foto: Youtube/Tiktok
Modes demokrātija "TikTok": te ir padomi, ko nevar atrast žurnālos
Mode
2023. gada 16. februāris, 06:57

Modes demokrātija "TikTok": te ir padomi, ko nevar atrast žurnālos

Anita Sedliņa

Pastaiga

TikTok vairs nav sociālais tīkls jauniešiem, paredzēts vien deju izaicinājumiem, skaistumkopšanas knifiem un padomiem par mājvietas uzkopšanu. Tajā jau ir apmetušās un darbojas visas paaudzes.

TikTok rosās gan nobriedušas modes personības, stilisti, industrijas profesionāļi, gan vienkārši talantīgi cilvēki, kuri bez filtra, cenzūras un pareizi–nepareizi pozas dalās modes padomos, ko žurnālos neatrast.

Šajā Pastaigas apskatā - TikTok konti, kuriem vērts sekot un kuru padomos der ieklausīties. Pat tad, ja video ir vien nieka 60 sekunžu garš.

Atjautīgā modes hakere

Trūcīgajā Haiti salā dzimusī amerikāniete Dafkara Lorinka, kura sociālajos tīklos uzstājas ar vārdu @blackqueen_509, ir budžeta modes eksperte un palīdzēs novērtēt savas garderobes īsto potenciālu. Viņas videopamācībās uzzināsiet, kā tērpu transformēt ar vienkārša baltā krekla palīdzību, kā otrādi uzvilkt apnikušu džemperi, legingus pārvērst krekliņā, halātu – par kleitu, bet šalli – par mazu somiņu. Zibenīgi, taču gana prasmīgi, nevis sētas līmenī. Aizmirstiet teikumu “Man nav ko vilkt”! Ne velti viņai seko jau vairāk nekā 350 000 TikTok interesentu…

foto: tiktok

Plusmode bez noteikumiem

Kristīne Tompsone jeb @trendycurvy sniedz padomus plus izmēra sievietēm: kā valkāt modernus slavenību apģērbu komplektus, kā dažādi kombinēt savas garderobes lietas un nekautrēties būt modes dāmām, nevis slēpt sava ķermeņa īpatnības aiz stila padomu priekškara.

“Es uzaugu laikā, kad plus izmērs bija lamuvārds un modes padomdevēji runāja tikai par to, ko mēs nedrīkstam valkāt un kas mūsu augumam neglaimos. Tad ko mēs vispār drīkstam vilkt?” retoriski jautā TikTok zvaigzne un iesaka: “Nokomplektē garderobes bāzi – savu formastērpu, kurā jūties lieliski, un tas būs tavu eksperimentu pamats. Pielaiko, izmēģini un eksperimentē! Mode ir domāta priekam, tā nav jāpakļauj noteikumiem, apģērbs ir tavas personības ārējā izpausme. Izklaidējies!”

foto: tiktok
foto: tiktok
foto: tiktok

Neinscenētās iespējas

Mileniāļus TikTok modes tīklā pārstāv Britānija Ksavjera (@brittany.xavier), kura kļuva plaši pazīstama jau Instagram vidē. Tagad viņa vairākiem miljoniem fanu sniedz kodolīgus videopadomus, piemēram, kā eleganti valkāt bleizeri vai jūsu tēlam likt izskatīties smalkākam un dārgākam.

Jautrības labad Britānija piedāvā arī modes izaicinājumus. Tajos tērpu izvēlas vīrs... vai viņa pati, taču ar aizsietām acīm, par stila eksperti ir pasludināta arī abu jaundzimusī meitiņa. “TikTok formāts ir cits, estētika līdzīga, bet ierakstu pievienotā vērtība ir autentiskums – šie ir stila padomi un aizraujoši dzīves mirkļi no cita skatpunkta. Piemēram, kamēr Parīzes modes nedēļas laikā savā Instagram kontā demonstrēšu rediģētu, skaistu fotogrāfiju, TikTok pamācīšu jūs, kā gatavoties šādam pasākumam vai parādīšu šova aizkulises.”

foto: Juan Rico / BACKGRID/All Over Pr/ Vida Press
foto: Image Press / BACKGRID/ Vida Press
foto: CAMERA PRESS/Anthea Simms / Vida Press

Ikdienas elegance

Konts @violetezedimora iedvesmos veidot elegantu, brīvu, brīžiem pat androgīnu un tomēr ļoti spilgtu tēlu, kas tā satura veidotājai – superslaidai, tumšādainai lēdijai – ideāli piestāv. Tik lakonisks stils TikTok platformā ir retums, taču Nigērijā dzimušo londonieti Violetu Ezedimoru ar savu uzmanību lutina gan sekotāji (325 000!), gan sadarbības partneri.

