foto: Publicitātes foto
"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes labdarībā un nevalstiskajās organizācijās 2023
Iluta Lāce.
Topi
2023. gada 25. augusts, 13:15

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes labdarībā un nevalstiskajās organizācijās 2023

Pastaiga

Žurnāls “Pastaiga” šo topu veido jau septīto gadu, lai izceltu un godinātu Latvijas sieviešu panākumus, stāstītu par tiem plašākai sabiedrībai. Lūk, Latvijas gada sievietes labdarībā un nevalstiskajās organizācijās 2023.

Jaudīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pārskatot šā gada Latvijas sieviešu spožāko sasniegumu topu. Tas ik gadu atspoguļo sabiedrības viedokli un vēsta par to, kas mums rūp un ko novērtējam. Un aiz tā visa stāv pašaizliedzīgas, radošas, drosmīgas un ietekmīgas Latvijas sievietes. Mēs pamanām, novērtējam un ļoti lepojamies. Šis ir mūsu veids, kā pateikt paldies ikvienai no jums.

Šogad topu veido 19 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Mēs lūdzām ekspertus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 11 nozarēs un nozaru grupās. Un te nu atklājas šā topa burvība – tas ir tik daudzveidīgs.

Ir aizraujoši vērot, kā gadu no gada mainās topā pieminētās dāmas. Protams, ir arī gluži pretēji – vairāki vārdi stabili turas savās pozīcijās. Piemēram, šogad sadaļā “Politika” visvairāk izcelta ir Elīna Pinto, savukārt “Tehnoloģijās/IT” līdere joprojām ir “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone, bet “Medicīnā/Farmācijā” – NMPD direktore Liene Cipule.

Visu apkopojot, mēs ne tikai izceļam sievietes, kuras patlaban varam saukt par pārliecinošām savas nozares līderēm, bet arī uzzinām par profesionālēm, kuras nesavtīgi dara savu darbu un ikdienā nemirdz starmešu gaismās. Mums ir izcilas politiķes, uzņēmējas, vadītājas, juristes, finansistes, kultūras darbinieces, arhitektes, dizaineres, žurnālistes, zinātnieces, pedagoģes, tehnoloģiju un IT guru, mediķes, farmaceites, sportistes un aktīvistes. Sievietes, kuras var! Sievietes, kuras dara un kurām izdodas! Un mēs varam tikai iztēloties, cik daudz tas no viņām prasa ne vien profesionāli, bet arī privāti – būt labai, mīļai un pacietīgai mammai, sievai, meitai, draudzenei… Un vēl – ar patiesu cieņu un apbrīnu vērojam, cik nozīmīgas un aizraujošas ir topā minēto sieviešu nodarbošanās. Lai tikai kāds pasaka, ka Latvijā “nekas nenotiek”! Ir mums gan daudzsološi uzņēmumi, gan zinātne un inovācijas, gan pērles kultūrā un dizainā. Mums ir viss! Un talantīgas sievietes pavisam noteikti.

Eksperti

Karīna Kulberga, “Swedbank” valdes locekle un privātpersonu pārvaldes vadītāja
Lotte Tisenkopfa-Iltnere, “Mádara Cosmetics” dibinātāja un līdzīpašniece
Enno Ence, “MILZU!” dibinātājs un zīmola radītājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes loceklis, biznesa mentors
Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja
Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre
Marija Ručevska, inovāciju vadības uzņēmuma “Helve” līdzdibinātāja un vadītāja, “Practica Capital” investīciju partnere, “TechChill” valdes locekle
Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja
Ulvis Noviks, biedrības “Tavi draugi” vadītājs, uzņēmuma “MRCar.lv” līdzīpašnieks, uzņēmumu “braucamkopa.lv” un “Tiny Village Latvija” dibinātājs
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Baiba Liepiņa, Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja
Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte
Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore
Kaspars Gorkšs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors
Ieva Zībārte, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā
Matīss Kaža, kinorežisors
Tomass Pildegovičs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (“Stratcom”) vecākais eksperts
Gunda Reire, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja
Aija Šmidre, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja
Ivars Norvelis, oficiālā “Porsche” zīmola Latvijā pārstāvja SIA “Baltijas Sporta Auto” valdes loceklis

Paskaidrojumi

* Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs
# Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti

Latvijas gada sievietes nevalstiskajās organizācijās (labdarībā, aktīvismā) 2023 

# ILUTA LĀCE, biedrības “Centrs MARTA” valdes locekle

foto: Publicitātes foto
Iluta Lāce.

