foto: Ansis Starks
"Kim?" Laikmetīgās mākslas centru turpmāk vadīs Kaspars Groševs
Cilvēki
2019. gada 8. marts, 17:55

"Kim?" Laikmetīgās mākslas centru turpmāk vadīs Kaspars Groševs

LETA

"Kim?" Laikmetīgās mākslas centra programmas direktors turpmāk būs Kaspars Groševs, informēja mākslas centra pārstāve Megija Mīlberga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Groševs ir pieredzējis eksperimentālās mākslas un skaņas mākslinieks, kurators un autors, kurš kopš 2014.gada ir Rīgā pirmās mākslinieku vadītās galerijas "427" līdzdibinātājs.

Mākslinieks īstenojis virkni neatkarīgu projektu, piedalījies starptautiskās grupu un personālizstādēs, to skaitā galerijā "Futura" Prāgā, mākslas centrā "Bozar" Briselē, galerijā "Shanaynay" Parīzē, "SIC" mākslinieku telpā Helsinkos kā arī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrā.

Jaunā programmas direktora izvēle sakrīt ar "Kim?" stratēģisko mērķi - starptautisko konkurētspēju, sacīja Mīlberga. Lai šo mērķi sasniegtu, "Kim?" arī turpmāk tieksies veicināt Latvijas laikmetīgās mākslas un starptautisko atpazīstamību, kā arī ik gadu turpinās organizēt vairākas latviešu mākslinieku izstādes ārvalstīs, kas šogad atbalsojas 58.Venēcijas mākslas biennālē. Tajā "Kim?" un Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs kopīgi organizē Daigas Grantiņas izstādi "Saules Suns".

Tāpat tiks turpināta "Kim?" Rezidences balvas programma, sadarbība ar starptautiski atpazīstamiem kuratoriem un mākslas profesionāļiem, kā arī tiks īstenota izstāžu un pasākumu programma Latvijā ar starptautiski atpazīstamu mākslinieku un kuratoru dalību.

"Man ir liels gods stāties šajā amatā, jo lielā mērā esmu audzis līdz ar "Kim?" - gan kā mākslinieks, gan kurators un nekomerciālas galerijas veidotājs. Kopš pirmās izstādes Spīķeros cauri gadiem ar aizrautību esmu izdzīvojis Zanes Onckules un Valentīna Klimašauska veidoto programmu - neskaitāmas pasauli iešūpojošas izstādes, kas ļāvušas gan satikt māksliniekus, gan apjaust, ka māksla ir spēcīgs intelektuāls instruments, kas var paplašināt estētiskos apvāršņus, uzjundīt jaunas idejas, radīt jaunas pieredzes vai gluži vienkārši - nebrīdinot mainīt to, kā domāju par mākslu.

Kim? ir viens no pamanāmākajiem laikmetīgās mākslas pieturpunktiem reģionā, tādēļ mana vīzija ir to redzēt kā vietu, kur dzimst globālais pulss, kur aizsākas starptautiski projekti, kur satiekas mākslas profesionāļi, kur Latvijas mākslinieki atsperas, lai lēktu pasaules okeānā, kur māksla dzīvo pāri robežām un laika zonām, aicinot jebkuru piedalīties sarunā," pauda jaunais "Kim?" vadītājs.

"Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs ir 2009.gadā dibināta mākslas institūcija. Centra programmas direktore un kuratore no 2010. līdz 2017.gadam bija Onckule, kuras vadībā izveidota izstāžu un publiskās programmas līdzšinējā struktūra, kā arī aizsākti starptautiski projekti. Kopš 2017.gada programmas direktora pienākumus pildīja Klimašausks, kura darbības laikā tika realizēta virkne vērienīgu izstāžu projektu programmas "Latvijai 100" ietvaros, tostarp XIII Baltijas triennālei.

Nodrošinot "Kim?" stratēģiskās vīzijas īstenošanu, Onckule turpinās sadarbību ar "Kim?", veicot kuratoriālā padomnieka pienākumus, kā arī 2019.gada programmā īstenojot starptautiskus izstāžu projektus Hesela mākslas muzejā Ņujorkā, Telavivas Laikmetīgās mākslas centrā un citviet.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas