Bojāti zobi rada nopietnu risku saslimt ar vēzi
foto: Shutterstock
Runā speciālists
2024. gada 9. jūlijā, 06:41

Bojāti zobi rada nopietnu risku saslimt ar vēzi

Veselības nodaļa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja nav veseli zobi vai smaganas, tas var veicināt vēža rašanos un arī citas veselības problēmas, atzīst onkoloģe Lī Ērina Konelija. Viņa iesaka, kā saglabāt zobus un arī veselību kopumā labā kārtībā.

Lai novērstu zobu bojāšanos, zobārsti kopš laika gala ir ieteikuši katru dienu tos tīrīt un izmantot arī zobu diegu, taču mutes dobuma sakopšanai varētu būt vēl svarīgāks iemesls – tas var palīdzēt izvairīties no konkrētu audzēju rašanās.

Pētnieki no Hārvarda T. H. Čana Sabiedrības veselības skolas (Harvard's T.H. Chan School of Public Health) pārskatīja divus plašus pētījumus, kuros piedalījās vairāk nekā 15 0000 vīriešu un sieviešu. Pēc 22–28 gadiem pētnieki atklāja, ka cilvēkiem, kam bija smaganu slimības, bija par 43 % lielāka iespēja, ka viņiem tiks diagnosticēts barības vada vēzis, un par 52 % lielāks risks, ka viņi saslims ar kuņģa vēzi.

Lai apstiprinātu smaganu slimību saistību ar audzēju rašanos, vajag vairāk pētījumu, taču tam varētu būt loģisks pamatojums. Mute ir kuņģa un zarnu trakta sākums, un mutes dobuma veselības problēmas, ja netiek novērstas, var pāriet tālāk un skart arī citas ķermeņa vietas. Piemēram, ja jums ir vecas sudraba amalgamas plombas, ļoti iespējams, ka tās satur dzīvsudrabu. Daudzi integratīvās medicīnas speciālisti un zobārsti, kas atbalsta holistisku pieeju ārstēšanā, jo uzskata, ka ķermenis ir vienota sistēma, domā, ka šis bīstamais metāls katru reizi, kad kaut ko košļājam, var izdalīties no plombām. Sīkās daļiņas var nonākt smadzenēs un citur organismā, radot postošas sekas.

Lūk, bieži sastopamas, bet nereti neievērotas veselības problēmas, kas ir saistītas ar dzīvsudraba iedarbību.

- Neiroloģiskas problēmas
- Galvassāpes
- Atmiņas zudums
- Depresija
- Nogurums
- Muskuļu vājums
- Trīce

Problēmas var rasties arī no infekcijām, kas radušās bojātu zobu sakņu kanālu un žokļu slimību dēļ, pēc gudrības zoba izraušanas vai citām zobārstniecības procedūrām. Šīs infekcijas kabatas un perēkļi analīzēs parasti neparādās, taču ražo toksīnus, kas var palielināt iekaisumu un vairot vēža risku. Kā uzskata Amerikas Vēža biedrība (American Cancer Society), dažas infekcijas noteiktā ķermeņa daļā var izraisīt ilgstošu iekaisumu, un tas var mainīt skartās šūnas, kā arī radīt pārmaiņas blakus esošajās imūnajās šūnās, kas beigu beigās var izraisīt vēzi.

Zobu sakņu kanāli – vai problēmas sakne?

Amerikas Endodontu asociācija (American Association of Endodontists) ziņo, ka katru gadu tiek ārstēti 15 miljoni sakņu kanālu – apmēram 41 000 dienā! Taču, ja šo ārstēšanu veic nepareizi, procedūra var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Parasti zobārsts vai endodonts izņem centrālo nervu un bojāto pulpu un ar inertu vielu noblīvē spraugu starp zoba kroni un zoba saknēm, kas ietiecas žoklī.

