foto: /All Over Press/Vida Press/ Vida Press
Miris franču modes mākslinieks Pjērs Kardēns
Pjērs Kardēns (1922-2020).
Cilvēki
2020. gada 29. decembris, 14:14

Miris franču modes mākslinieks Pjērs Kardēns

Jauns.lv / LETA

Mūžībā devies franču modes mākslinieks Pjērs Kardēns, atsaucoties uz viņa ģimeni, vēstī izdevums Le Figaro.

Modes guru bija 98 gadi.

Pjērs Kardēns ir dzimis 1922. gadā Itālijā, taču, kad viņam bija divi gadi, ģimene pārcēlas uz Franciju. 20. gadsimta 40. gados pēc Otrā pasaules kara Kardēns strādāja modes namos "Paquin", "Elsa Schiaparelli", kā arī "Christian Dior", kur piedalījās slavenās kolekcijas "New Look" radīšanā. 

foto: Everett/Shutterstock/ Vida Press
Pjēra Kardēna dizainētais tērps. 1958. gads.

1950. gadā Kardēns atvēra savu modes namu. Viņa darbi ir leģendārā burbuļkleita un žaketes bez apkaklītes (tādas nēsāja grupa "The Beatles"). Kardēns ir arī viens no kosmiskā stila aizsācējiem apģērbu dizainā.

Kardēns atstājis Francijai un visai pasaulei lielu, unikālu māksliniecisko mantojumu un ne tikai modes pasaulē, norādīja ģimene.

"Dzimis itālis, Pjērs Kardēns nekad neaizmirsa savu izcelsmi, vienlaikus sniedzot beznosacījuma mīlestību Francijai," norādīja mākslinieka ģimene.

foto: /All Over Press/Vida Press/ Vida Press
Pjērs Kardēns (1922-2020).

Kardēns uzauga Francijas rūpniecības pilsētā Sentetjēnē un 17 gadu vecumā sāka strādāt par mācekli pie drēbnieka Višī, kur specializējās sieviešu apģērbos.

Pēc Otrā pasaules kara viņš pārcēlās uz Parīzi, kur 1947.gadā kopā ar dzejnieku, mākslinieku un režisoru Žanu Kokto radīja satriecošus tērpus filmai "Skaistule un briesmonis".

Kardēns bija pirmais augstās modes mākslinieks, kurš radīja gatavu apģērbu kolekciju lielveikalam "Printemps".

Kardēns bija arī pirmais, kurš pievērsās Japānai kā augstās modes tirgum.

foto: David Graves/Shutterstock/ Vida Press
1966. gads

Viņa 1964.gada "Space Age" kolekcija kļuva par robežšķirtni modes vēsturē.

1978.gadā Kardēns parakstīja ražošanas līgumus ar Padomju Savienību un 1979.gadā kļuva par pirmo Francijas dizaineru, kas nodibināja sakarus ar Ķīnu.

foto: Sedat Ozkomec/Shutterstock/ Vida Press
2006. gads.

Kardēns bija pirmais dizainers, kurš 1991.gadā sarīkoja modes skati Maskavas Sarkanajā laukumā. Pasākums piesaistīja 200 000 cilvēku lielu pūli.

2011.gadā Kardēns mēģināja pārdot savu biznesu par vienu miljardu eiro, lai gan laikraksts "Wall Street Journal" tolaik lēsa, ka biznesa patiesā vērtība ir tikai piektā daļa no šīs summas. Galu galā Kardēns no šīs idejas atteicās.

foto: Sipa/Shutterstock/ Vida Press
2010. gads.

Franču modes leģenda Pjērs Kardēns (1922-2020) un viņa darinātie tērpi

gallery icon
56

Informācija tiek papildināta