“Jau kopš mazotnes man bijis svarīgi, kas ir mugurā. Atceros, ka savā desmitajā dzimšanas dienā, džinsa kleitā tērpusies, jutos kā skaistākā meitene pasaulē,” viņa atgādina par apģērba spēju – un uzdevumu! – celt valkātājas pašapziņu.

foto: Ana M. Wiggins / BACKGRID/ Vida Press
foto: Silvia Olsen/Shutterstock/ Vida Press

Apkārt pasaulei ar izglītību un glamūru 

Viena no populārākajām iedvesmotājām TikTok modes lauciņā ir vāciete Leonija Hanne (bloga Ohh Couture īpašniece jeb @leoniehanne).

Bijusī topmodele un biznesa stratēģiju konsultante, kam ir augstākā modes un tekstila izglītība, izspēlē pārģērbšanās rotaļu visapkārt pasaulei un ar visglamūrīgākajiem tērpiem mugurā, ļauj publikai kā caur atslēgas caurumu ielūkoties sarkano paklāju pasākumos un metropoļu modes nedēļās. Šāda burtiska sekošana sapnim izklaidē arī Leoniju pašu: “TikTok aizraujošākais ir tas, ka es joprojām nezinu, kurš video kļūs par populārāko. Taču zinu, ka sekotāji visaugstāk vērtē patiesumu un spēju dalīties modes mīlestībā, un tieši tas visvairāk iepriecina arī mani pašu.”

foto: Grosescu Alberto Mihai/Shutterstock/ Vida Press

Viena no populārākajām iedvesmotājām TikTok modes lauciņā - vāciete Leonija Hanne

gallery icon
6

Luksuss plus vienkāršība

@moxeb jeb Mahas Gondalas modernais un vienlaikus lakoniskais stils, ko bieži pavada draudzenes un TikTok kolēģes Nemas Hasanas austrumnieciskās melodijas, aizrauj arvien jaunus TikTok sekotājus (vairāk nekā 174 000).

Pērn viņa kļuva par vienu no pirmajām TikTok satura veidotājām, kas piedalījās Coach x Champion reklāmas kampaņā. Kanādā dzīvojoša musulmaniete Maha savā garderobē cenšas ieplūdināt dzimtās Pakistānas kultūras elementus: “Esmu radoša būtne, mans stils veidojas dabiski. Mūsdienās vairs nav jāizvēlas starp luksusu un vienkāršību, esmu atradusi iespēju savienot divas atšķirīgas pasaules.”

foto: tiktok
foto: tiktok
foto: tiktok

Ilgtspējas zvaigzne

Modes fanātiķe ar juristes diplomu Ambika Dhira savu TikTok kontu @ambikadhr izveidoja pandēmijas pirmajā gadā. Viņas privātā modes skate norisinās uz tik lakoniska fona, ka tas neaizēno sievietes stilistes talantu, bet, rotaļājoties ar modes vintāžu, pat palīdz imitēt slavenību tērpus par budžetam draudzīgām finansēm.

“Man patīk, ka TikTok tiek mazāk kūrēts nekā citi sociālie tīkli. Varu demonstrēt jebkādu saturu, neuztraucoties par pārmērīgām estētiskajām prasībām. Šī ir lieliska platforma arī tiem, kuri nav raduši runāt kameras priekšā. Te savu stilu un personību var demonstrēt dzīvi, ar kustībām un bez liekiem vārdiem,” joko stilīgā londoniete Ambika.

foto: tiktok
foto: tiktok
foto: tiktok

Puisis no cita laikmeta

19 gadu vecā Luisa Povela jeb @youngmanpowell īpašais talants ir atrast lieliskus lietoto drēbju eksemplārus krāšņam ģērbšanās stilam, kas aizlienēts galvenokārt no pagājušā gadsimta 70. un 80. gadiem.

