foto: facebook.com/AluksnesBanisastacija
Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikti 45 darbi
Viens no balvai iesniegtajiem objektiem - Alūksnes Bānīša stacijas restaurācija.
Dzīvesstils
2019. gada 21. marts, 15:27

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikti 45 darbi

LETA

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikti kopumā 45 darbi, kas tiks vērtēti divās kategorijās - "Objekti" un "Procesi", informēja Latvijas Arhitektu savienībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konkursa dalībniekiem bija iespēja pieteikt arhitektūras objektus un procesus vairākās kategorijās. Arī šogad balvas ietvaros tiek vērtēti ne tikai objekti - ēkas, vides objekti, interjeri, ainavu arhitektūra, - bet arī procesi - notikumi, izdevumi, izstādes un projekti, kas atstājuši iespaidu gan uz arhitektūras nozari, gan sabiedrības emocijām.

Latvijas Arhitektūras gada balvai iesniegti dažādi objekti, piemēram, festivāla "LAMPA" platformas kokos, Lielplatones vešūža restaurācija, Alūksnes Bānīša stacija, zema enerģijas patēriņa privātmāja Mežaparkā un citi.

Žūrija šajās nedēļās sāk atsevišķu objektu apskati klātienē, ņemot vērā iesniegtos darbus un atlases žūrijas locekļu individuālos novērtējumus. Apskatot objektus, žūrija izvērtēs tādus aspektus kā koncepcija, projekta vienotība, konteksts un mērogs, sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība.

"Latvijas Arhitektūras gada balvai 2019" pieteiktos darbus izvērtēs Gunta Grikmane, Ilze Mekša, Agnese Lāce, Liene Mackus, Viktors Valgums un Artūrs Analts.

Nominanti, kas tālāk pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu, tiks paziņoti 10.aprīlī preses konferencē. Pēc šī posma darbu sāks fināla žūrija, kuras sastāvā būs arī ārvalstu speciālisti. Konkursa apbalvošanas ceremonija notiks 17.maijā Arhitektūras nedēļas ietvaros.

Latvijas Arhitektu savienības rīkotais konkurss šogad norisināsies 24.reizi. Apbalvošanas mērķis ir ne tikai akcentēt un cildināt vērienīgākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā, bet arī veicināt nozares attīstību. Latvijas Arhitektūras gada balvas ietvaros tiek pasniegti trīs pakāpju apbalvojumi: atlases žūrijas balva savā kategorijā un diploms visiem atlases žūrijas izvirzītajiem nominantiem, fināla žūrijas balvas, kas tiek pasniegtas labākajiem fināla darbiem atbilstoši fināla žūrijas lēmumam jeb sudraba ananasi, kā arī zelta ananass - "Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2019" jeb "Grand Prix", kas tiek pasniegta vienam fināla darbam atbilstoši fināla žūrijas lēmumam.

Pagājušajā gadā Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva jeb zelta ananass tika pasniegta arhitektei Ilzei Mekšai par Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas renovācijas darbiem. Savukārt sudraba ananasus ieguva Ģertrūdes ielas 121 Rīgā daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku lit.001, lit.002 un lit.003 rekonstrukcija autores Agnese Lāce, Renāte Pablaka un Inese Buša; Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcija un A korpusa jaunbūves 1.kārtas autori; vides objekts - bērnu laukums "Labirints", kuru veidoja Liene Mackus sadarbībā ar SIA "Balta istaba" un arhitektiem Ilzi Rukmani-Poču, Gati Grāveri, Andri un Modri Festeriem.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās