Krila eļļa spēj uzlabot smēķētāju aknu veselības rādītājus
foto: Publicitātes foto
Esi vesels

Krila eļļa spēj uzlabot smēķētāju aknu veselības rādītājus

Sadarbības projekts

Ja man izdotos atbrīvoties no smēķēšanas, es varētu teikt, ka esmu gandrīz ideāla, jo tad man nebūtu neviena kaitīga ieraduma. Esmu mēģinājusi atmest smēķēšanu gan pakāpeniski, gan uzreiz, bet diemžēl neviens no šiem veidiem nav devis vēlamo rezultātu. Ģimenes ārste par to nav sajūsmā – kārtējā vizītē viņa man atkal atgādina: no šī kaitīgā ieraduma vajadzētu tikt vaļā!

Jau kuro reizi atgādinot, ka smēķēšana ir galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis Eiropas Savienībā un ka, izsmēķējot cigareti, cilvēks saīsina mūžu vidēji par 11 minūtēm, bet kopumā smēķētājs šī ieraduma dēļ var zaudēt 14 gadus no dzīves, ģimenes ārste mani nosūtīja uz ikgadējām veselības pārbaudēm – asins analīzēm un plaušu rentgenu. Kad pēc nedēļas sazvanījāmies par analīžu rezultātiem, biju pārsteigta par viņas teikto, ka man vajadzētu nopietnāk padomāt par aknu veselību.

Izrādās, orgāns, uz kuru smēķētāji parasti neiedomājas attiecināt cigaretes dūmu kaitējumu, ir aknas. Aizvien vairāk pierādījumu liecina, ka smēķēšana ir saistīta ar aknu slimībām. Atklāts, ka caur plaušām smēķēšanas laikā uzsūktais nikotīns tiek ātri pārstrādāts aknās, izraisot kaitīgu ietekmi uz šo orgānu – bojājot aknu šūnas toksiskā, imunoloģiskā un vēzi izraisošā veidā.

Smēķēšana apgrūtina aknu spēju funkcionēt, traucējot pilnvērtīgu orgāna apasiņošanu, kā arī rada aknām papildu slodzi, izvadot šos toksīnus. Tāpat smēķēšana atzīta par ievērojamu riska faktoru nealkohola taukaino aknu slimības attīstībā, ko raksturo pārmērīga tauku uzkrāšanās aknās. Starp citu, tā ir visizplatītākā hroniskā aknu slimība gan Eiropā, gan ASV, skarot apmēram ceturto daļu pieaugušo iedzīvotāju. Turklāt taukaino aknu slimība lielākoties ir asimptomātiska, tāpēc cilvēki nezina, ka viņiem tā ir. Simptomi rodas tikai tad, kad aknas tiek iznīcinātas, tas var izraisīt vēzi vai pat aknu mazspēju.1

Ģimenes ārste uzsvēra, ka no aknu veselības stāvokļa atkarīga organisma kopējā veselība, tāpēc vajadzētu mazināt ieradumus, kas var nodarīt kaitējumu šim svarīgajam orgānam. Tas pilda vairāk nekā 500 funkciju, tai skaitā aknām ir liela nozīme organisma atindēšanā, tās palīdz pārvērst uzņemtās uzturvielas enerģijā, kā arī uzglabā vitamīnus un minerālvielas, ļaujot ķermenim pilnvērtīgi funkcionēt. Aknas ir ārkārtīgi nozīmīgas holesterīna un triglicerīdu vielmaiņā.

Speciālistes teiktais mani nopietni satrauca, tāpēc jautāju: ko darīt? Protams, jau zināju, kāda būs vienīgā “pareizā” atbilde – atmest smēķēšanu! Bet, zinot, ka man jau gadiem ilgi tas nekādi neizdodas, ārste pajautāja, vai ikdienā uzņemu omega-3 taukskābes un holīnu jeb B4 vitamīnu, kas abi esot labi aknām. Atbildēju noliedzoši, sakot, ka tiešām nezināju, ka tas nepieciešams.

Tad daktere man izskaidroja, ka omega-3 nodrošina pretiekaisuma efektu, iesaistās šūnu apvalku veidošanā, mazina triglicerīdu līmeni un paaugstina augsta blīvuma holesterīna līmeni asinīs, uzlabo tauku vielmaiņu aknās un taukaudos, kā arī insulīna jutību audos; savukārt holīns palīdz nodrošināt normālu lipīdu un homocisteīna metabolismu, kā arī uzturēt normālu aknu darbību. Attiecīgi uzturs ar zemu holīna saturu ir saistīts ar tauku uzkrāšanos aknās un progresējošiem aknu bojājumiem.

