foto: Attēls no Reiņa Hofmaņa fotogrāfiju sērijas
Rīgā notiks aizvadītās Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas paviljonam veltīta izstāde
Dzīvesstils
2019. gada 25. janvāris, 14:45

Rīgā notiks aizvadītās Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas paviljonam veltīta izstāde

LETA

Izstāžu zālē "ISSP Galerija" no 1.februāra līdz 27.martam būs aplūkojama aizvadītā gada Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas paviljonam "Together and Apart" ("Kopā un atsevišķi") veltīta izstāde, informēja izstādes kuratore, arhitekte Evelīna Ozola.

Izstādē būs apskatāmas Reiņa Hofmaņa fotogrāfijas, kas ataino daudzdzīvokļu namus Latvijas pilsētās un laukos, kā arī četri konceptuāli arhitektūras maketi, kas vizualizē ikdienā neredzamus procesus un pievērš uzmanību mājokļu lomai aktuālu demogrāfijas, vides un politikas izaicinājumu kontekstā.

Maketus veidojusi māksliniece Darja Meļņikova, tēlnieks Ivars Drulle, dizainere Dita Pāne, arhitekts Mārtiņš Dušelis un scenogrāfe Šarlote Špihalska.

Izstādes laikā tiks laista klajā arī Ozolas un Matīsa Groskaufmaņa sākotnēji angļu valodā sarakstītā grāmata "Kopā un atsevišķi: daudzdzīvokļu namu arhitektūra Latvijas ekonomiskajā, politiskajā un sociālajā ainavā". Jaunais izdevums latviešu valodā skaidro dzīvokļa lomu indivīda, valsts un tirgus attiecībās dažādos vēsturiskos periodos, mūsdienās un pārskatāmā nākotnē.

foto: Dizains “Carla+Kārlis”
Lappuses no grāmatas “Kopā un atsevišķi”

Starp grāmatas pētniecisko rakstu autoriem ir vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs, arhitektūras kritiķe Ieva Zībārte, ekonomists Pēteris Strautiņš, arhitekte Linda Leitāne-Šmīdberga un arī abi grāmatas redaktori. Provokatīvākā daļa meklējama grāmatas beigās, kur vairāki arhitektūras praktiķi un apvienības piedāvā vizuālus komentārus par dzīvi kopā un atsevišķi nākamajā desmitgadē un pēc tās. Ar šo publikāciju redaktori cer aktualizēt diskusijas un projektus, kas padarītu pieejamu, kvalitatīvu un drosmīgu daudzdzīvokļu namu arhitektūru par ikdienu, ne izņēmumu no normas.

foto: Dizains “Carla+Kārlis”
Lappuses no grāmatas “Kopā un atsevišķi”

Kā ziņots, pagājušā gada 25.maijā Venēcijas Arsenāla Artilērijas zālē tiks atklāts Venēcijas biennāles 16.starptautiskās arhitektūras izstādes Latvijas paviljons "Together and Apart" ("Kopā un atsevišķi").

Caur ekspozīciju Latvijas paviljonā tika aplūkotas vairākas tēmas - "Distance" ("Attālums"), kas pievērsās daudzdzīvokļu namu arhitektūras pielāgošanos demogrāfiskām pārmaiņām, "Promise" ("Solījums"), kurā tika aplūkoti daudzdzīvokļu nami kā politisks un ekonomisks projekts, "Warmth" ("Siltums"), kas atklāja saiknes starp enerģijas patēriņu, ģeopolitiku un kolektīvu rīcību, kā arī ekspozīcijas daļa "Self" ("Pats"), kas pievērsās personīgās telpas un privātīpašuma attiecībām ar kopienu un kopīpašumu.

foto: Ansis Starks
Makets “Siltums”

Ekspozīcijas iekārtojumu bagātināja arī arhīvu materiāli, kas ilustrēja zīmīgus pagriezienus daudzdzīvokļu namu vēsturē, un fotogrāfa Hofmaņa veidota ainavas fotogrāfiju sērija, kas atklāj daudzdzīvokļu namu daudzveidību mūsdienu Latvijā.