Dzīvesstils
2021. gada 28. oktobris, 07:05

Jaunie un karstie. Krosfita atlēts Uldis Upenieks: "Cīnīties, nevis tikai piedalīties!"

Anita Sedliņa

Pastaiga

Profesionālais krosfita atlēts Uldis Upenieks (24) uzskata, ka mērķi sportā ir vieglāk nospraust nekā realizēt, taču panākumi liecina, ka viņam vienlīdz labi padodas abi.

Ko tu par sevi pastāstītu pavisam svešam cilvēkam?

Ka esmu 24 gadus vecs, nodarbojos ar profesionālo sportu, esmu absolvējis RTU ar bakalaura grādu siltuma, gāzes un ūdens inženiersistēmās. Ikdienā vadu privātos jeb individuālos treniņus.

Par ko sapņoji kļūt bērnībā?

Aptuveni 13 gadu vecumā sapratu, ka vēlos būt sportists un daudz ceļot. Tagad, dodoties uz dažādām sacensībām, esmu aptvēris, ka daru tieši to, ko bērnībā vēlējos!

Kā nonāci līdz krosfitam?

Kad 2010. gada LNT šovā Latvijas zelta talanti uzvarēja ielu vingrotāji, arī es uz pieciem gadiem kļuvu par aktīvu ielu vingrotāju. Daudz laika ieguldīju treniņos, viss labi padevās. Ziemā ielu vingrotāji vairāk sporto svaru zālē, un manā dzimtajā Saldū neliela cilvēku grupa nodarbojās ar krosfitu. Ieinteresējos, pamēģināju – sapratu, ka šajā sporta veidā varu sasniegt vairāk. Starp citu, liela daļa krosfita kustību ir pārņemtas no ielu vingrošanas.

Kāds bija tavs karjeras ceļš?

18 gadu vecumā bija grūti mēroties spēkiem ar Latvijas labākajiem, jo īpaši svarcelšanā. Tomēr es ātri kļuvu par pirmo Latvijā – tas arī bija mans pirmais lielais mērķis. Tālāk mērķēju uz reģionālajām sacensībām, tādu kā krosfita Eiropas čempionātu. 2018. gadā tam kvalificējos, sīvā konkurencē ieguvu trešo vietu un sapratu, kas man jāpilnveido. Nākamajā gadā kvalificējos pasaules nozīmīgākajām sacensībām Crossfit Games, kur ieguvu 31. vietu. Palika tāda kā nepiepildīta sajūta – šķita, ka varu vēl labāk… Un šogad jau otrreiz kvalificējos, lai pārstāvētu Latviju Crossfit Games!

Kā juties, būdams pirmais savas valsts pārstāvis Crossfit Games, – un kā jūties šogad?

Jutos ļoti priecīgs un pagodināts. Lepojos, ka pagaidām esmu arī vienīgais Baltijas sportists, kurš kvalificējies šīm spēlēm. Šogad noteikti esmu mentāli un fiziski gatavāks. Pirmajā gadā bija vairāk vājo punktu, bija maza trauma, kas mani bremzēja. Tagad ir pieredze – zinu, ko gaidīt, un esmu gatavs cīnīties, nevis tikai piedalīties.

Vai tavi sasniegumi ir talanta vai darba augļi?

Pirmkārt, tā ir disciplīna un smags darbs vairāku gadu garumā, otrkārt – talants un šim sporta veidam piemērota ģenētika, treškārt – iespējas un cilvēki, bez kuru atbalsta es nevarētu trenēties. Sporta uztura un fitnesa aksesuāru veikals TRU·FIT un TRU·FIT īpašnieks, draugs un mentors Normunds Mucenieks ir mani atbalstījuši un man uzticējušies gadiem ilgi.

Ar ko sākas un kā turpinās tava diena?

Vienmēr ceļos pēc viena modinātāja zvana un tieši tad, kad vajag. Maza maltīte, tad dodos uz treniņu zāli, no pulksten deviņiem līdz 12 trenējos pirmo reizi. Otrs zāles treniņš ir no sešiem līdz astoņiem vakarā, starp abiem novadu pa individuālajam treniņam vai pildu citus pienākumus. Trenējos piecas dienas nedēļā, ceturtdienās man ir aktīvā atpūta ar pilatēm, skriešanu un peldēšanu, svētdienās – absolūta atpūta. Pavisam 10–11 treniņi nedēļā.