Par to jūsmo arī viņa video skatītāji, kuru skaits jau pirmajos astoņos mēnešos, kopš tobrīd septiņpadsmitgadīgā Luisa TikTok debijas Covid-19 mājsēdes sākumā, sasniedza 225 000, bet tagad tuvojas 400 tūkstošiem.

“Man patīk veidot modes video gan sadarbībā ar citām radošām personībām, gan vienam pašam ar skaistiem tērpiem. Pavadīt laiku rediģējot, lai mūzika, tērps un kadru pārejas darbojas saskaņoti. Cenšos iztikt bez pārspīlējumiem un vienmēr ieklausos savā intuīcijā,” amata noslēpumos dalās britu jauneklis, kurš sadarbojies ar lērumu slavenu modes vārdu – no Celine un Edija Slimāna līdz Pradai un Rikam Ovensam, bet pats sevišķi fano par Martēnu Marželu un Vivjenu Vestvudu.

foto: Scott Garfitt / BACKGRID/ Vida Press
foto: BACKGRID/ Vida Press

Vislabāk ģērbtais tiktokeris

Superstilīgais Visdoms Kaje (@Wisdm8) ir Nigērijā dzimis, tagad Teksasā dzīvojošs modelis, kuru žurnāls Vogue nodēvējis par 2020. gada TikTok vislabāk ģērbto vīrieti. Viņš šo titulu nav zaudējis, pat pielaikodams visjaunākās un absurdākās modes tendences – no minikrekliņiem līdz kļoša biksēm: “Par modi sāku interesēties 2014. gadā. Tas bija mans pirmais vidusskolas gads, kad vēlējos mainīt savu ārieni, lai iekļautos sabiedrībā.

Cietu no izsmiekla un pazemojumiem, līdz izdomāju, ka tiem kā pretlīdzeklis var noderēt mode. Gadu gaitā man kļuva vienalga, ko par mani domā citi, es aizrāvos ar eksperimentiem pats savam priekam.”

foto: David Fisher/Shutterstock/ Vida Press
foto: action press/ Vida Press

Pusmūža modes brīvība

“Par popularitāti varu pateikties savam vecumam un izskatam. Manā dzimtajā Francijā nav ierasts rotaļāties ar stilu pēc 50,” skaidro 52 gadus vecā TikTok zvaigzne Karīna Vižjē (@karinavigier, 377 000 fanu), kura tagad dzīvo demokrātiskajā Kopenhāgenā un aicina uzdrīkstēties arī citas pusmūža kundzes.

foto: tiktok

“Izveidoju TikTok kontu, lai pierādītu, ka sievietēm manā vecumā ir lieliska gaume, nauda un brīvība darīt, ko un kad viņas vēlas. Daudzas sievietes raksta, ka, pateicoties maniem ierakstiem, iemācījušās dažādot savu garderobi – izvēlēties pavisam citādus siluetus, krāsas un audumus.”

Puse no Karīnas drēbēm ir lietoto apģērbu veikalu preces, otra puse – fenomenāli Jean Paul Gaultier izstrādājumi ar modes ikonu statusu, lakoniski ziemeļnieciskie Ganni vai Customade un pieticīgākie Arket, COS. Turklāt pie laba stila ir jāpiestrādā: “Ik dienas vairāk nekā stundu pavadu pati savā mazajā butikā, izvēloties tērpu. Gadās, ka to nomainu divreiz.”

foto: tiktok
foto: tiktok

Modes vēstures krusttēvs

Bendžijs Parks jeb @fashionboy piedāvā izglītojošu TikTok saturu – tie ir kritiski modes vērtējumi kino un TV, industrijas vēstures apskati, aktuālākās tendences un notikumi, modes skates aizkulises.

