foto: LETA
Paziņoti grāmatu mākslas balvas "Zelta ābele 2018" nominanti
Preses konference, kurā paziņo grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2018" nominantus.
Dzīvesstils
2019. gada 20. februāris, 13:43

Paziņoti grāmatu mākslas balvas "Zelta ābele 2018" nominanti

LETA

Balvu "Zelta ābele 2018" par mūža ieguldījumu grāmatniecībā saņems dzejnieks un grāmatizdevējs Uldis Auseklis, trešdien preses konferencē sacīja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka.

Balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājs Agris Dzilna norādīja, ka par nominantiem septiņās kategorijās žūrija balsojusi teju vai vienbalsīgi, izņemot vien pāris atsevišķus gadījumus. "Pirmo vietu saņems grāmatas, kas to tik tiešām pelnījušas," sacīja Dzilna.

Savukārt žūrijas locekle Daiga Brinkmane norādīja, ka ir patīkami pārsteigta par šogad balvai izvirzītajām grāmatām uzziņu literatūras kategorijā. "Mums nebija izteikti favorīti, bet bija darbi, kas bija izteikti teicamnieki," balvai izvirzīto grāmatu vērtēšanu aprakstīja Brinkmane.

Balvas kategorijā "Dzeja" nominēta Valda Atāla grāmata "Uz domu stāvās kraujas" (izdevējs "Dienas grāmata"), autoru kolektīva darbs "Kā pārvarēt niezi galvaskausā??" (izdevējs Valters Dakša), Ināras Kaijas Eglītes "Kliedziens starp āboliem" (izdevējs "Neputns"), Māra Salēja "Tuvošanās" (izdevējs "Zvaigzne ABC), kā arī izdevums "Kalevipoeg", kura izdevis apgāds "Neputns".

Kategorijā "Dokumentālie izdevumi" nominēta sastādītāja un redaktora Guntara Godiņa "Miera ķēķis. Kas stāv aiz teksta? "(izdevusi Latviešu valodas aģentūra), Katrīnas Teivānes-Kropas "Vilis Rīdzenieks" (izdevējs "Neputns"), Kristīnes Matīsas un Agneses Zeltiņas "Rolanda Kalniņa telpa" (izdevējs "Neputns"), Imanta Lancmaņa "Rundāles pils, II daļa. Pils tuvplānā" (izdevējs Rundāles pils muzejs), kā arī Ulda Pīlēna "(mans) uzņēmēja kods" (izdevējs "Zvaigzne ABC").

Bērnu grāmatu kategorijā balvai izvirzīta Jura Zvirgzdiņa grāmata "Zvaigžņu tramvajs" (izdevējs "Pētergailis"), Sergeja Timofejeva "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" (izdevējs "Liels un mazs"), Briedes "Suns, kurš atrada skumjas" (izdevniecība "Liels un mazs"), Pētera Brūvera "Brūveri brūvē" (izdevējs "Pētergailis"), un Ievas Auziņas "Glābējcūka (izdevējs "Droši un koši").

Ikgadējai grāmatu mākslas balvai "Zelta ābele 2018" pašmāju izdevēji šogad pieteikuši 132 grāmatas.

Grāmatas iesnieguši 50 pašmāju izdevēji, un tās vērtējuši eksperti Kristiāna Ābele, Daina Balhina, Ieva Bečere, Daiga Brinkmane, Agris Dzilna, Jānis Murovskis un Ilze Ramane.

Konkursa "Zelta ābele" pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Konkursa mērķis ir veicināt grāmatu izdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi, kā arī attīstīt lasītāju izpratni par grāmatu mākslu.