Mode
2020. gada 16. oktobris, 07:42

Festivālā "Mados infekcija" Viļņā ar kopīgu tērpu kolekciju piedalās latviešu mākslinieces Laima Jurča un Marta Veinberga

Jauns.lv

17. oktobrī Viļņā festivālā "Mados Infekcija" izrādīta modes mākslinieces Laimas Jurčas un gleznotājas Martas Veinbergas kopīgi veidotā tērpu kolekcija "Collective Blanket", informē modes zīmola "Laima Jurča" pārstāvji.

Laimas Jurčas un Martas Veinbergas tērpu kolekcija "Collective Blanket" festivālā "Mados infekcija" Viļņā

gallery icon

Kolekcija ir eksperiments sadarbībai starp divām mākslas nozarēm –  modi un glezniecību, kā rezultātā ticis radīts autonoms mākslas darbs, kurā abām mākslas nozarēm  ir līdzvērtīgs pienesums.

foto: BNS foto/ Scanpix

Autoru sadarbība balstās pārsteidzoši radniecīgā stilistikā, kolorītā un tēmu lokā. Kolekcijas grafiskā identitāte balstīta Martas Veinbergas gleznās, kas veidotas no veikalu akciju uzlīmēm. 

foto: Iveta Gabaliņa
Tērps no kolekcijas "Collective Blanket", autores Laima Jurča un Marta Veinberga.

Tērpu kolekcija "Collective Blanket" (2020) ir abu mākslinieču pirmais sadarbības projekts. Tā sastāv no 18 sieviešu un vīriešu tērpiem, kā arī uzlīmju tehnikā veidotiem individuāliem aksesuāriem. 

foto: Iveta Gabaliņa
Tērps no kolekcijas "Collective Blanket", autores Laima Jurča un Marta Veinberga.

"Collective Blanket" centrālā tēma ir pretruna un šķietamā nesavienojamība starp divu laikmetu – kapitālisma un komunisma – domāšanu.  No vienas puses, šodienas preču pārmērības apstākļos, kad cilvēks tiek pastāvīgi mudināts iegādāties lētas un nevajadzīgas preces, tiek deformēta indivīda vērtību sistēma un devalvēts apģērba kā priekšmeta statuss. No otras puses, padomju plānveida ekonomikas situācijā, pastāvot vispārējam preču un izvēles deficītam, kā arī apšaubāmai ražošanas kvalitātei, pilnvērtīgāk atvērās cilvēka individuālais radošais potenciāls.

foto: Didzis Grodzs
Martas Veinbergas glezna "Sīkās atšķirības starp vakardienu un šodienu", saplāksnis / veikalu akciju uzlīmes, 152 x 305cm, 2019.

"Collective Blanket" minētie divi laikmeti apvienojas utopiskā garā: no apdrukas viedokļa tērpiem piemīt mūsdienīgi reklāmiska krāsu palete, kas ietver visiem atpazīstamu zīmolu logotipus un popkultūras varoņu tēlus, savukārt tērpu silueti atsauc atmiņā ainas no padomju dzīves. Ar šo pretnostatījumu autores vēlas uzsvērt nozīmi, kāda piešķirama indivīda radošajai gribai, spējai sapņot un apiet sistēmas nepilnības vai pretoties tām. 

foto: Didzis Grodzs
Martas Veinbergas gleznas "Sīkās atšķirības starp vakardienu un šodienu" fragments. Gleznas tapšanā izmantots saplāksnis un veikalu akciju uzlīmes.

Kolekcija "Collective Blanket" mazākā sastāvā tiks demonstrēta arī 23. oktobrī Hamburgā, galerijā "Stobbe.Paidere.Mondo" Martas Veinbergas personālizstādes atklāšanā. Izstāde norisināsies līdz 14.novembrim un tajā būs skatāmas Veinbergas gleznas, kas tapušas veikalu akciju uzlīmju tehnikā, tajā skaitā, darbi, kas izmantoti par pamatu "Collective Blanket" kolekcijai.