Mode
2022. gada 29. jūlijs, 16:48

Jaunā modes dizainere Emīlija Ratkusa tic, ka ir jāizkāpj no sava burbuļa, lai dzīvē kaut ko sasniegtu

Pastaiga

Pērn decembrī jauno modes dizaineru konkursa "Modes manifestācija" kategorijā "Vidējā izglītība" ar kolekciju "Spēļu planēta" uzvarēja PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas absolvente Emīlija Ratkusa (20).

Dizaineru konkursa "Modes manifestācija 2021" modes skate

20. decembrī, jauno modes dizaineru konkursa "Modes Manifestācija" finālā, kas norisinājās Hanzas Peronā, Grand Prix saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) ...

gallery icon

Viņu fascinē ainavas, kas paveras no putna lidojuma, un to reljefa dažādību kolekcijas autore atveidojusi ar atšķirīga biezuma materiāliem. Savukārt, aizņemoties absurdās modes dizainera Žaka Šarla de Kastelbažaka idejas, par asprātīgām, funkcionālām kabatām pārradītas mīkstās rotaļlietas.

foto: no privātā arhīva

Emīlija tic, ka ir jāizkāpj no sava burbuļa, lai dzīvē kaut ko sasniegtu, un šī kolekcija rāda, ka, uzņemoties dzīvespriecīgu atbildību par modes “atkritumiem”, viņai tas ir izdevies.

Ja tev pavisam svešam cilvēkam vajadzētu pastāstīt par sevi…

Esmu radoša personība, kura spēj darboties vairākās dizaina jomās un ir gatava sasniegt lielus mērķus.

Kāds bijis tavs ceļš uz modi?

Kļūt par apģērbu dizaineri un darboties modes industrijā bija viens no maniem bērnības sapņiem, un esmu pārsteigta, ka šis sapnis nav mainījies. Mācījos Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolā, tad iestājos Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas apģērbu dizaina programmā. Māksla man vienmēr bijusi tuva, bet vidusskolas gados vairāk pievērsos modei.

Ko uzskati par savu lielāko sasniegumu līdz šim?

Savu kvalifikācijas darbu Spēļu planēta, kas saņēma žurnāla Pastaiga atzinību. Tā ir arī mana pati pirmā kolekcija.

foto: no privātā arhīva

Ar ko izceļas tavs radošais rokraksts?

Cenšos radīt tādus tērpus, uz kuriem cilvēki atskatās. Apvienot mākslu un dizainu, turklāt gatavajam rezultātam ir jāraisa neliels šoks un jautājumi, kā es to vispār esmu panākusi. Ļoti rūpīgi pārdomāju tērpa funkcionālo un tehnisko izpildījumu.

Kas tev modē patīk vislabāk?

Jaunie dizaineri arvien vairāk iziet ārpus rāmjiem un necenšas līdzināties citiem. Patīkami redzēt, ka modes industrija sāk vairāk domāt par vides piesārņojumu. Mode kļūst arī jautrāka – kādreiz šķita, ka tā ir ļoti nopietna un strikta, tāpēc bija sajūta, ka tajā neiederos.

Kas ir tavi elki, iedvesmas avoti, autoritātes?

Šai kolekcijai mani iedvesmoja mūziķis Tyler The Creator – viņa raksturs, attieksme un radošums. Bet mana autoritāte, lai cik klišejiski tas izklausītos, ir mana mamma. Viņa vienmēr ir mani atbalstījusi, palīdzējusi un bijusi blakus, kad tas bija visvairāk vajadzīgs. Ļoti priecājos par to, kā viņa mani izaudzinājusi.

foto: no privātā arhīva

Labākais padoms, ko esi saņēmusi.

Dari to, ko esi iecerējusi, un neļauj citiem sevi ietekmēt!

Atziņa, kurai nešaubīgi tici, vai tavs dzīves moto.

Pieņem zaudējumu kā uzvaru!

Par ko labprāt pasmejies?

Par aizgājušajiem vidusskolas gadiem un, protams, par sevi, kad atkal cenšos uzšūt neiespējamo.

Kas tevi aizkustina?

Tagad, skatoties uz saviem draugiem un kursabiedriem, redzu, cik strauji mēs maināmies, kā izvēlamies savus dzīves ceļus, veidojam karjeru un personību.

Cik svarīgs tev ir tavs vizuālais tēls? Kā tu to veido?

