Kā savaldīt stresa hormonu. 12 praktiski padomi
Daudzas sievietes nezina, ka viņu sliktajā pašsajūtā vainojami hormonu līdzsvara traucējumi.
Esi vesels
2014. gada 18. septembris, 07:03

Kā savaldīt stresa hormonu. 12 praktiski padomi

Jauns.lv

Nogurums, slikts garastāvoklis, liekais svars un intereses trūkums par seksu nav tavi labākie ikdienas pavadoņi. Uzzini, kā izmantojot vienkāršas, bet iedarbīgas metodes, novērst hormonu līdzsvara problēmas.

Sievietes ir ārkārtīgi jutīgas pret hormonālām pārmaiņām. Ja hormoni ir līdzsvarā, tu izskaties un jūties ļoti labi - enerģijas līmenis visu dienu ir augsts, noskaņojums ir stabils, tu nejūti tieksmi pēc kāda noteikta ēdiena, mati ir mirdzoši un āda nevainojami gluda. Tev nesagādā grūtības uzturēt svaru un seksuālo enerģiju noteiktā līmenī. Taču līdzko hormonu līdzsvars ir izjaukts, tie var padarīt tavu dzīvi nožēlojamu. Izplatīts mīts par hormoniem pauž, ka par tiem nav jāuztraucas līdz menopauzei. Patiesībā daudzu hormonu, piemēram, estrogēna un testosterona, līmenis sāk slīdēt uz leju trešā gadu desmita laikā. Daži hormoni, piemēram, kortizols, var uzlēkt pārāk augstu un izjaukt citu hormonu līdzsvaru. Ja kortizola līmenis hroniski ir paaugstināts, tu steidzies no darba pie darba, jūti tieksmi pēc cukura vai vīna, kas liek tev izjust maldinošus enerģijas vai otrās elpas uzplūdus, savukārt vidukļa apvidū uzkrājas arvien vairāk tauku. Labās ziņas ir tādas, ka atjaunot hormonu līmeni ir daudz vieglāk, nekā skraidīt apkārt kā trakai, ciest no nespēka un satraukties par niekiem.

Hārvarda Medicīnas skolas absolvente, sertificēta ginekoloģe Sāra Gotrīda sniedz padomus, kā bez sintētiskiem hormonu preparātiem stabilizēt hormonu līdzsvaru.

Lieto uztura bagātinātājus

Pastāvīgs stress, kas paaugstina kortizola līmeni, rada brīvos radikāļus,

kuri var izraisīt DNS bojājumus šūnās un izsmelt noteiktas mikrobarības vielas, tostarp B1, B5, B6, B12 un C vitamīnu un tirozīnu. Pārmērīgs stress var arī likt organismam izdalīt magniju – minerālvielu, kurai ir galvenā nozīme kalcija absorbēšanā. Vienkārši uztura bagātinātāji var palīdzēt pazemināt kortizola līmeni.

Ierobežo alkohola patēriņu. Alkohols paaugstina kortizola līmeni, un tā ietekme sievietēm ilgst vairāk nekā 24 stundas. Pieļaujamā norma - līdz trim alkohola glāzēm nedēļā.

Atradinies no kofeīna. Pasaules populārākā psihoaktīvā viela kofeīns nepastarpināti liek virsnieru garozas šūnām ražot vairāk kortizola, epinefrīna, norepinefrīna un insulīna. Kofeīns palielina fizioloģisko uzbudinājumu, reizēm pārāk daudz, izraisot pārmērīgu smadzeņu aktivitāti. Kafijas aizstāvji norāda uz pētījumiem par antioksidantu labvēlīgo ietekmi un ilgmūžību. Zelta vidusceļš - viena tasīte rīta kafijas un nekādas kafijošanas pārējā dienas laikā.

Izmanto masāžu vienreiz nedēļā vai vienreiz mēnesī. Klejotājnervs klejo no smadzeņu stumbra līdz resnajai zarnai. Ādas un zemādas spiediena receptoru masāža stimulē tā aktivitāti, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc masāža ir tik nomierinoša. Kādā pētījumā salīdzināti cilvēki, kuriem veikta zviedru vieglā masāža, un cilvēki, kuriem veikta dziļo audu masāža. Dziļo audu masāža pazemināja kortizola līmeni un paaugstināja oksitocīna līmeni – tas ir piederības un satuvināšanās hormons.

Izmēģini akupunktūru. Pilotpētījumā par tradicionālās akupunktūras izmantošanu trīsreiz nedēļā tika atklāts, ka sievietēm menopauzes laikā tā samazina karstuma viļņus un svīšanu naktī,pazemina diennakts kortizola daudzumu urīnā un uzlabo dzīves kvalitāti.

Piedod. Aizvainojuma glabāšana paātrina novecošanu un paaugstina kortizola līmeni. Ir pierādīts, ka piedošanas apmācība pazemina stresa un dusmu līmeni. Konstatēts, ka pat nosacīta piedošana ir būtisks ilgmūžības faktors.

Izbaudi orgasmu. Kā tas notiek? Sešdesmit orgasma sekunžu laikā mīlestības un satuvināšanās hormons oksitocīns pārplūdina organismu. Oksitocīns pazemina kortizola līmeni, un sievietes ir fizioloģiski un neiroloģiski veidotas tā, lai viņu organisms ražotu daudz vairāk oksitocīna nekā vīriešu organisms. Taču, saskaroties ar izvēli starp stresu un baudu, mēs bieži izvēlamies stresu. Pārdomā šo izvēli ikreiz, kad rodas tāda iespēja.

Nesatraucies, esi līksma. Sievietes, kurām raksturīga izteiktāka tendence izmantot tādas padošanās stratēģijas kā savaldība, noliegums un distancēšanās, ko speciālisti dēvē par biheiviorālās distancēšanās stratēģijām, uzrāda izteiktāku kortizola deregulāciju. Izmanto raizes par augsto kortizola līmeni un paaugstināto asinsspiedienu, lai motivētu sevi saglabāt pozitīvu noskaņojumu un novērtēt to, kas tev ir, nevis domāt par to, kā tev nav.

B 5 vitamīns. Pantotēnskābe samazina pārmērīgu kortizola sekrēciju cilvēkiem, kuri cieš no spēcīga stresa. B5 vitamīna lietošanas risks ir minimāls. Ja ciet no ieilguša stresa, šo vitamīnu ieteicams lietot 500 mg dienā.

C vitamīns. Pierādīts, ka C vitamīns pazemina kortizola līmeni pacientiem pirms operācijas un bērniem satraucošās situācijās, tādēļ to droši var iekļaut ārstniecības plānā. Kortizola līmeni pieaugušajiem samazinās 1000 mg C vitamīna trīs reizes dienā, kopējā deva – 3000 mg dienā.

Zivju eļļa jeb brīnumzāles. Kādā pētījumā pierādīts, ka sievietēm, kas sešas nedēļas lietoja 4000 mg (4 gramus) zivju eļļas, kortizola līmenis pazeminājās, sasniedzot veselīgu robežu, un palielinājās ķermeņa beztauku masa.

L-teanīns. Uzskata, ka aminoskābe L-teanīns, kas ir zaļās tējas sastāvdaļa, pazemina stresu, neizraisot nomierinošu efektu.


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock