Kas ir Latvijas gada sievietes? Pastaigas Sasniegumu tops 2022
2022. gada 19. augusts, 06:04

Kas ir Latvijas gada sievietes? Pastaigas Sasniegumu tops 2022

Pastaiga

Jau sesto gadu rudens sākumu iezīmē Pastaigas numurs, kurā tiek publicēts Latvijas sieviešu sasniegumu tops, apkopojot redakcijas izvēlēto ekspertu viedokļus. Topā ir pārstāvētas visas paaudzes un to sasniegumi – te ir gan leģendāras personības, gan savas nozares līderes un profesionāles, gan uzlecošās zvaigznes. Vairāk nekā 100 izcilas sievietes, nominētas 11 nozarēs un nozaru grupās. Ikkatra apbrīnas un atzinības vērta.

Lai gan Pastaigas sasniegumu topu veido redakcijas izvēlēto ekspertu viedokļi, tas ik gadu atspoguļo aktuālos notikumus un izceļ gaismā sievietes, kas uzmirdzējušas un sevi spilgti pierādījušas to kontekstā.

Karš Ukrainā licis paraudzīties ar citām acīm uz neskaitāmiem jautājumiem, izvirzot priekšplānā drošību, kiberdrošību, uzticamu informāciju un reālu palīdzību kara bēgļiem.

Arī topa nominantu vidū redzam, cik ļoti mēs, līdzcilvēki, novērtējam sievietes, kas dara visu iespējamo un neiespējamo, lai savas kompetences un iespēju robežās palīdzētu stiprināt mūsu valsts drošību, informētu sabiedrību un risinātu ar bēgļiem saistītus jautājumus.

Mums ir lieliskas zinātnieces, tehnoloģiju ekspertes, juristes, ekonomistes, uzņēmējas, uzņēmumu vadītājas, mediķes, politiķes, kultūras un mediju darbinieces, arhitektes, dizaineres, modes mākslinieces, sportistes, fitnesa treneres un aktīvistes, kas veic milzu darbu, rūpējoties par tiem, kuri nonākuši grūtībās. Iedvesma ikvienam, jo mums visām un visiem taču ir pa spēkam darīt vairāk. 

Vēl žurnālā:
* Saruna ar Latvijas kultūras pērli un lepnumu Elīnu Garanču. Viņa ļoti uzmanīgi izturas pret laiku. Necieš, ja tas aiziet kaut kur tukšumā. Šķiet, viņai grūti nosēdēt pat šo intervijas laiku, kad tepat dārzā tik daudz darāmā. Viņa ļoti nošķir, kad ir Elīna un kad – Garanča. Grūti pat pateikt, kuras mums šajā intervijā ticis vairāk.

* Intervija ar izcilo, Eiropā augstu vērtēto scenogrāfi Moniku Pormali. “Esmu laimīgs cilvēks!” – tā par sevi saka retais, taču Monika Pormale gan. Un vai tad nav laime darīt darbu, kas ir svarīgs un bez kripatiņas rutīnas, strādāt ar labākajiem režisoriem visā pasaulē, bet pēc tam atgriezties mājās? Ja iekavās atstāj radošās mokas, bailes, šaubas, atšķirtību no tuvajiem un mīļajiem, tā jau nav dzīve, tie ir svētki. Viss, kas tālab vajadzīgs, ir gudrība, talants un sirdsdegsme – apņemšanās sevi veltīt darbam.

* Reportāža no Latvijas Mākslas akadēmijas Modes nodaļas gada skates. Mistika un antiutopija, naivums un humors, ekoloģija un gendera robežu nojaukšana – tik plašas ir Latvijas jauno modes dizaineru intereses, un viņu vārdus mēs noteikti vēl dzirdēsim.

* 2022. gada rudens/ziemas modes aktualitātes. Desmit spilgtas tendences.

* Stila alķīmiķe Lota Volkova. Viņa ir viena no tiem profesionāļiem, kuri ir atbildīgi par mūsdienu stila ideju – post normcore žanru un subkultūru mikšļiem.

* Tuvplāns. Alvja Hermaņa spēles noteikumi. “Ja runājam par latviešiem, viņi ir savāda tauta. Un mūsu vēsture pēdējos simt gados ir savāda. Taču latvieši ir diezgan kruti. Un var sagādāt dažādus pārsteigumus. Gan labus, gan sliktus,” viņš saka.

* Ar sitaminstrumentu virtuozu un filmu mūzikas komponistu Rihardu Zaļupi tiekamies viņa studijā Rīgā. Viņš ir gatavs runāt ne tikai par kinomūziku un komponista desmit stundu darba režīmu, bet arī par dievišķo iedvesmu un smagiem pārdzīvojumiem, kas izvēršas uz labu. Runā ar atklātību, kas saucama par vīrišķīgu.

* #StandWithUkraine. Sarunas ar Ukrainas laikmetīgās dejas līderi Аntonu Ovčiņņikovu un Ukrainas Modes sindikāta prezidenti Liliju Pustovitu. 

* “Tās ir skaistumkopšanas industrijas rotaļas,” smejas uzņēmēja Ieva Plaude, stāstot par savu neseno pieredzi – sejas plastisko operāciju. Pirms vairāk nekā 30 gadiem viņa izveidoja Kolonnu, Latvijas skaistumkopšanas flagmani, kam jau pirmsākumos bija un joprojām ir sava filozofija, proti, patiesu skaistumu var sasniegt tikai ar sistemātisku un ilgstošu darbu – vienalga, runājam par bagātu valodu, iekoptu dārzu, brīnišķīgu mākslas darbu vai pievilcīgu cilvēka ķermeni. 

* Dāmu būvlaukums. Pētījums par sieviešu sasniegumiem, lomu un vietu pasaules arhitektūrā.  

* Apskats. Interesantākās izstādes Eiropā šoruden.

* Tehnoloģijas. Dažas ikdienā noderīgas lietas, kas dzīvi var padarīt košāku un interesantāku.

* Progresīvo tehnoloģiju un procedūru izlase. Labākais no labākā, kas Latvijā pieejams!

* Jaunie un karstie. Grand Hotel Kempinski Riga restorāna Stage 22 šefpavārs Kaspars Reveliņš.