Pietūkušas kājas var liecināt par nopietnākām veselības problēmām
foto: Shutterstock
Esi vesels
2024. gada 24. jūlijā, 07:43

Pietūkušas kājas var liecināt par nopietnākām veselības problēmām

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Vasarā daudzi saskaras ar kāju tūsku, kas var radīt ne tikai diskomfortu, bet arī bažas par savu veselību. Kāju tūska ir izplatīta problēma, īpaši karstā laikā, un tā var rasties dažādu iemeslu dēļ.

Lai gan šis termins ir zināms visiem tāpat kā izteikums “kājas kā bluķi”, apkārt cirkulē daudz mītu un nepareizu uzskatu, kas izplatās galvenokārt nepilnīgas informācijas dēļ, cilvēkiem meklējot vienkāršus un ātrus problēmu risinājumus. Lai tos kliedētu, “Euroaptieka” klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova skaidro populārākos mītus un dalās savos ieteikumos.

Mīts #1: Vasarā kājas uztūkst tikai tāpēc, ka ir karsts

Vasarā ir vairāk silto dienu nekā citās sezonās, tāpēc kāju tūska visbiežāk ir novērojama tieši siltajos mēnešos. Karstā laikā paplašinās asinsvadu sieniņas – izmainās asins plūsmas ritms un daudzums no kājām uz ķermeņa augšdaļu, veicinot kāju tūsku. Farmaceite norāda, ka kāju tūska var liecināt par nopietnākām veselības problēmām, piemēram, sirds vai nieru mazspēju, paaugstinātu asinsspiedienu, nepietiekamu olbaltuma daudzumu asinīs, cukura diabētu vai vairogdziedzeru funkcijas traucējumiem. Ja rodas aizdomas par kādu no šīm veselības problēmām, obligāti ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta. Tāpat kāju tūsku var izraisīt medikamenti, kurus cilvēks lieto, piemēram, hipertensijas medikamenti. To, kādas blakusparādības izraisa katrs medikaments, var izlasīt zāļu lietošanas instrukcijās.

Padoms: Lai mazinātu tūsku, Ksenija Lukjanova iesaka pēdas noskalot vai izmērcēt aukstā ūdenī, kā arī uzņemt pietiekami daudz šķidrumu un nēsāt ērtus apavus, kas nekarsē kājas un nodrošina gaisa plūsmu. Atpūšoties kājas ir ieteicams pacelt augšā.

Mīts #2: Tikai veci cilvēki cieš no kāju tūskas

Jebkurā vecumā cilvēki var saskarties ar kāju tūsku – gan sēdoša darba darītāji un cilvēki ar mazkustīgu dzīvesveidu, gan tie, kuriem ir nepieciešams ilgstoši stāvēt kājās. Arī grūtnieces bieži cieš no kāju tūskas. Grūtniecēm varētu būt kāju tūska paaugstināta šķidruma daudzuma un asinsrites izmaiņu dēļ, ko izraisa hormonālas pārmaiņas un dzemdes spiediens uz vēnām. Vēl viena cilvēku grupa, kas saskaras ar šo problēmu, ir dažāda vecuma sportisti. Kāju tūska sportistiem var veidoties intensīvas fiziskās slodzes dēļ, kas var izraisīt pārmērīgu šķidruma uzkrāšanos audos. Tāpat arī dehidratācija, karstums un elektrolītu līdzsvara traucējumi var veicināt šķidruma regulācijas problēmas organismā.

Mīts #3: Diēta neietekmē kāju tūkšanu

Pārāk liels daudzums ar sāļu, treknu vai kūpinātu ēdienu var izraisīt šķidruma uzkrāšanos ķermenī, jo sāls satur nātriju, kas aiztur ūdeni asinsrites sistēmā, rezultējoties ar kāju tūsku. Lai to mazinātu ir ieteicams atteikties no sāļa ēdiena un uzturā lietot vairāk svaigus sezonālos produktus, kā, piemēram, dārzeņus, augļus un jo īpaši ogas. Tās satur svarīgus vitamīnus, piemēram, C vitamīnu, magniju, kāliju, B grupas vitamīnus un ir īpaši bagātas ar ūdeni. Farmaceite atgādina, ka ar sezonas iecienītāko ogu arbūzu ir jābūt uzmanīgiem, jo neskatoties uz to, ka tas satur daudz ūdeni, tā sastāvā ir arī ļoti daudz cukura.

Padoms: Katram cilvēkam uztura ziņā ir atšķirīgas vajadzības, tāpēc ir svarīgi ieklausīties savā ķermenī un pielāgot uzturu atbilstoši savam veselības stāvoklim. Ja rodas aizdomas, ka kāju tūska rodas ēšanas paradumu rezultātā, ir ieteicams izveidot uztura dienasgrāmatu un sekot līdzi maltītēs apēstajiem produktiem un izdzertajam šķidruma daudzumam. Tāda veidā var izskaitļot, kas izraisa tūsku, bet tik un tā paralēli jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, lai veiktu padziļinātākas pārbaudes.

Mīts #4: No kāju tūkšanas var pilnībā izvairīties, veicot profilaktiskos pasākumus

Ir daudz dažādu preventīvo pasākumu, ko varam veikt, lai izvairītos no pēdu tūskas. Speciāliste iesaka ikdienā nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, kuru laikā, kaut vai dažas minūtes veikt vingrinājumus, kas izkustina visus kāju muskuļus. Pēc konsultācijas ar ārstu vai farmaceitu var iegādāties sev piemērotas kompresijas zeķes. Svarīgi ir atcerēties, ka tās nedrīkst valkāt ilgāk par sešām stundām dienā. Lai gan profilaktiskie pasākumi var ievērojami samazināt kāju tūkšanas risku un mazināt simptomus, pilnīga riska novēršana ne vienmēr ir iespējama, jo ne visas pamatslimības un faktori ir kontrolējami. Neatkarīgi no preventīvajiem pasākumiem kāju tūkšanu izraisa sirds mazspēja, nieru slimības, aknu slimības, grūtniecība, kad palielinās spiediens uz vēnām, ir liekais svars un medikamentu blakusparādības.

Padoms: Ja tiek novērota tūskas veidošanās uz kājām, palīdzēs diurētiskās tējas, kas izvada lieko šķidrumu no ķermeņa, bet pirms to lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, jo cilvēki, kuriem ir nieru vai sirds problēmas, tos var lietot tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem.  Kāju tūsku atvieglos arī krēmi un gēli, kuru sastāvā ir heparīns vai zirgkastanis. Tie sniedz atvēsinošu efektu, kas uzlabo asinsriti. Papildus tam, kāju tūskas mazināšanā palīdzību var sniegt fizioterapeiti, kuri specializējas šīs problēmas risināšanā, izmantojot kinezioloģiskās teipošanas metodi.