Agrāk ļoti centos ģērbties stilīgi un sekoju tendencēm. Man vēl joprojām patīk labi izskatīties, bet vairs par to tik ļoti neiespringstu. Pārsvarā ģērbjos melnās drēbēs, jo ar melno nevar kļūdīties, lielāko uzsvaru lieku uz savu radošumu un prasmēm. Galvenais akcents ir labi apavi un aksesuāri.

Kur iepērcies, cik bieži, ko izvēlies?

Vispār iepērkos reti, jo nekad nezinu, ko vēlos. Apmeklēju lietotu apģērbu veikalus un interneta veikalus, kas ir ļoti laba alternatīva, jo staigāt pa veikaliem man ne visai patīk. Cenšos atbalstīt arī mazos apģērbu uzņēmumus. Izvēlos labas kvalitātes drēbes, jo tās kalpos ilgāk, mēģinu izvairīties no ātrās modes, pievēršu uzmanību tam, kurā valstī apģērbs ir ražots.

Kādas, tavuprāt, ir lielākās problēmas un kļūdas, ko cilvēki pieļauj stila izvēlē?

Daudziem ir bail eksperimentēt ar kombinēšanu un miksēšanu – cilvēki cenšas sevi ielikt rāmjos un valkā tikai viena stila apģērbus. Miksējiet faktūras, kombinējiet materiālus, izvēlieties atbilstošus aksesuārus, un viss izdosies.

Vari dot labu padomu vai ieteikt formulu, kā izveidot savu stilu?

Lai atrastu vai papildinātu savu stilu, iesaku izveidot moodboard – izvēlēties iedvesmojošu apģērbu bildes, aksesuārus, apavus, krāsas un tā tālāk, lai pēc tam ir vieglāk veikalos piemeklēt sev šāda tipa garderobi.

Kā tu atpūties? Ko dari brīvajā laikā?

Lai kārtīgi atpūstos un attīrītu prātu, nezaudējot iedvesmu un motivāciju, dodos dabā un labprāt pavadu laiku vienatnē. Tā vislabāk var sakārtot domas. Svarīgi arī ik pa laikam kārtīgi izgulēties.

Ziemā vaļasbrīžos domāju jaunus apģērbu dizainus, šuju, zīmēju ilustrācijas Photoshop un Illustrator programmās. Dažreiz man patīk arī vienkārši pagulēt dīvānā un uzspēlēt videospēles. Vasarā spēlēju basketbolu un ar draugiem apceļoju Latviju. Sanāk, ka ziema ir mans radošuma periods, bet vasarā ir laiks atpūtai un izklaidēm.

Vai tev ir arī citi talanti?

Jā! Man ļoti patīk apavi, tāpēc nodarbojos ar to dizainu – nolietotus apavus pārveidoju par stilīgākiem.

Laimes mirklis ir...

…kad tu esi tik priecīgs, ka nevari beigt smaidīt, un jūti tikai labas emocijas. Šādi brīži, kad šķiet, ka viss sliktais pazūd, man ir tad, kad pēc smaga darba redzams labs rezultāts.

Kas tevi visvairāk pārsteidz šajā pasaulē?

Kā viss var sastāvēt no atomiem un molekulām?! Es saprotu, ka tā ir fizika, zinātne, bet tas ir tik pārsteidzoši un neticami.

No kā tu varētu atteikties karjeras dēļ?

Noteikti no izklaidēm un videospēlēm.

Ar ko sākas tava diena?

Ar karstu rīta kafiju.

Kas tev šķiet visgrūtākais dzīvē?

Tikt galā ar sevi un ar saviem mazajiem dēmoniem.

Ko tu gribētu sasniegt? Kādi ir tavi lielie un mazie mērķi?

Mans mērķis ir atvērt Latvijā modes namu ar vairākiem birojiem citās pasaules valstīs. Vēlos šeit nodibināt arī dizaina skolu, kur varētu apgūt apavu dizainu, kas Latvijā pagaidām ir maz attīstīts.

5 dzīvē gūtās atziņas un secinājumi

1. Neko neatstāj uz pēdējo brīdi.

2. Nedomā par to, ko nevari ietekmēt.

3. Negaidi, kad kāds ar karoti ieliks mutē.

4. Kas neriskē, tas nedzer šampi.

5. Ja vēlies dzīvē kaut ko sasniegt, zini, ka būs brīdis, kad vajadzēs izkāpt no sava burbuļa.