“Uzskatu, ka “Centrs MARTA” katru gadu veic darbus, kas būtu pelnījuši plašu atzinību. Šogad, kad piedzīvots tik daudz traģisku vardarbības gadījumu, Iluta Lāce ir saprāta balss, kas aktīvi un argumentēti iestājas par sieviešu aizsardzību, pavisam tieši un praktiski palīdz no vardarbības cietušajām un turpina sniegt atbalstu arī Ukrainas sievietēm.”
Anda Čakša

“Dara smagu darbu un motivē citas sievietes. Apbrīnojama spēja neapstāties ne Baltkrievijas, ne Ukrainas krīzes laikā. Sieviete ar neizsīkstošu enerģiju.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

# IEVA MORICA, Fonda atvērtai sabiedrībai “Dots” izpilddirektore, sarunu festivāla “Lampa” direktore

Publicitātes foto

“Milzīga mīlestība pret Latviju un entuziasms demokrātiskas sabiedrības veidošanā. Viņas izlolotais sarunu festivāls kļuvis par simbolu prasmei sarunāties, ieklausīties dažādos viedokļos un kopā rast ceļu uz ilgtspējīgu Latvijas nākotni.”
Karīna Kulberga

“Tas ir apbrīnojami, ko Ievai kopā ar savu komandu izdevies sasniegt deviņu gadu laikā! Viņu mēs varētu dēvēt par Latvijas sarunāšanās meistari. Dizainējot iedrošinošu vidi un pacietīgi veidojot plašu partneru un atbalstītāju loku, iedibināta tradīcija, kas kautrīgo un atturīgo latvieti rosina kaismīgi diskutēt un aktīvi klausīties. “Lampas” partneri īpaši slavē Ievas profesionalitāti un darba ētiku, spēju radīt saliedētas komandas sajūtu.”
Dace Melbārde

ILZE PALEJA, Latvijas Bērnu SOS ciematu asociācijas direktore

foto: LETA
Ilze Paleja.

“Par vairāk nekā 15 gadu darbu ar grūtībās nonākušiem bērniem un ģimenēm.”
Aija Šmidre

# ILONA DAUKŠTE, biedrības “Gaismas laiva” valdes locekle

foto: LETA
Ilona Daukšte

“Biedrība “Gaismas laiva” radījusi vairākus prototipus speciālam apģērbam cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuri ikdienā pārvietojas ratiņkrēslos. Mani aizķēris Ilonas izteiktais uzsaukums: “Rullēt pa dzīvi ar attieksmi!” Tas veicina drošību un mobilitāti cilvēkiem, kuriem vēl aizvien pārvietošanās Latvijā bieži vien ir izaicinājumu pilna.”
Kaspars Gorkšs

“Biedrība “Gaismas laiva” pēc Ilonas Daukštes iniciatīvas “Radīts kustībai” izveidojusi vairākus speciālā apģērba prototipus cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Lielākā daļa no mums ikdienā kustību brīvību uztver kā pašsaprotamu, taču iekļaujoša sabiedrība nav tikai vides pieejamība vai vienlīdzīgas iespējas visiem; tā nozīmē arī rūpes par komfortu ikdienā, apzinoties, ka tas katram var būt citāds.”
Ivars Norvelis

ANNIJA MEŽGAILE, inovāciju un tehnoloģiju organizācijas “TechChill” vadītāja

Publicitātes foto

“Cilvēks, kas rūpējas par jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstību, vedot uz Latviju investorus, medijus un talantus.”
Marija Ručevska

IEVA JĀKOBSONE-BELLOMI, komercdiplomāte, diasporas profesionāļu, zinātnieku un uzņēmēju kustības #esiLV valdes locekle, Džona Kabota Universitātes Romā docente

Publicitātes foto

“Līdere pirmajam Latvijas un Āfrikas sadarbības projektam, kura mērķis ir uzlabot komercdarbības vidi Āfrikā, izglītojot un iesaistot tajā arī sievietes.”
Enno Ence

LIENE DAMBIŅA, Bērnu slimnīcas fonda un Pusaudžu resursu centra vadītāja

foto: LETA
Liene Dambiņa

“Skaista personība ar nesavtīgu vēlēšanos palīdzēt neaizsargātākajai grupai – bērniem. Šo vēlmi realizē darbos – viņas vadībā Bērnu slimnīcā radīta Vecāku māja un notikuši daudzi vērtīgi pasākumi.”
Henrieta Verhoustinska

LINDA JĀKOBSONE, komunikācijas eksperte, biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” valdes locekle

Publicitātes foto

“Jau iepriekš bijusi liels atbalsts NVO, taču kopš Ukrainas kara sākuma Linda ir viens no svarīgākajiem stūrakmeņiem Latvijas nevalstisko organizāciju darbības sekmēšanā no paša NVO sektora puses.”
Ulvis Noviks

LITA RUBENE, garīgo prakšu centra “Stacija” vadītāja

Publicitātes foto

“Pēc pandēmijas garīgās veselības tēmas kļuvušas īpaši aktuālas. Ir labi, ka Latvijā ir organizācijas un speciālisti, kas piedāvā sistemātisku un pārdomātu pieeju šim jautājumam, turklāt dara to ar akadēmisku pamatu. Litas vadītais garīgo prakšu centrs Lūžņā ir viens no tādiem punktiem, kur izzināt un saprast sevi un varbūt uzdot arī lielākus dzīves jautājumus.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

INGA SPRIŅĢE, pētnieciskā žurnāliste, neatkarīgā pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” līdzdibinātāja

