Cilvēki
2023. gada 25. oktobris, 08:05

Jaunā vieglatlētikas zvaigzne Agate Caune: "Nākamreiz dari labāk, nevis pārmet sev par kļūmēm"

Laila Pastare

Pastaiga

Valmierietes Agates Caunes vārds šovasar skaļi izskanēja Eiropas spēlēs, kur jaunā sportiste kļuva par čempioni 5000 metru skrējienā un, debitējot Dimanta līgā vieglatlētikā, ar jaunu nacionālo rekordu izcīnīja septīto vietu 3000 metru skrējienā. Un tas ir tikai sākums! Par mērķtiecīgo, talantīgo Agati Cauni mēs vēl noteikti dzirdēsim.

Kā vieglatlētika ienāca tavā dzīvē?

Kad biju mazāka, man bija veselības problēmas, tāpēc vajadzēja sportot. Vecāki mani aizsūtīja uz vieglatlētikas treniņiem. Darīju visu: lēcu augstumā, tālumā, skrēju barjeras, sprintus, respektīvi, pilnveidoju savu fizisko spēku un izturību.

Kura ir tava mīļākā disciplīna?

Man patīk gan 3000 metri, gan 5000 un arī 10 000 metru distances.

Kas, tavuprāt, nosaka un ietekmē panākumus tavā sporta veidā?

Liels ieguldītais darbs.

foto: no privātā arhīva

Ko sports tev ir iemācījis?

Nekas dzīvē nav viegli. Ja tici saviem spēkiem, tu vari sasniegt augstas virsotnes. Sevi visu laiku jāizaicina, lai izietu no komforta zonas, līdz ar to tu audz kā personība un sportiste. Ir jāuzticas laikam un procesam. Ir jābūt pacietīgai, nevajag neko sasteigt.

Kāda ir tipiska diena Agates Caunes dzīvē? Cik daudz laika tiek veltīts treniņiem?

Pašlaik – vasarā – tipiska diena ietver divus treniņus. No rītiem ir rīta rosme, vakarā treniņš kopā ar treneri un treniņa biedriem. Pa dienas vidu atpūšos, lasu grāmatas, ieturu sabalansētas maltītes, lai būtu spēks un enerģija vakaram.

Kādi ir tavi tuvākās un tālākās nākotnes mērķi?

Par mērķiem man īpaši nepatīk stāstīt. Kā saku, laiks rādīs. Nav jēgas tos skaļi apspriest. Manuprāt, tad tie nepiepildās un pašai ir ļoti sāpīgi.

Paraugs sportā un dzīvē, kam gribi līdzināties? Kāpēc?

Vairākās intervijās esmu teikusi, ka mani ļoti iedvesmo Emma Koburna – sportiste no ASV. Viņa skrien 3000 metrus ar kavēkļiem. Viņas personība, attieksme pret treniņiem ir apbrīnojama. Labprāt satiktos ar viņu un uzklausītu dažus svarīgus ieteikumus par treniņa procesiem, maltītēm un, protams, mentālo veselību. Sportistam ir jābūt spēcīgam gan fiziski, gan emocionāli. Ir jāseko līdzi uzturam – ko apēd, cik apēd, lai uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas.

Nosauc trīs īpašības, kas tevi raksturo visprecīzāk!

Disciplīna. Man patīk rutīna. Zinu, kad un kurā brīdī man jādara noteiktas lietas. Tie ir mani ieradumi, bez kuriem nevaru dzīvot. Rutīna ir svarīga, jo tā palīdz nezaudēt fokusu, saņemties grūtos brīžos.

Zinātkāre. Ja mani kaut kas interesē vai kaut ko nezinu, meklēju atbildes uz šiem jautājumiem.

Mērķtiecīga. Tiecos uz nosprausto mērķi, lai vai kādas grūtības būtu jāpārvar.

Labākais un sliktākais padoms, ko esi saņēmusi?

Manuprāt, nav tāda sliktākā vai labākā padoma. Katrs padoms, slikts vai labs, kaut ko māca.

Vai esi māņticīga? Ja esi, kā šī māņticība izpaužas?

Nē, neesmu.

Vai tev ir talismans?

Nē, nav!

Kādas ir tavas intereses un hobiji ārpus vieglatlētikas?

Man ļoti patīk lasīt grāmatas, it īpaši autobiogrāfiskas. Pēdējā, ko izlasīju, bija Māra Verpakovska “Manas [ie]spējas”. Tā bija ļoti aizraujoša, un es kā sportiste guvu daudz jaunu atziņu. Vēl man patīk gatavot ēst. Gatavoju vienkāršas, bet sabalansētas maltītes, kas ietver nepieciešamās uzturvielas un ir arī ļoti garšīgas. Gatavojot es tā aizraujos, ka nedomāju par apkārtējām lietām, problēmām vai darbiem, kas jāpaveic.