Ģimenes ārste man ieteica sīkāk pakonsultēties pie gastroenteroloģes Nikolas Krūmiņas, un arī viņa apstiprināja, ka manu aknu rādītāji ir brīdinājums, ko nevajadzētu atstāt bez ievērības, jo aknu slimības progresē lēnām, nesāpīgi, ilgi un bieži par sevi neliek manīt daudzus gadus.

Gastroenteroloģe teica īsi un kodolīgi: viens no galvenajiem palīgiem aknu veselībai ir omega-3, jo īpaši – krila eļļa, kuras sastāvā ir aknām tik nepieciešamais holīns. Viņa paskaidroja, ka ir divu veidu omega-3 taukskābes – augu izcelsmes un jūras produktu izcelsmes – un arī starp tām izšķir vairākas omega-3 taukskābju grupas, taču lielākā daļa zinātnisko pētījumu koncentrēti uz dažām no tām: eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS). EPS un DHS ir jūras zivju eļļā, garnelēs, krabjos un krila eļļā.

foto: Publicitātes foto

Speciāliste uzsvēra, ka EPS tiek uzskatīta par vienu no svarīgākajām neaizvietojamām taukskābēm un organisms pats to nespēj saražot, tāpēc EPS ir nepieciešams uzņemt papildus ar uzturu. Viņa man ieteica šīs aknām svarīgās vielas uzņemt ar krila eļļu un izvēlēties pašmāju zīmola LYL love your life® produktu LYL Krill Oil Superba BOOST™, kam ir augstākās pakāpes uzsūkšanās jauda, turklāt arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir apstiprinājusi četrus veselības ieguvumus – aknām, sirdij, smadzenēm un redzei. Šis Superba BOOST™ koncentrāts satur dabā iedarbīgākās EPS un DHS taukskābes, holīnu augstā koncentrācijā un astaksantīnu – spēcīgāko dabā atrodamo antioksidantu. Tāpat tas satur arī karotinoīdus, kas arī tiek uzskatīti par antioksidantiem ar pierādītu pretiekaisuma un prethepatotoksisko iedarbību.

Gastroenteroloģe stāstīja, ka pētījumos par krila eļļas efektivitāti grauzējiem, kuri pirms tam baroti ar augstu tauku satura pārtiku, novērots būtisks efekts – samazinājās aknu taukainība jeb steatoze, cukura līmenis asinīs un holesterīna daudzums asinīs.2

foto: Publicitātes foto

Nobažījusies par aknu veselību, devos uz aptieku un jautāju pēc LYL Krill Oil Superba BOOST™. Man par pārsteigumu, arī farmaceite akcentēja, ka šis produkts, kas, pateicoties fosfolipīdiem, iedarbojas organismā līdz pat 98% efektīvāk par zivju eļļu, sniedz četrus veselības ieguvumus, tostarp – aknām! Farmaceite īpaši uzsvēra, ka kapsulas ir mazas un viegli norijamas un, kas svarīgi, tām nav specifiskās zivju smaržas un pēcgaršas, kā arī tās neizraisa atraugas, kas raksturīgas zivju eļļas uztura bagātinātājiem.

Pēc tik izsmeļoša gastroenteroloģes N. Krūmiņas un zinošās farmaceites skaidrojuma jau mazliet nomierinājos, ka esmu atradusi vislabāko “dakteri” savām aknām.

Jau esmu sākusi lietot LYL Krill Oil Superba BOOST™ un turpinu cīņu ar sevi, mēģinot atmest smēķēšanu…

Vasara vēl nav galā, un daudz ko vēl jāsteidz piedzīvot, bet – neatstājiet bez ievērības savas aknas! Esiet informēti par iespējami kaitīgajiem savu ieradumu faktoriem, laikus veiciet veselības pārbaudes un padomājiet par aknu veselības profilakses pasākumiem!

Materiāls paredzēts veselības aprūpes nozares speciālistiem.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

1    The American Journal of Gastroenterology 114(3):p 453-463, March 2019.

2       Nutrients. 2021 Jan 29;13(2):437.