Varavīksnes diēta: ēd krāsaini, priecājies un tievē!
Varavīksnes diēta mudina cilvēkus ēst iespējami daudzveidīgāk un krāsaināk. Ar to var ne tikai atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, bet arī tikt pie labas veselības un lieliskas pašsajūtas.
Par varavīksnes diētu ir sarakstīta grāmata The Rainbow Diet (Varavīksnes diēta). Tā ir tapusi ar mērķi palīdzēt atveseļoties no vēža, taču tikpat labi der arī citu hronisku slimību profilaksei, svara samazināšanai vai vienkārši veselības uzlabošanai. Grāmatas autors ir Kriss Vūlamss, kas bioķīmiķa izglītību ieguvis Oksfordas universitātē, taču pēcāk strādājis mārketinga jomā. Savu uztura plānu viņš izstrādāja likteņa trieciena dēļ – Krisa meitai diagnosticēja ļaundabīgu smadzeņu audzēju. Ārstu prognozes par atlikušo dzīves ilgumu bija skarbas – tikai pieci mēneši. Kriss atteicās piekrist mediķu prognozei un sāka pētīt, kā visas dabiskās vielas, kas cīnās ar ļaundabīgajām šūnām, varētu sekmēt staru un ķīmijterapijas rezultātus un samazināt nepieciešamo zāļu devu. Pēc diviem gadiem meitas veselības stāvoklis bija uzlabojies, un galvenais slimnīcas ārsts mudināja Krisu uzrakstīt grāmatu par visu, ko viņš ir uzzinājis, veicot pētījumus un sarunājoties ar ārstiem un zinātniekiem no visam pasaules.
Varavīksnes diētas pamatā ir dažādu krāsu augļi un dārzeņi. Galvenā doma – jo krāsainākus dabas produktus ēdīsi, jo vairāk vitamīnu un minerālvielu uzņemsi, tāpēc katru dienu maltītes jāveido pēc varavīksnes principa, proti, uz šķīvja jāatrodas itin visām krāsām. Šāds uzturs apmierinās organisma vajadzības pēc vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem, fermentiem, fitovielām un citām bioloģiski aktīvajām vielām.
Diētā galvenā uzmanība veltīta augļiem un dārzeņiem ar augstu šķiedrvielu saturu un mazu kaloriju daudzumu, jo tiem piemīt spēja atvairīt slimības un vienlaikus stiprināt veselību. Diētas pamatā likti neskaitāmi pētījumi par to, ka, dienā ēdot piecas līdz deviņas porcijas augļu un dārzeņu, ir iespējams aizkavēt dažādu slimību rašanos un progresu. Arī tie, kas cieš no liekā svara, var veselīgi atbrīvoties no kilogramiem – balstot maltītes uz dārzeņiem un augļiem, ir iespējams samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, nesamazinot porciju apjomu.
Liela uzmanība tiek pievērsta fitovielām. Tās nepieder ne pie vitamīniem, ne minerālvielām, bet to nozīme veselības saglabāšanā ir tikpat liela. Šīs dabā atrodamās vielas vislielākajā koncentrācijā sastopamas tieši augļos un ogās, kurām ir izteiktas krāsas un bieza miziņa (visvairāk to ir mizā un tieši zem tās).
- darbojoties kā spēcīgi antioksidanti, tās pasargā šūnas no sabrukšanas brīvo radikāļu ietekmē; samazinās vēža un citu slimību risks
- tās samazina iekaisuma reakcijas, kas ir pamatā visām slimībām
- samazina holesterīna daudzumu
- samazina asins recekļu veidošanos asinsvados
- darbojas līdzīgi estrogēnam, kas ir sievišķais hormons
Ko ēst
Pamatā būtu jāēd augu valsts produkti, papildinot tos ar pilngraudu produktiem, riekstiem, liesu gaļu un olbaltumvielu avotiem. Priekšroka vienmēr šķiedrvielām bagātīgiem un liesiem produktiem, savukārt taukvielas uzturā jāsamazina. Diētu var lieliski piemērot arī veģetāriešiem un vegāniem, dzīvnieku valsts produktus aizvietojot ar augu valsts ēdamlietām. Ēdienkarte jābalsta uz sarkanās, oranžās, dzeltenās, zaļās, zilās un lillā krāsas produktiem. Sarkanie un rozā produkti satur visvairāk likopēna – antioksidanta, kas saistīts ar samazinātu sirds slimību un vēžu risku. Oranžās krāsas augļos un dārzeņos ir visvairāk betakarotīna; arī tas, būdams antioksidants, palīdz stiprināt organisma imunitāti. Zaļās krāsas pārstāvjus var iedalīt apakšgrupās atkarībā no tā, kādā nokrāsā konkrētais produkts ir, taču visi tie satur hlorofilu un karotenoīdus – lueteīnu un zeaksantīnu, kam piemīt antioksidatīvas īpašības. Zaļās krāsas dārzeņi ir īpaši noderīgi zarnu un plaušu vēža profilaksei, tie samazina arī sirds asinsvadu slimību risku un sekmē acu veselību. Zilās krāsas produkti tiek intensīvi pētīti to antocianīnu satura dēļ, kas var būt derīgi palīgi cīņā ar ļaundabīgām šūnām. Neviens produkts nevar aizstāt pārējos, tāpēc jācenšas ēst daudzkrāsaini. Visi augļi un dārzeņi būtu jāēd ar miziņām, jo tajās vērtīgo vielu ir visvairāk, bet, tā kā mūsdienās tiek lietots ļoti daudz augu apstrādes līdzekļu, priekšroka dodama bioloģiski audzētiem produktiem. Citādi, ēdot vīnogas, kas teorētiski ir labs rezveratrola avots (spēcīgs antioksidants), vienlaikus uzņemsi tik daudz pesticīdu, ka iegūtais antioksidantu daudzums nevarēs ar to konkurēt. Diētas mērķis ir pabarot organisma šūnas ar vērtīgiem savienojumiem, nevis tās piesārņot ar ķīmiju.
- Visi produkti ir nopērkami jebkurā lielveikalā.
- Nav striktas ēdienkartes, to var variēt pēc sirds patikas.
- Var iesaistīt visu ģimeni.
- Diēta ir ievērojama ilgtermiņā.
- Augstais dārzeņu un augļu patēriņš nodrošina vienmērīgu enerģijas līmeni.
- Papildus nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm, iespējams veselīgā veidā zaudēt svaru, vienlaikus nostiprinot imunitāti un veselību kopumā.