Pretsāpju zāles izraisa atkarību. Ģimenes ārste: "Dažs lieto pat 2-4 reizes lielāku devu, un atradināties ir ļoti grūti"
foto: Shutterstock
Runā speciālists

Pretsāpju zāles izraisa atkarību. Ģimenes ārste: "Dažs lieto pat 2-4 reizes lielāku devu, un atradināties ir ļoti grūti"

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Pretsāpju zāļu izvēle ir atkarīga no cilvēka, jo katram sāpju slieksnis ir atšķirīgs. Parastās bezrecepšu pretsāpju zāles, piemēram, paracetamols, ibubrofēns, ko var nopirkt aptiekās, pieradumu nerada, taču citādi ir ar recepšu zālēm. Skaidro L. Atiķes doktorāta ģimenes ārste, narkoloģe Laila Atiķe.

Sāpju sliekšņa izvērtēšanai ir speciālas skalas, kas palīdz noskaidrot sāpju līmeni pie dažādām kustībām un noteikt, vai nav jušanas traucējumu. Parastās bezrecepšu pretsāpju zāles, piemēram, paracetamols, ibubrofēns, ko var nopirkt aptiekās, pieradumu nerada, bet, dzerot tās ilgstoši, noteikti papildus ir jālieto kuņģa gļotādu aizsargājošs līdzeklis – omeprazols vai kāds cits bezrecepšu preparāts. Citāda situācija ir ar recepšu zālēm, jo daļa satur aktīvo vielu tramadolu, kas izraisa fizisku un psihisku atkarību. Manā praksē ir bijuši vairāki seniori cienījamā vecumā, kuri nesaprot, ka ir kļuvuši atkarīgi no pretsāpju zālēm. Dažs pat lieto 2–4 reizes lielākas devas, nekā paredzēts pretsāpju terapijā. Atradināties no šiem medikamentiem ir ļoti grūti, īpaši senioriem, kuri slimo ar demenci. Pacientiem ar invaliditāti, kuri cieš no hroniskām sāpēm, vienmēr rūpīgi skaitu mēnesī izlietoto medikamentu daudzumu. Diemžēl pie manis kā narkologa vēršas cilvēki, kuri apmeklē arī citus speciālistus, un tas neļauj kontrolēt kopējo izrakstīto pretsāpju medikamentu daudzumu, un tad zāles var arī pārdozēt.