
Kāpēc labāk izvēlēties sardīnes un skumbriju nekā tunci un lasi: skaidro dietologi

Kad runa ir par jūras veltēm, visu uzmanību parasti saņem lielās zivis - tuncis, lasis, menca, foreles un tā tālāk. Tieši tās visbiežāk redzamas restorānu ēdienkartēs, tomēr mazās zivis - sardīnes, anšovi, skumbrijas un siļķes - ir pelnījušas ne mazāku atzinību, raksta "Real Simple".
"Jūs varat nebūt tik pazīstami ar šīm zivju sugām, bet tām ir liela nozīme daudzu valstu tradicionālajos ēdienos,” norāda zinātņu maģistre pārtikas sistēmu jomā un reģistrētā dietoloģe Šārona Palmere. Piemēram, siļķes ir galvenais produkts tradicionālajā Skandināvijas uzturā, bet sardīnes un anšovi ir daļa no Vidusjūras diētas.
Šīs mazās zivtiņas ir ne tikai garšīgas, bet tām ir arī vairākas priekšrocības veselībai un ekoloģijai. Tās ir ļoti barojošas - satur daudz noderīgu vielu ar zemu kaloriju daudzumu, skaidro reģistrētais dietologs Toms Bests. Ir vismaz septiņi iemesli, kāpēc sīkas zivis iekļaut savā uzturā.
Sirds veselība
Sīkas zivis ir lielisks produkts tiem, kam rūp sirds veselība. "Tās ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, kas nepieciešamas katrai organisma šūnai," saka Bests. Šie tauki samazina iekaisumu un regulē holesterīna līmeni. Zinātniskie pētījumi apliecina to efektivitāti sirds un asinsvadu slimību profilaksē.
Imunitātes atbalsts
Omega-3 palīdz arī imūnsistēmai, samazinot iekaisumu un oksidatīvo stresu. Turklāt sīkajās zivīs ir daudz B12 vitamīna, cinka un selēna - visi šie elementi ir svarīgi organisma imūnajai atbildei.
Stipri kauli
Mazās zivis ir kalcija un vitamīna D avots, tāpat zivs satur magniju un B12, kas arī uztur kaulu veselību.
Smadzeņu veselība
Omega-3, īpaši DHA, ir nepieciešamas smadzeņu struktūrai un funkcijai. Tas palīdz saglabāt kognitīvās funkcijas un pasargā no smadzeņu vecuma slimībām.
Audi un muskuļi
Sīkajās zivīs ir daudz olbaltumvielu un dzelzs, kas nepieciešami audu atjaunošanai un muskuļu augšanai. Olbaltumvielas ir svarīgas ādai, matiem, nagiem, iekšējiem orgāniem.
Vielmaiņa
Olbaltumvielas un tauki sīkajās zivīs palēnina gremošanu, veicinot ilgstošu piesātinājumu un stabilu cukura līmeni asinīs. Tas īpaši noder vielmaiņas traucējumu gadījumos.
Ekoloģiskā stabilitāte
Sīkzivis atrodas zemāk pārtikas ķēdē, uzkrāj mazāk toksīnu un dzīvsudraba, ātrāk vairojas un mazāk pakļautas nozvejai. Tas padara to videi draudzīgāku. "Dzīvsudraba līmenis tajā ir daudz zemāks, kas īpaši svarīgi bērniem un grūtniecēm," piebilst Bests.