foto: Publicitātes foto
Guna Zariņa ar Aleksandru Maļikovu un lietuvieti Gīti Ivanausku piedalās izrādē "Karš vēl nav sācies"
No kreisās - aktieri Gītis Ivanausks, Aleksandrs Maļikovs un Guna Zariņa.
Kultūra
2022. gada 31. janvāris, 11:55

Guna Zariņa ar Aleksandru Maļikovu un lietuvieti Gīti Ivanausku piedalās izrādē "Karš vēl nav sācies"

Pastaiga

21. februārī plkst. 19.00 teātra nams “Jūras vārti” ventspilniekiem piedāvā noskatīties starptautiskas radošās komandas veidotu un Ļeras Surkovas režisētu izrādi “Karš vēl nav sācies”, kuras pamatā pazīstamā krievu dramaturga Mihaila Durņenkova luga “TWHYS”.

Režisore Ļera Surkova izrādi veidojusi kā trīs aktieru teātri, izvēloties dažādu teātra skolu un dažādu tautību aktierus – latvieti Gunu Zariņu, lietuvieti Gīti Ivanausku un Rīgas Krievu teātra aktieri Aleksandru Maļikovu. Izrādē piedalās arī pianists Rihards Plešanovs.

“Karš vēl nav sācies” sastāv no 12 novelēm, kas sarakstītas kā skeči vai monologi. Katrai novelei ir savs sižets, taču kopā tās veido vienotu dramatisko līniju.

“Lugas varoņi ir tādi paši kā mēs – neatkarīgi no valsts vai pilsētas – tie ir vecāki un bērni, vīri un sievas. Problēmas, kas viņus uztrauc, uztrauc ikvienu no mums – bailes pazaudēt savus tuvākos un ģimenes saites, tehnoloģiju attīstība un bezpalīdzīgi vecīši dziļos laukos. Patērētāju sabiedrība, kas pieradusi izvēlēties labāko, bet aizmirsusi, ko nozīmē patiesas jūtas. Agresija, kas uzliesmo ielās un neskaitāmi veidi, kā aizbēgt no realitātes,” atklāj iestudējuma radošā komanda.

Savukārt viens no izrādes varoņiem – aktieris Aleksandrs Maļikovs – saka: “Luga nav par karu, šis darbs apvieno bezgala daudz problēmu, kas iemājo cilvēkā – fobijas, paranoju, bailes. Karš jau nav tikai ārējs, tas notiek pašā cilvēkā katru sekundi, kad viņš saskaras ar jauniem apstākļiem, jauniem cilvēkiem un problēmām.”

Kopā ar režisori un aktieriem iestudējuma radošo komandu veido scenogrāfe Māra Broka, gaismu mākslinieks Matīss Beķers, skaņu operatore Olga Krikova un producente Jevgēnija Šermeņeva, producentu kompānija KatlZ.

Izrāde krievu valodā ar titriem latviešu valodā. Ieteicamais vecums 18+