Vai pirms starta piekop kādu īpašu rituālu?

Man nav rituālu, zinu, ka darīšu labāko, ko spēju. Pēc rezultāta varēšu secināt, kur un kas ir jāmaina. Paļaujos uz principu: “Do your best, and God will do the rest!” (angl. “Dari, cik labi vari, un pārējo izdarīs Dievs”.)

Kādas rakstura īpašības nepieciešamas sasniegumiem bagātam sportistam?

Disciplīna, darba ētika, fokusēšanās uz mērķi, nebeidzama degsme pēc sasniegumiem, neizsīkstoša pašmotivācija. Pats galvenais – pozitīva domāšana un cieņpilna attieksme pret darbu un cilvēkiem.

Tavi elki, iedvesmas avoti, autoritātes?

Krosfita pasaulē tie ir iepriekšējo gadu čempioni Ričs Fronings un Metjū Freizers, motivācijas un pašpārliecinātības ziņā – UFC cīkstonis Konors Makgregors.

Par ko mīli pasmieties?

Kopā ar draugiem par dažādiem sporta kurioziem, jautrā treniņgrupā joku netrūkst.

Kas tevi aizkustina?

Patiesa mīlestība, cilvēki ar gaišu prātu un domām, cilvēki, kuri mīl dzīvi un vairo pozitīvo.

Cik svarīgs tev ir vizuālais tēls, tavs imidžs? Kā tu to veido?

Mūsdienās ir svarīgs imidžs internetā. Necenšos pārspīlēt vai sevi pārveidot, esmu atklāts – tāds, kāds parasti esmu. Profesionālajā krosfitā galvenais ir rezultāts, nevis izskats, tomēr āriene var būt labs bonuss. Protams, ir prieks, ka varu būt apmierināts ar savu izskatu, un tad, ja nav sacensību sezona, var vēl pie tā piestrādāt.

Kā atpūties, lai atpūstos?

Man galvenais, lai prāts ir tīrs un sakārtots, tāpēc atvilkt elpu dodos pie dabas. Atpūtas dienās ir svarīgi kārtīgi relaksēties – tas nozīmē arī masāžas, stiepšanos un aktīvo atjaunošanos.

Vai tev ir vēl kādi citi talanti?

Ja vajag, varu nobraukt dažus metrus ar vienriteni! (Smejas.)

Laimes mirklis ir...

Iekšējs miers. Miers ar sevi un pasauli.

Kas tevi šajā pasaulē pārsteidz visvairāk?

Galējības – cik pasaule var būt neparedzama, cik daudz tajā var būt naida un negatīvisma, cik ļoti liela vara ir naudai. Dažkārt ir sajūta, ka dzīve ir kā filma – gan pozitīvā, gan negatīvā ziņā –, bet tas piešķir arī azartu dzīvot.

Kas tev šķiet visgrūtākais dzīvē?

Svarīgi ir saglabāt pozitīvu domāšanu. Ja notiek kaut kas slikts, ir jābūt tam gatavam un jāsaprot, ka dažreiz lietas notiek tā, kā tām jānotiek, jo arī sliktais var tev nākt par labu. Grūtākais ir nepieķerties citu negatīvismam, neieslīgt negatīvā domāšanā.

Ko tu gribētu sasniegt? Lielie un mazie mērķi.

Profesionālajā sportā maksimumu – iekļūt top 10 pasaulē, tad top trijniekā. Galvenais mērķis – būt labākajam! Sadzīvē – dzīvot ar mieru, ar pozitīviem un motivētiem cilvēkiem apkārt, iespējams, atvērt savu sporta zāli vai uzsākt uzņēmējdarbību.

5 dzīvē gūtās atziņas vai secinājumi

1. Ja kaut kam patiesi tici, tu vari to sasniegt!
2. Lai kaut ko sasniegtu, vajag mērķi un ceļu uz šo mērķi sadalīt soļos.
3. Dzīve ir neparedzama, neveiksmes var vest pie veiksmes.
4. Veido ap sevi tādu cilvēku loku, kas tevi pašu ceļ un padara tikai labāku!
5. Dari labu, un dzīve tev atdarīs ar labu!