Procedūras mērķis ir atbrīvot zobu no lielākās daļas baktēriju, kas dzīvo tā iekšienē, taču, ja to dara mazāk piesardzīgi vai veic mazāk pieredzējis vai kvalificēts speciālists, tad baktēriju varētu palikt vairāk nekā vēlams. Šīs palikušās baktērijas var izdalīt toksīnus, kas tālāk nonāk asinsritē un var nokļūt viscaur ķermenī, provocējot vēzi un citas sistēmiskas problēmas.

Slavenais amerikāņu endodonts, zobu ķirurgs Džordžs Menings (George Meining) savā revolucionārajā grāmatā Root Canal Cover-Up (Bion, 1994) apskatīja kanādiešu zobārsta Vestona Praisa (Weston Price) gadsimtu veco teoriju. Praiss centās pārliecināt, ka infekcijas mutes dobumā, kas radās no bojātiem zobu sakņu kanāliem, izraisīja slimības, kas tālāk izplatījās uz citām organisma daļām.

Bojāti zobu sakņu kanāli jau gadiem tiek saistīti ar vielmaiņas traucējumiem, palielinātu iekaisumu, jaundzimušo samazinātu svaru un sirds slimībām. Kāds pētījums, kas publicēts izdevumā Journal of Dental Research, liecina – cilvēkiem ar neārstētām zobu infekcijām ir gandrīz trīs reizes lielāks risks, ka viņi saslims ar sirds un asinsvadu slimībām.

Holistiski risinājumi

Ir arī labas ziņas – no infekcijām mutes dobumā var izvairīties, tās var novērst, un gan zobu stāvokli, gan veselību kopumā var uzlabot. Turklāt daudz savā labā var darīt mājās, ne tikai regulāri iet pie zobārsta. Piemēram, lai pasargātu sevi no saslimšanas ar vēzi, ka arī veicinātu izveseļošanos, var izvirzīt sev mērķi ievērot veselīgāku uzturu un dzīvesveidu.

Atrodiet labu zobārstu!

Labākais veids, kā novērst mutes dobuma problēmas, pirms tās ir kļuvušas par problēmām, ir konsultēties ar zobārstu, kas strādā atbilstoši holistiskās medicīnas principiem. Šādi speciālisti uzskata, ka mutes dobuma veselība ir saistīta ar vispārējo veselību, un skata to vienoti ar pārējo ķermeni. Holistiskās medicīnas piekritēji zobārstniecībā izmanto minimāli invazīvas procedūras un netoksiskus, bioloģiski saderīgus materiālus. Viņi ir kvalificēti un apmācīti sudraba amalgamas plombu drošā izņemšanā un citās holistiskās zobārstniecības metodēs, tāpēc var būt lieliski sabiedrotie ceļā uz labāku mutes dobuma un vispārējo veselību. Mainot amalgamas plombas, ir svarīgi, lai šī procedūra noritētu droši. Ja ir vajadzīga zobu sakņu kanālu ārstēšana, arī tad ir svarīgi, lai tas notiktu vislabākajā kvalitātē.

Trīs vienkāršas lietas, ko varat darīt mājās

Zobārsta apmeklējuma starplaikos jūs ar šīm vienkāršajām metodēm varat dabiski uzlabot mutes dobuma veselību un izvairīties no iespējamām problēmām.

Mēles tīrīšana. Viens no pavisam vienkāršiem veidiem, kā uzlabot mutes dobuma veselību, ir lietot mēles tīrītāju, tā atbrīvojoties no baktērijām un atmirušajām šūnām. Ja to darīsiet divas reizes dienā, ne tikai tiksiet vaļā no potenciāli kaitīgajām baktērijām, bet tas var palīdzēt arī iegūt labāku elpu.

Mēles tīrītāju izvēle ir ļoti plaša. Tos var meklēt gan internetveikalos, gan aptiekās, gan arī veselības preču veikaliņos.

