Kas ir fenhelis, un kādos ēdienos to gatavot?
Fenheli var gatavot svaigus salātus, pievienot sacepumiem, marinēt, grilēt! Taču vislabāk ir ēst svaigu, ja vien neesi anīsa nīdējs, jo fenhelim ir viegla anīsa garša.
•
plānās šķēlēs sagrieztu fenheli apslaki ar olīveļļu un svaigi spiestu citrona sulu un grilē, līdz tas ir mīksts. Iejauc zaļumos, kopā ar plāni sašķēlētām kaltētām vīģēm, apgrauzdētām mandelēm un sadrupinātu maigu svaigo sieru (piemēram, rikotu).
•
sagriez sīpolu nelielās daivās un, lai tas nepabrūnētu, apslaki ar svaigi spiestu citrona sulu. Pagatavo mērcīti, 100 g pikanta (vislabāk – aitas piena) rīvēta sieta un 100 g bezpiedevu jogurta, kurus kārtīgi saputo. Pasniedz fenheļa daivas ar mērcīti un baltmaizes grauzdiņu.
•
ņem kādu no „gaļīgajām” baltajām jūras zivīm, ko sagriez kumosos, sagriez nelielās šķēlēs fenheli un apelsīnu. Sajauc visu ar olīveļļu, kapātu svaigu rozmarīnu un apelsīnu sulu, liec uz pusstundu marinēties. Grilē, līdz zivs ir gatava.
•
uz sakarsētas pannas sviestā apcep nelielos gabalos sagrieztu fenheli un sakapātu ķiploku, līdz tie ir mīksti. Sajauc ar svaigi pagatavotu kuskusu, zaļumiem, apelsīna gabaliņiem, apgrauzdētiem drupinātiem lazdu riekstiem un pikanta svaigā siera (piemēram, fetas) drupatām.