Veselīga saldā svētku rulete. Recepte
Ziemassvētkos tradicionāli gatavo kēksu, taču mēs piedāvājam jums uzcept veselīgu ruleti. Ēdot šo gardumu, varat nedomāt par kalorijām, jo tā nesatur glutēnu.
Ruletei, kas pagatavota pēc šīs receptes, ir zems glikēmiskais indekss (GI) un tās pagatavošanai izmantoti veselīgi produkti (tiem visiem GI ir 25 vai pat mazāks). Parastā granulētā cukura vietā izmantojiet stēvijas pulveri vai šķidro koncentrātu. Lai gan rulete garšo kā kalorijām bagāta šokolādes torte, patiesībā tā var palīdzēt ātri atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ja, piemēram, esat pievērsušies GI diētai. Un pilnīgi noteikti šī rulete jūsu garšas kārpiņām sagādās neaizmirstamu baudījumu!
300 g tumšās šokolādes (rupji sakapātas)
60 g lazdu riekstu (viegli apceptu un smalki samaltu)
5 olu dzeltenumi
5 olu baltumi
200 ml saldā krējuma
Nepilna tējkarote stēvijas pulvera
½ tējkarote šķīstošās kafijas
85 ml ūdens
Jums būs vajadzīga arī 25x 35 cm liela cepamā plāts un cepampapīrs.
1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 ˚C. Izklājiet cepamo plāti ar cepampapīru divās kārtās, lai tas pārklātu arī plāts malas, un apsmērējiet to ar eļļu.
2. Apgrauzdējiet 5 minūtes lazdu riekstus, tad atdzesējiet un novelciet riekstiem miziņu. Pēc tam smalki samaliet riekstus virtuves kombainā vai kafijas dzirnaviņās.
3. Nelielā katliņā lieciet 225 g šokolādes, kafiju un ūdeni un visu lēni karsējiet uz nelielas uguns. Kad šokolāde izkususi, sajauciet to ar kafiju un ūdeni viendabīgā masā un noņemiet no uguns.
4. Nedaudz sakuliet olu dzeltenumus, tad pievienojiet tiem stēviju un kuliet, līdz izveidojas bieza krēmīga masa. Pievienojiet olu dzeltenumiem izkausēto, nedaudz padzisušo šokolādi un nolieciet sānis. Tikmēr sagatavojiet olu baltumus.
5. Sakuliet olu baltumus stingrās putās. Pakāpeniski viegli iecilājiet šokolādes masā un, kad tas izdarīts, izklājiet masu uz cepamās plāts. Lieciet plāti sakarsētajā cepeškrāsnī.
6. Cepiet ruletes pamatni aptuveni 12 minūtes vai līdz masas virsma kļuvusi brūngana un stingra. Tad izņemiet to no cepeškrāsns un pēc dažām minūtēm pārvietojiet uz virtuves dēlīša vai paplātes un pārklājiet ar cepampapīru. Lai novērstu virsmas plaisāšanu atdziestot, uzklājiet pa virsu papīram samitrinātu (ne slapju) virtuves dvielīti. Tā ruletes biskvītu var atstāt uz vairākām stundām.
7. Lai pagatavotu pildījumu, saputojiet saldo krējumu un uzmanīgi iecilājiet samaltos lazdu riekstus. Kad olu biskvīts ir atdzisis, pārziediet to ar putukrējuma un riekstu masu un sarullējiet ruletē. Lai tas izdotos labāk, celiet ruleti ar visu papīru. Ja gadās kāda plaisiņa, nesatraucieties, – to varēsiet noslēpt ar dekorējumu.
8. Izkausējiet ūdens peldē atlikušo šokolādes daļu un ar koka karoti pārlejiet ruletei. Ja vēlaties krāšņāk izrotāt ruleti, pārlejiet ar šokolādi aslapu īleksa lapiņas (šo augu tradicionāli atveido Ziemassvētku kartītēs) un, kad tā atdzisusi, uzmanīgi noņemiet. Gluži tāpat kā rulete, arī šī dekorācija būs visnotaļ veselīga.