Frutārisma diēta. Vai enerģijas un radošuma brīnumlīdzeklis?
Frutārisms ir veģetāras diētas paveids, kurā uzsvars likts uz svaigu augļu ēšanu. To dēvē arī par vegānu diētu, jo uzturā tiek lietoti tikai augļi un dārzeņi, minimālā daudzumā – arī rieksti un sēkliņas.
Jāprecizē, ka ar augļiem šajā diētā saprot visus tos produktus, kas kalpo kā reproduktīvās daļas augiem, krūmiem un kokiem un kam ir mīkstā (sulīgā) daļa, kā arī sēklas. Diētas aizstāvji uzskata, ka cilvēks ir radīts, lai ēstu vienīgi augu valsts produktus, turklāt neapstrādātā veidā, jo tikai svaigie produkti satur maksimāli daudz vitamīnu, minerālvielu, enzīmu un citu bioloģiski aktīvu vielu. Sekojot frutārisma diētai, tiek solīta svara samazināšanās, pašsajūtas uzlabošanās un hronisku slimību riska kritums. Frutārisma piekritējs bijis slavenais zinātnieks Leonardo da Vinči, Apple impērijas pamatlicējs Stīvs Džobss un Indijas garīgais un politiskais līderis Mahatma Gandijs.
Ko drīkst ēst
• Saldos augļus: apelsīnus, banānus, ābolus, melones, vīnogas, papaiju, dažādas ogas, mango, plūmes, aprikozes un citus augļus.
• Ne-saldos augļus jeb dārzeņveidīgos augļus: gurķus, avokado, papriku, tomātus un citus.
• Dārzeņus: dažādu veidu salātus, zaļo lapu dārzeņus, kreses un seleriju.
• Riekstus un sēkliņas: saulespuķu un ķirbju sēklas, mandeles, valriekstus, kokosriekstu mīkstumu un citus riekstus (pirms ēšanas tie jāizmērcē, lai uzlabotu gremošanas procesus).
• Dzērienus: svaigas dārzeņu un augļu sulas, kokosriekstu ūdeni un parastu dzeramo ūdeni.
Ko nedrīkst ēst?
• Dzīvnieku valsts produktus: gaļu, pienu, sieru, olas un tamlīdzīgus produktus.
• Sakņaugus un kartupeļus.
• Pākšaugus, pupiņas, sojas produktus.
• Graudaugus un to produktus.
• Termiski apstrādātus produktus (tiesa, pārejas procesā uz frutārismu drīkst ēst tvaicētus dārzeņus, ķirbjus un saldos kartupeļus).
• Tēju, kafiju, limonādes un alkoholiskos dzērienus.
• Garšvielas un uztura bagātinātājus (ja vien nav konstatēts dzīvībai bīstams uzturvielu deficīts).
Produktu iedalījums
Balstoties uz ēdienu kombinēšanas principu, frutārisma diētā produkti tiek iedalīti pēc to bioķīmiskā sastāva – skābie, saldie, vidēji skābie, ar augstu cietes saturu, ar vidēju cietes saturu, melones, dārzeņveidīgie augļi un eļļainie produkti.
- Skābie augļi: citrusaugļi (apelsīni, mandarīni, citroni, laimi), ķirši, persiki, plūmes, nektarīni, mango, ogas, kivi, ananasi un tomāti. Paiet aptuveni stunda, līdz šie produkti tiek kuņģī sagremoti. Tos labāk nekombinēt ar citiem produktiem; vienīgais izņēmums, ar kuru jaukt šos produktus, ir gurķi.
- Saldie augļi: banāni, dateles, vīģes, vīnogas, duriāni un persimoni (jeb hurmas). Lai sagremotu šos augļus, nepieciešamas 2–3 stundas, un tos nevajadzētu kombinēt ar skābajiem augļiem vai melonēm.
- Vidēji skābie augļi: papaijas, āboli, bumbieri, aprikozes, čerimojas un sapotes. Šo augļu sagremošanas process ilgst 1–2 stundas, un šos augļus nevajadzētu ēst reizē ar skābajiem augļiem vai melonēm.
- Augļi ar augstu un vidēji augstu cietes saturu. Pie šīs grupai pieder visi ķirbjveidīgie augi un cukini, kuru gremošanas process ilgst 3¬¬–5 stundas. Tos nevajadzētu kombinēt ne ar skābiem, ne saldiem, ne vidēji skābiem produktiem, arī ne ar melonēm.
- Melones – tās izdala atsevišķi, jo to gremošanas process norit nepilnu stundu. Melones nevajadzētu kombinēt ne ar vienu citu produktu, izņemot gurķus.
- Dārzeņveidīgie augļi: gurķi un paprika. Šie produkti tiek sagremoti ātrāk nekā stundas laikā un labi sader kopā ar visiem citiem produktiem. Vienīgi papriku nevajadzētu kombinēt ar meloni.
- Eļļainie augļi: avokado un olīvas. To sagremošanai ir vajadzīgas 6–12 stundas. Šie augļi labi iet kopā ar zaļajiem lapu dārzeņiem un skābajiem augļiem (mazos daudzumos). Ar zaļajiem lapu dārzeņiem sader visi produkti, izņemot melones.
Kāda izskatās optimāla frutārisma ēdienkarte?
Tai būtu simtprocentīgi jāsastāv no svaigiem, termiski neapstrādātiem, ekoloģiski audzētiem augu valsts produktiem: augļiem, dārzeņiem, riekstiem un sēklām. Lielākā daļa, 80%, jāveido saldajiem augļiem. Aptuveni 15% jābūt zaļajiem lapu dārzeņiem (dažādiem salātiem, spinātiem, kresēm), selerijai, gurķiem, tomātiem un paprikai. Atlikušie 5% jāaizpilda ar eļļainajiem produktiem – riekstiem, sēklām un avokado.
No dienā uzņemto kopējā kaloriju skaita 80% jāsastāv no ogļhidrātiem, 10% – no olbaltumvielām, 10% – no taukiem, kas uzņemti ar minētajiem augu valsts produktiem.
Frutārisma mīnusi
- Ilgtermiņā grūti īstenojams uztura plāns, jo aizliedz daudzus iecienītus produktus un liedz produktu termisku apstrādi, aukstajos gada mēnešos šis princips nešķiet neizpildāms.
- Svara zudums var robežoties ar anorektisku ķermeņa uzbūvi.
- Viegli pārēsties un kļūt atkarīgai no cukura.
- Ja vien cilvēkam nepiemīt izcilas paškontroles spējas, šis uztura režīms sociāli izolē no sabiedrības. Grūti piedalīties pasākumos, kuros citi ēd kūciņas.
- Pavada regulāra izsalkuma sajūta.