foto: Publicitātes
Jaunākie pašmāju kino meistardarbi tagad arī TV ekrānos
Ja nav izdevies jaunākās latviešu filmas noskatīties kinoteātrī, tās novērtēt var lietotnē Shortcut, kas pieejams arī Helio iTV.
2018. gada 12. decembris, 17:31

Jaunākie pašmāju kino meistardarbi tagad arī TV ekrānos

Karlīna Timofejeva

Gads ir bijis bagātīgs ar pašmāju kino meistardarbiem gan dokumentālā, gan mākslas filmu jomā. Ja nav izdevies jaunākās latviešu filmas noskatīties kinoteātrī, tās novērtēt var lietotnē Shortcut, kas pieejams arī Helio iTV. Skatītājiem pieejams plašākais latviešu filmu klāsts, tai skaitā darbi, kas vēl šobrīd ir arī kinoteātru repertuāros – “Tēvs Nakts” un “Lustrum”, kā arī dokumentālais stāsts “Iemesti pasaulē” un trilleris “Ar putām uz lūpām”.

Katrs kino cienītājs noteikti jau ir dzirdējis par vienu no šī gada populārākajām filmām – “Tēvs Nakts”, kur ebreju glābēja Žaņa Lipkes lomā iejuties Artūrs Skrastiņš. Filma stāsta par desmit gadu veco Zigi, kurš vada bezrūpīgu bērnību, neskatoties uz to, ka sācies Otrais pasaules karš. Bet tas mainās 1942. gadā, kad Latviju okupē vācu armija, un Ziga tēvs Žanis Lipke, būdams aizrautīgs un bezbailīgs avantūrists, izdomā, kā izglābt nacistu rūpnīcā strādājošos, nāvei nolemtos ebrejus. Šis lēmums pilnībā izmaina Ziga un viņa mātes dzīvi – palīdzot ebrejiem, Žanis viņiem laupījis vienkāršo ģimenes laimi un nāve par ebreju glābšanu draud visai ģimenei. Skatoties šo filmu, katrs var izdzīvot līdzi tam, kā Zigis no bezbēdīga un sapņu pasaulē mītoša puikas nobriest par kara nežēlību aptverošu pusaudzi.

Dokumentālā filma “Lustrum” vēl tikko, novembrī piedzīvoja savu pirmizrādi kino ekrānos, un jau šobrīd to var noskatīties arī lietotnē Shortcut. Filma stāsta par pagātnes izvērtēšanu atjaunotajā valstī, mēģinot saprast, kas bija tā sistēma, kas pēdējos 25 gadus traucē Latvijas pieaugšanai. Par Latvijas neseno pagātni un VDK darba metodēm liecības sniedz Vairs Vīķe-Freiberga, Lidija Doroniņa-Lasmane, Ojārs Rubenis, Ivars Godmanis, kā arī bijušie VDK virsnieki un darbinieki, ļaujot skatītājam pašam meklēt atbildi uz jautājumu – vai 90. gados nenotikusī lustrācija var izrādīties bīstama valstiskai tālakpastāvēšanai.

“Iemesti pasaulē” ir viens no šogad kino izrādītajiem dokumentālajiem stāstiem par īpašām personībām, kuru saknes ir no Latvijas. Filma stāsta par trimdas latviešu ģimenē dzimušo Imantu Tilleru – vienu no vadošajiem Austrālijas mūsdienu māksliniekiem. Mākslinieka vecāku emigrācija no Latvijas viņa darbos radījusi arī refleksijas par migrāciju un dvēseles pārvietošanu. “Iemesti pasaulē” īpašu padara iespēja sekot līdzi unikālo mākslas darbu tapšanas procesam mākslinieka darbnīcā Austrālijā, kur bieži top arī izmēros iespaidīgi darbi. Savukārt Tillera viesošanās pie aborigēnu mākslinieka Maikla Nelsona Džagamaras, kurš dzīvo ļoti noslēgtā kopienā, ļauj pie TV ekrāniem redzēt kultūru, ko citādāk nebūtu iespēja iepazīt.

Filmas režisors Andrejs Ēķis gan teicis, ka “Blēži” ir vasaras komēdija, bet tā aktualitāti nav zaudējusi arī ziemā – pēc garas darbadienas tā būs īstā izvēle, lai atslēgtos ar vieglu un gaumīgu izklaidi. Filmā risinās stāsts par negodīga ierēdņa, ārštata aktrises, dedzīga alūksnieša un ietekmīgas biznesa sievietes mīlas četrstūri, kurā diagonāles velk greizsirdīga bijusī sieva, pārcentīgs miesassargs, izveicīgs advokāts un daudzsološs apsargs. Filmā ir pietiekami daudz muļķīgu pārpratumu un absurdu situāciju, lai tā ienestu vieglumu arī šīs sezonas tumšajos vakaros.

Ja gribas no sirds izsmieties par pašmāju komiķu jokiem, tad īstā izvēle būs šī gada Comedy Latvia lielākais notikums uz Latvijas humora skatuves – ikgadējais Slavenību cepiens, kur šoreiz galvenā varoņa loma tikusi TV raidījumu un pasākumu vadītājam Renāram Zeltiņam. Comedy Latvia: Renāra Zeltiņa Cepiens ļaus lieliski pavadīt divas stundas, skatoties nesaudzīgus jokus, trāpīgas piezīmes un draudzīgu pazobošanos. Raidījumā par Zeltiņa dzīves gaitām asprātīgi joko gan Comedy Latvia humoristi, gan īpašie viesi un to jau redzējušie vērtē, kā līdz šim pārliecinoši labāko Comedy Latvia pasākumu.

Jāņa Norda attiecību trilleris “Ar putām uz lūpām” ir filma, kuras stāstā savijās neuzticība, greizsirdība un suņi. Tās galvenais varonis – Didzis, bijušais policists un kaujas suņu treneris, dažu dienu laikā nonāk neapskaužamā situācijā. Viņš tur aizdomās sievu par neuzticību, bet tikmēr viņa mīļotie suņi – Džina, Boss un Dargo inficējas ar kādu bīstamu slimību. Darba pamatā ir amerikāņu scenārista Meta Goseta darbs Origin Of Species, kas 2013. gadā ieguva Amazon Studio Awards par labāko scenāriju. Savukārt režisors Jānis Nords ir scenārija līdzautors, adaptējot to Latvijas apstākļiem. “Filma sniegs skatītājiem aizraujošu un neparedzamu notikumu virpuli, kurā varoņi, nonākuši mīlas krustcelēs, nereti uzvedas tā, kā saka par trakiem suņiem – “ar putām uz lūpām”,” tā par filmu stāsta režisors Jānis Nords.

Savukārt, ja noskaņojums ir vairāk nostalģisks un svētku laikā gribas atcerēties arī savu bērnību, tad var izvēlēties kādu klasisku multfilmu no filmu studijas “Dauka” zelta fonda – gan astoņdesmito un deviņdesmito gadu populārās multfilmas “Fantadroms”, “Ness un Nesija”, “Kaķīša dzirnavas”, “Zaķīšu Pirtiņa”, vai arī kopā ar bērniem noskatīties jau kādu jaunāku veikumu, piemēram, “Neparastie Rīdzinieki”, kas Rīgu atklāj kā pasakainu un negaidītu, fantastisku būtņu apdzīvotu pilsētu.