0dienas
8stundas
27minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Svētdien pārejam uz ziemas laiku! Padomi, ka pulksteņu griešanu padarīt mazāk nepatīkamu
foto: Shutterstock
Regulārs miega grafiks palīdzēs stabilizēt jūsu bioloģisko pulksteni, samazinot stresu, ko rada laika maiņa.
Esi vesels

Svētdien pārejam uz ziemas laiku! Padomi, ka pulksteņu griešanu padarīt mazāk nepatīkamu

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Katru gadu oktobra pēdējā svētdienā Latvija un daudzas citas valstis pāriet uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ. Šis laika pārrāvums var radīt diskomfortu ķermenim, it īpaši miega režīmam un ikdienas rutīnai. Uzziniet, kā sagatavoties pulksteņa maiņai, lai pāreja būtu pēc iespējas gludāka un ar minimālu ietekmi uz veselību un pašsajūtu.

1. Pakāpeniski pielāgojiet miega režīmu

Dažas dienas pirms laika maiņas mēģiniet pielāgoties jaunajam grafikam, pakāpeniski aizejot gulēt par 10-15 minūtēm agrāk katru nakti. Tā ķermenis lēnām pieradīs pie izmaiņām, un pāreja būs mazāk izjūtama. Tas īpaši palīdz, ja ievērojat pastāvīgu ritmu katru vakaru un rītu – tad ķermenis pielāgosies jaunajam laikam vieglāk.

2. Ievērojiet konsekventu miega grafiku

Izveidojiet sev gulētiešanas un celšanās režīmu, kuru ievērojat arī brīvdienās. Regulārs miega grafiks palīdzēs stabilizēt jūsu bioloģisko pulksteni, samazinot stresu, ko rada laika maiņa. Ķermenis ir pieradis pie regularitātes, un, pat ja sākumā ir grūti, konsekvence uzlabos miega kvalitāti.

3. Izmantojiet dabisko gaismu no rīta

Pēc iespējas ātrāk no rīta iziet ārā vai piekļūstiet dabiskajai gaismai, jo gaisma regulē mūsu bioloģisko pulksteni un veicina mundruma sajūtu. Jo vairāk dabiskās gaismas saņemat no rīta, jo ātrāk ķermenis pielāgosies jaunajam laikam. Tas arī veicina ķermeņa sagatavošanos un palīdz stabilizēt miega un nomoda ciklu.

4. Pievērsiet uzmanību vakara rituāliem

Pirms gulētiešanas izvairieties no spilgtas gaismas un ekrānu izmantošanas, jo zila gaisma var nomākt melatonīna – miega hormona – ražošanu. Tā vietā izvēlieties nomierinošus vakara rituālus, piemēram, siltu vannu vai meditāciju, lai radītu mierīgu atmosfēru pirms miega. Šie paradumi palīdzēs ķermenim saprast, ka ir pienācis laiks atpūtai, un pielāgos miega ciklu.

5. Ierobežojiet kofeīna un smaga ēdiena lietošanu

Pēdējās pāris stundas pirms gulētiešanas izvairieties no stimulantiem, piemēram, kofeīna un smaga ēdiena, kas var traucēt mierīgu miegu. Izvēlieties vieglu uzkodu, ja esat izsalcis, bet izvairieties no pārāk asiem vai taukainiem ēdieniem, kas var apgrūtināt gremošanu. Piemērota vakara maltīte un izvairīšanās no stimulantiem palīdzēs saglabāt mierīgu un dziļu miegu.

6. Veiciet fiziskās aktivitātes dienas laikā

Fiziskās aktivitātes, piemēram, pastaiga vai viegls treniņš dienas laikā, var būtiski uzlabot miega kvalitāti un palīdzēt mazināt stresu, kas saistīts ar laika maiņu. Kustība palīdz stabilizēt ķermeņa ritmus, bet izvairieties no intensīviem treniņiem vakarā, jo tas var aktivizēt organismu un apgrūtināt aizmigšanu. Fiziskās aktivitātes dienas vidū būs ideāls līdzsvars starp enerģijas uzkrāšanu un mierīgu miegu.

Kā pāreja uz ziemas laiku ietekmē veselību?

  • Miega traucējumi: Pulksteņa griešana izjauc miega režīmu, kas īpaši skar cilvēkus ar jutīgāku miegu. Šīs izmaiņas var radīt grūtības gan aizmigt, gan pamosties, un bieži rezultātā izjūk arī miega kvalitāte, kas ietekmē visu dienas enerģijas līmeni.

  • Garastāvoklis un produktivitāte: Miega traucējumi var radīt nogurumu un grūtības koncentrēties, kas būtiski ietekmē garastāvokli un produktivitāti. Daudzi cilvēki šo laika maiņu izjūt emocionāli traumējoši, jo ķermenis vēl nav pieradis pie jaunā grafika, un tas var ietekmēt noskaņojumu.

  • Hronisku slimību riski: Zinātnieki atzīmē, ka miega traucējumi, ko izraisa laika maiņa, var ietekmēt veselību ilgtermiņā, jo tiek izjaukts ķermeņa bioloģiskais ritms. Regulārs un kvalitatīvs miegs ir svarīgs veselībai – tas palīdz uzturēt sirds veselību un stabilu vielmaiņu, samazinot sirds un asinsvadu slimību risku.

  • Imūnsistēmas funkcijas: Ķermenim nepieciešams kvalitatīvs miegs, lai stiprinātu imunitāti, tāpēc laika maiņa īslaicīgi var pazemināt imunitāti. Papildus miega režīma stabilizēšanai ir ieteicams rūpēties par veselīgu uzturu un uzturēties kustībā, lai atbalstītu ķermeņa dabisko aizsardzību.

Ievērojot šos padomus, pāreja uz ziemas laiku būs vieglāka, un jūsu ķermenis ātrāk pielāgosies jaunajam ritmam, saglabājot enerģiju un labu pašsajūtu.