“Ļoti cienu Ingas pastāvēšanu par savām vērtībām, milzīgo taisnīguma izjūtu un vēlmi padarīt pasauli labāku. Šķiet, viņai diennaktī ir vairāk stundu nekā mums pārējiem: veikt pētniecisko darbu, izglītot sabiedrību, jo īpaši, nepagurstoši argumentējot savu viedokli sociālo mediju lietotājiem, un vēl audzināt bērnus.”
Maija Katkovska

VITA JAUNZEME, kustības “Lielā talka” organizatore un virzītājspēks

foto: LETA
Vita Jaunzeme

“Vitas entuziasms un aizrautība rosinājusi daudzu cilvēku izpratni par to, ka, kopā darot un rūpējoties par vidi, mēs varam būt veseli. Viņas ambiciozais sapnis par Latviju kā zaļāko valsti pasaulē ir patiesi iedvesmojošs.”
Ilze Aizsilniece

INGA VANAGA, LIZDA vadītāja

foto: LETA
Inga Vanaga

“Ne tikai organizēja skolotāju protesta gājienu šā gada 24. aprīlī, kuram pievienojās mediķi, bet ir arī divu iniciatīvu autore, kas panāca pat divus likumu grozījumus. Pateicoties šīm likumdošanas izmaiņām 12 000 pirmsskolas pedagogu palielinās atalgojumu un bērnu zobārstniecībai jau šogad papildus piešķirs 4,34 miljonus eiro. Nebaidās izteikt neērtus viedokļus un ik dienu cenšas padarīt Latvijas izglītības sistēmu labāku.”
Ilze Aizsilniece

KATRĪNA KRĪGERE, biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja

Publicitātes foto

“Par viņas sasniegumu panākt kažokzvēru audzēšanas pārtraukšanu Latvijā!”
Baiba Liepiņa

LAURA PLĪČA-STANKĒVIČA, SIA “Landscape Construction” vadītāja

Publicitātes foto

“Izcila personība. Ļoti labsirdīgs, pacietīgs cilvēks, kurš no pamatdarba brīvo laiku iegulda labdarībā. Pieticīgi sauc sevi par skrūvīti lielajā labdarības organismā, bet ir īsts labdarības pelēkais kardināls, jo nenogurstoši iesaistās labdarības organizāciju lielprojektos ar savām iniciatīvām, piesaistot Latvijas sabiedrībā ietekmīgas personības palīdzības sniegšanā Ukrainas iedzīvotājiem. Spilgti piemēri ir Lauras aktīvā darbība “Agendum”, kā arī “Twiterkonvojā”: Ukrainā nogādāti jau vairāk nekā 1100 dažādu transportlīdzekļu kopumā aptuveni divu miljonu eiro vērtībā.

Arī neatkarīgu labdarības izsoļu organizēšana, piesaistot Latvijas biznesa nozares līderus, konkrēti “BNI Latvija Morbergs” biedrus, lai iegādātos ūdens attīrīšanas iekārtas Kahovkas plūdos cietušajiem, kā arī vairāku autobusu iegāde un nosūtīšana uz Ukrainas reģioniem, lai bērni varētu nokļūt skolās. Laura nenogurstoši atbalsta ukraiņu bēgļus Latvijā, iegulda savu laiku un emocijas cilvēku uzmundrināšanā, palīdz viņiem atrast darbu, mājvietas, kā arī iejusties sabiedrībā. Nav runātāja, bet lielu, labu darbu darītāja.”
Dana Bjorka

ZANE RUĢĒNA, “Jaunā Eiropas Bauhaus” balvas 2023 finālā iekļuvušā biedrības “Free Riga” projekta “Viskaļi – dzīves kvalitātes dizaina institūts” vadītāja

Publicitātes foto

“Spēj ieraudzīt un atklāt skaistas, taču nolaistas vietas un iespaidīgas ēkas – empātiska vizionāre ar skaidru redzējumu par to, ko ar šīm vietām darīt. Ja mēs gribam, lai Latvija uzplaukst, politiķiem un uzņēmējiem ir jāieklausās tādos cilvēkos kā Zane.”
Ieva Zībārte

MONTA ZAUMANE, globālās drošības pētniece, “Instagram” konta @montatalkssecurity autore

Publicitātes foto

“Iepazinis Montu kopš Krievijas brutālā iebrukuma sākuma, varu droši teikt: viņa ir daudzsološa jaunās paaudzes eksperte, prasmīga komunikatore, cilvēks ar teicamu humora izjūtu. Nešaubīgi sniedz vērtīgu pienesumu, kliedējot mītus un cīnoties ar dezinformāciju Latvijas informatīvajā telpā.”
Tomass Pildegovičs

INESE VAIVARE, LAPAS direktore

foto: LETA
Inese Vaivare

“Ineses devumu Latvijas atbalstā Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju nemaz nav iespējams dažos vārdos aprakstīt. Tikai cilvēks, kas dziļi sirdī ir patiess Latvijas, nevalstiskā sektora un attīstības sadarbības patriots, spēj ar tādu atdevi un entuziasmu organizēt palīdzības kravas, apmācīt ukraiņus, mobilizēt materiālo atbalstu un solidarizēt sabiedrību.”
Gunda Reire

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit