Nokrāso šajos toņos telpu, kurā bieži uzturies, vai izvēlies vienkāršāku ceļu – nopērc ziedus minētajās krāsās un turi acu priekšā.

Ārzemēs arvien populārāka kļūst tā sauktā gaismas terapija. Hārvardas Medicīnas skolas un Ziemeļaustrumu universitātes pētnieki pierādījuši, ka, pusstundu ik dienas sēžot speciālās lampas priekšā, iespējams saglabāt modru prāta stāvokli visas dienas garumā. Arī Latvijā nopērkamas gaismas terapijas lampas – tās ražo, piemēram, Philips.

Oža

Pētījums liecina – ja naktsklubā smaržo pēc apelsīniem vai piparmētras, tad apmeklētāju atmiņas par izklaidi ir pozitīvākas, turklāt viņi jūtas spēka pilni un ir gatavi dejot visu nakti. Piparmētru smarža, kā raksta žurnāls North American Journal of Psychology, ir dabiskais stimulators, kas, paaugstinot enerģiju, vienlaikus mazina stresu. Uzpilini lāsi no piparmētru vai apelsīnu aromātiskajām eļļām (derēs arī kanēlis – tas uzmundrina) uz delnas locītavas, tiklīdz tavs enerģijas līmenis sāk kristies. Savukārt pētījumā, kas publicēts British Journal of Psychology, teikts, ka īpašu labsajūtas efektu rada citrona smarža.

Pret sagurumu, kas parasti piemeklē pēc pusdienām, Japānas zinātnieki iesaka lietot lavandu. Ja tev šķiet, ka aromātiskā eļļa ir par aktīvu, turi darbavietas atvilktnē roku krēmu ar lavandas smaržu. Tavs prāts atgriezīsies koncentrēšanās režīmā.

Garša

Visātrāk enerģiju kāpina citrusaugļi – jo sevišķi ar izteiktu skābu garšu.  Tie aktivizē nervu galus mutē, kaklā un deguna dobumā, paaugstinot smadzeņu aktivitāti – saka Deivids Labs, zviedru zinātnieks, kurš pievērsies sajūtu izpētei.

Savukārt britu zinātnieki ir izveidojuši to ēdienu sarakstu, kas uzlabo noskaņojumu un smadzeņu spējas, un nosaukuši tos par mood food. Tumšā šokolāde ieņem godpilno pirmo vietu. Pētnieki izmērīja eksperimenta dalībnieku smadzeņu aktivitāti pēc tam, kad tie bija izdzēruši tasi kakao, īpaši bagātinātu ar antioksidanto vielu flavonolu. Secinājums – kakao uz divām trim stundām veicina smadzeņu asinsvadu paplašināšanos, ļaujot lielākam asins un tādējādi – skābekļa – daudzumam pieplūst smadzenēm, un cilvēki jūtas mundrāki. Tā kā īpaši bagātinātu kakao veikalā neiegādāsies, zinātnieki iesaka tumšo šokolādi – tai ir līdzvērtīgs efekts.

Vēl viens veids, kā panākt, lai smadzenes strādā labāk, ir iemest mutē košļeni – teikts žurnālā Nutritional Neuroscience. Aktīvā žokļa darbība paātrina sirdsdarbību, uzlabo prāta modrību un stimulē nervu sistēmu – saka pētījuma autore un psiholoģe Endija Smita.

Viktorija Ābola, žurnāls „Stella” / Foto: Shutterstock