Kurš cilvēks tevi visvairāk ietekmējis un veidojis?

Man allaž svarīga ir ģimene. Tā ir mana miera osta, atbalsta komanda. Bez viņu palīdzības es nebūtu sasniegusi tik daudz, tāpēc mamma un tētis ir mani paraugi. No viņiem varu daudz ko mācīties, piemēram, kā sasniegt savus izvirzītos mērķus, kā sarežģītās un saspringtās situācijās saglabāt mieru, kā pieiet tām ar vēsu prātu. Kā uztvert zaudējumus kā dzīves skolu un mācīties no tiem, lai kļūtu gudrāka un nākamreiz tādas kļūdas nepieļautu. 

Kāda ir tava spilgtākā bērnības atmiņa?

Braucieni pie vecvecākiem uz laukiem, lai palīdzētu viņiem darbos un nobaudītu omītes garšīgos ķīseļus. Viņai tie sanāk tik debešķīgi!

Tavs lielākais piedzīvojums pēdējā laikā?

Vienai pašai braukt uz Poliju, lai piedalītos sacensībās. Ir forši kļūt patstāvīgai. Man ir jau 18 gadi, tūliņ būs 19. Vēlos kļūt neatkarīga. Manuprāt, tas ir pats labākais, kas var būt. Tu spēj pati par sevi pastāvēt, ceļot viena, doties uz sacensībām viena. Tā ir neizmērojama pieredze. 

Ja tu varētu iegūt vienu jaunu spēju vai talantu, kas tas būtu?

Es vēlētos iemācīties spēlēt tenisu. Mani aizrauj šis sporta veids! Bieži vien skatos turnīrus televīzijā. Sekoju līdzi daudziem tenisistiem.

Kas tev allaž uzlabo garastāvokli?

Man ļoti garšo kafija. Bez tās nevaru iesākt dienu, turklāt tā man dod arī enerģiju, līdz ar to uzlabojas garastāvoklis. 

Kāda ir labākā atpūta?

Nesen ar ģimeni biju pie jūras un ļoti izbaudīju šo laiku. Vēlējos vienkārši nomainīt vidi, lai atgūtu enerģiju un sasmeltos spēkus. Uz īsu brīdi no lielās ikdienas steigas palīdz atslēgties sarunas, smiekli un ēst gatavošana. 

Dziesma, kuru tu vari klausīties atkal un atkal...

Mūziku klausos reti – brīžos, kad vēlos iegūt enerģiju, noskaņoties kādam notikumam vai lidojot. Man ļoti patīk mūziķis Mesa. Viņa dziesmās ir stāsts, jēga, dažādas dzīves atziņas.

Labākā dāvana, ko esi saņēmusi?

Ir patīkami saņemt dāvanas, bet man tās nav tik svarīgas. Man patīk pavadīt laiku ar mīļajiem. Tā ir pati labākā dāvana, ko esmu saņēmusi. Vienkārši būt kopā. Ceļot kopā, paēst pie viena galda, uzzināt, kā pa dienu ir gājis. Kopības sajūta man ir svarīga. Es zinu, ka varu viņiem uzticēties un viņi man vienmēr palīdzēs.

Ja par tavu dzīvi tiktu uzņemta filma, kura aktrise tajā atveidotu galveno lomu?

Ļoti labs jautājums. Nekad neesmu par to aizdomājusies. Tai noteikti ir jābūt aktrisei, kurai kustības ir neatņemama dienas sastāvdaļa, kurai darba ētika un kvalitāte ir ļoti svarīga. Tā varētu būt Dženifera Lopesa. 

Kas tevi pēdējā laikā patiesi aizkustinājis?

Nesen piedalījos tautas skrējienā. Pie manis pienāca meitene kopā ar savu mammu un teica, ka seko līdzi tam, ko daru, un ka viņa pati arī nodarbojas ar vieglatlētiku. Novēlēju viņai veiksmi, izturību un izbaudīt to, ko viņa dara. Mani ļoti aizkustināja tas, ka cilvēki zina, kas esmu, un atbalsta. Paldies ikvienam, kurš sūta laba vēlējumus un domās ir ar mani! Tas man daudz nozīmē.

5 dzīvē gūtās atziņas/secinājumi

1. Saproti iegūto mācību un nākamreiz dari labāk, nevis pārmet sev par kļūmēm.

2. Tici sev, nevis šaubies par savām spējām. 

3. Esi ar tiem cilvēkiem, kuri tevi iespaido pozitīvi.

4. Pārmaiņas nav vieglas, taču tās ir iespējamas un ir tā vērtas. Ikviens ir uz tām spējīgs. 

5. Tavi sapņi ir tava atbildība.