“Mani videoklipi top sadarbībā ar skatītājiem, viņi paši iesaka un pieprasa to tēmas. Sekoju līdzi visiem industrijas jaunumiem, nemitīgi pētu dažādas modes vēstures tēmas, apgūstu konstruēšanas tehniku noslēpumus,” par TikTok lielāko vērtību Bendžijs uzskata tiešo sarunu ar auditoriju. “Ar mani runā neatkarīgas balsis, īsti cilvēki. Tas nav rūpīgi organizēts medijs, bet gan īsts dialogs un patiesas domas.” Zinātkārā britu jaunieša mērķis ir padarīt modi mazāk biedējošu, ne tik nopietnu un pieejamāku, un tautas masas to novērtē – viņam seko gandrīz 200 000 fanu.

foto: David Fisher/Shutterstock/ Vida Press

Soli pa solim

Receptes, kā soli pa solim kombinēt apģērbus, ir vilinošas vienmēr, un tieši to savā superpopulārajā TikTok kontā (1,6 miljoni fanu) piedāvā Teilore Heidža (@tayhage).

foto: tiktok

Turpat blakus pamācības, kā asimilēt ikdienas garderobē metropoļu modes skatēs redzētās tendences, atbildes uz praktiskiem skatītāju jautājumiem, amizanti modes izaicinājumi. Izklaide un zināšanas vienuviet!

foto: CAMERA PRESS/Claire Guillon / Vida Press
foto: tiktok

Kam drēbju ir par daudz

Miniatūrā filipīniete Nava Rose no Losandželosas jeb @the.navarose ir slavena (jo 5,6 miljoni TikTok sekotāju ir īsta slava!) DIY jeb “dari pats” projektu autore, kura prot šūt tik labi, ka uzradīs unikālu tērpu pat no viltotām Louis Vuitton vai Gucci somām.

foto: Christopher Peterson / SplashNew/ Vida Press

Pati sevi viņa dēvē par “meiteni, kam ir pārāk daudz drēbju”, taču šajā gadījumā vairāk ir labāk, jo tik plaša garderobe palīdz Navai runāt par jebkuru modes tēmu, sākot no vientoņa tērpu komplektiem un dažādajām 20. gadsimta modes desmitgadēm un beidzot ar horoskopa zīmju, Harija Potera filmu varoņu un korejiešu popzvaigžņu stiliņu.

foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstock/ Vida Press
foto: action press/ Vida Press

Pasaku un mežģīņu vintāža

Retro un pasaku apsēstajiem patiks nevainojami daiļā ņujorkiete Dženisa Hemptone, kuras TikTok kontā @janiceglimmer lasāmas Oskara Vailda rindas, virmo populāru filmu, dažādu modes dekāžu un popkultūras ikonu iedvesma.

Netrūkst mežģīņotas princešu erotikas – tēlu amplitūda svārstās no Disneja Nāriņas un Ērkšķrozītes līdz Gulbju ezera varonei, un starp vairāk nekā 700 000 sekotāju ir šādai tematikai atbilstošs lērums sajūsminātu prinču. Dženisa mēdz uzstāties valdzinošā bārbiju duetā ar savu māmiņu Greisu, kontā skatāmi seriāliem Bridžertona un Dāmas gambīts, grupām The Beatles un Queen veltīti ieraksti, kā arī romantiski sapņainas ikdienas dzīves ainiņas.

foto: tiktok
foto: tiktok
foto: tiktok

Stils, nevis izmērs

“Sievietēm ir jāvalkā tas, ko katra vēlas, nevis jāsalīdzina sevi ar citām. Nav jādomā, ka nedrīkstam kaut ko atļauties sava ķermeņa tipa dēļ. Mūsu nākotne ir jaunieši, tāpēc ir svarīgi viņiem iemācīt, ka visās formās un izmēros ir savs skaistums,” kontā @denisemmercedes sludina Denīze Mersedesa, kuras fanu loks TikTok platformā ir tikpat iespaidīgs kā viņas figūra – vairāk nekā 3,5 miljoni!

foto: tiktok

Kopā ar labāko draudzeni Mariju Kasteljanosu jauniete aizsākusi kustību #stylenotsize – krasi atšķirīgās auguma formas viņām ļauj pārliecinoši un efektīgi nodemonstrēt, kā izskatās vienādu modeļu tērpi, kad tos uzvelk dažādi cilvēki.

foto: tiktok
foto: tiktok