Kultūra
2020. gada 20. janvāris, 14:40

Notiks Latvijā pirmais nāves tēmai veltītais festivāls

Marika Džule

Jauns.lv

2020. gada 20. un 21. martā Latvijas Universitātē risināsies mākslas un zinātnes festivāls "Ars Moriendi", kas veltīts nāves tematikai. Festivālā paredzēta plaša kultūras programma un starptautiska, zinātnē balstīta konforence "Nāves pieredzes", Pastaiga.lv vēsta "Ars Moriendi" organizatori.

Latvijas kultūrvidē un kultūrtelpā nāve un ar to saistītie rituāli ieņem nozīmīgu lomu, gan latviskās dzīvesziņas, gan reliģisko priekšstatu kontekstā.

Nāves festivāla konferences “Nāves pieredzes” mērķis ir aktualizēt nāves pētniecību Latvijas un Baltijas zinātniskajā vidē un kultūrtelpā, izceļot latviešu tautas īpašās tradīcijas, kas saistāmas ar nāvi, nomiršanu un nācijas kultūratmiņas veidošanos. Konferencē tiks apskatītas nāves un ētikas pētniecības, nāves svinēšanas, nāves sociālās vēstures un pat nāves izdzēšanas tēmas.

foto: akg-images
Albrehta Dīrera glezna "Krescentijas Pirčheimeres nāve", Vācija. 1504

Kultūras programmā paredzēts akcentēt nāves lomu mūzikā vairāku gadsimtu garumā. Pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots vācu komponista Hugo Distlera monumentālais darbs “Totentanz” (“Nāves deja”), ko speciāli ar festivālam izveidotu kori, interpretēs diriģente Vita Timermane - Moora.

 LU Lielajā aulā tiks atskaņoti Šūmaņa, Lista un Sensāna skaņdarbi par nāves tēmu pianistes Katrīnas Krojas, ērģelnieka Aivara Kalēja un citu mūziķu izpildījumā.

Pilnu festivāla programmu organizatori atklās februāra sākumā.

Nāves festivālu rīko Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte sadarbībā ar biedrību "Lorem Ipsum"

Nāves mākslas un zinātnes festivāls "Ars Moriendi" no 2020.gada 20. līdz 21.martam Latvijas Universitātē.

www.tf.lu.lv

Tēmas