Kultūra
2022. gada 28. aprīlis, 12:40

Starptautiskie mākslas eksperti Latvijas paviljonu Venēcijas mākslas biennālē ierindojuši starp labākajiem

Jauns.lv / LETA

Nepilnas nedēļas laikā kopš atklāšanas Latvijas paviljons Venēcijas biennāles 59.starptautiskajā mākslas izstādē izpelnījies starptautisku mākslas ekspertu uzmanību un ticis iekļauts vadošo mākslas mediju labāko nacionālo paviljonu sarakstos.

Kā informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāve Sofija Anna Kozlova, mākslas kritiķu ieskatā, Latvijas paviljona ekspozīcija ir viena no tām, kas noteikti jāredz, atzīstot mākslinieču dueta "Skuja Braden" veidoto paviljonu "Selling Water by the River" jeb "Tirgot ūdeni upes malā" par vienu no labākajiem 80 nacionālo paviljonu konkurencē.

foto: Ēriks Božis

Dienu pirms oficiālās atklāšanas žurnāla "Art in America" redaktore Reičela Veclere nosauca paviljona ekspozīciju par labāko visā Venēcijas arsenālā. Savukārt paviljona atklāšanā 21.aprīlī uzslavas Latvijas ekspozīcijai izteikuši vairāki mākslas profesionāļi.

foto: Ēriks Božis

Žurnāla "ARTnews" redaktors Alekss Grīnbergers ierindoja Latvijas ekspozīciju visas biennāles desmit labāko paviljonu apkopojumā, atzīmējot, ka "Skuja Braden" porcelāna darbi sniedz "tīras un nesavaldītas vizuālās baudas retu mirkli".

Par vienu no desmit labākajiem Latvijas paviljonu atzinusi arī izdevuma "Artsy" autore Ajana Dozjera, kura savā atsauksmē izcēla Krievijas imperiālisma kritiku ekspozīcijas darbos. Viņa akcentē, ka "vāze ar Vladimira Putina seju ir atbilstoši novietota uz grīdas, nost no citiem keramikas darbiem, kuri atrodas uz galda un kuru skrupulozais izpildījums demonstrē latviešu tautas mākslas iezīmes".

foto: Ēriks Božis

Izdevums "Artnet" iekļāvis "Selling Water by the River" starp deviņiem labākajiem paviljoniem. Tikmēr žurnāla "ArtReview" redaktors Fajs Čērčmans min Latvijas paviljonu kā vienu no trim, kas noteikti ir jāredz arsenāla kompleksā. Žurnāls publicējis arī interviju ar "Skuja Braden", kurā mākslinieces runā par nepieciešamību plašāk aktualizēt Latvijas mākslu pasaules mērogā. Atzinīgus vērtējumus par Latvijas paviljonu publicējuši arī itāļu izdevumi "Artribune" un "Elle Decor", vācu medijs "Kultura Extra", franču mākslas žurnāls "Le quotidien de l’art" un Izraēlas laikraksts "Haaretz".

Mākslinieču Skuja Braden darbs "Selling Water by the River" Venēcijas biennālē

gallery icon
9

Latvijas paviljonu "Selling Water by the River" Venēcijas biennāles 59.starptautiskajā mākslas izstādē organizē LLMC sadarbībā ar Kultūras ministriju. Paviljona ekspozīciju veidojis mākslinieču duets "Skuja Braden" sadarbībā ar kuratorēm Solvitu Kresi un Andru Silapēteri. Paviljona arhitektonisko risinājumu izstrādājusi arhitekte Līva Kreislere, vizuālo identitāti radījusi dizainere Rūta Jumīte.

 

Tēmas