Mutes skalošana ar eļļu. Ājurvēdā uzskata, ka mutes izskalināšana ar eļļu palīdz detoksicēt un attīrīt visu ķermeni. Katru dienu 15 minūtes paskaliniet mutē augstākās kvalitātes eļļu, piemēram, kokosriekstu vai sezama sēklu eļļu. Tas veicinās toksīnu izvadīšanu no organisma, uzlabos mutes higiēnu, smaganu veselību un palīdzēs izvairīties no zobu bojāšanās. Rakstā, kas publicēts izdevumā Journal of Traditional and Complementary Medicine, atklāts – ja procedūru veic regulāri un pareizi, pēc mutes skalošanas ar eļļu tiešām var novērot, ka uzlabojas mutes higiēna. Pētījuma autors norāda, ka mutes skalošana ar eļļu gan ir jāveic papildus zobu tīrīšanai un diegošanai, nevis to vietā. Sāciet ar piecām minūtēm dienā un pakāpeniski nedaudz pagariniet skalināšanas laiku.

Izskalojiet rīkli ar sālsūdeni. Tas šķiet tik vienkārši, bet šī procedūra var vairākos veidos labvēlīgi ietekmēt mutes dobuma veselību. Galvenais iemesls, kāpēc to ir vērts darīt, – kakla izskalošana ar sālsūdeni palīdz apturēt baktēriju vairošanos, kas savukārt samazina aplikuma veidošanos un remdē iekaisumu. Citi ieguvumi – neveidojas slikta elpa un samazinās kakla sāpes.

Katru dienu izšķīdiniet pustējkarotes sāls tasē silta ūdens, izskalojiet rīkli, izspļaujiet un atkārtojiet, kamēr ūdens beidzas. Rezultāti neliks ilgi gaidīt.

Citi veidi, kā novērst vēzi

Vēža risku var palielināt daudzi faktori, ne tikai slikta mutes dobuma veselība un higiēna. Es bieži vien savas lekcijas pabeidzu ar teikumu, ka izārstēties no vēža var, ja ievēro profilaksi. Citiem vārdiem, lai mēs būtu pilnībā veseli, ir jāpievēršas visiem labsajūtas pīlāriem.

Vislabāk veselības problēmas risināt sadarbībā ar holistiskās medicīnas ārstu, jo viņš izstrādās norādījumus un ieteikumus atbilstoši katra konkrētā cilvēka veselības problēmām un vajadzībām.

Lūk, īss labāko pieeju kopsavilkums, kā izvairīties no vēža rašanās un apturēt tā attīstību.

Lai ēdiens ir zāles!

Tas ir obligāti – ir jāēd īsti, nemainīti, rūpnieciski nepārstrādāti produkti! Tādi ir dārzeņi, augļi, rieksti un sēklas, ar zāli barotu liellopu gaļa, mājputnu gaļa, kuri dzīves laikā ir redzējuši brīvu dabu, bet nav saskārušies ar pesticīdiem un antibiotikām. Es bieži iesaku pārveidotu ketogēno diētu, kas atbilst Vidusjūras diētas nostādnēm.

Atkarībā no jūsu stāvokļa var būt noderīga arī pārtrauktā badošanās, bet atkal – strādājiet kopā ar integratīvās medicīnas pārstāvi, lai atrastu ideālu uztura plānu, kas ļaus labi justies un kalpos kā vēža profilakse.

Detoksikācija

Lai izvairītos no vēža, ir ārkārtīgi svarīgi atbrīvot organismu no toksīniem. Mēs dzīvojam ļoti piesārņotā pasaulē, un attīrīšanās ir viens no visspēcīgākajiem instrumentiem, ar ko varam sekmēt labāku veselību. Dzeriet filtrētu ūdeni, atbrīvojieties no smago metālu sloga (ieskaitot sudraba amalgamas zobu plombas), samaziniet savu pakļautību elektromagnētiskajam piesārņojumam un turieties pa gabalu no kaitīgās radiācijas – tas viss vedīs pretim labākai veselībai.

Uztura bagātinātāji ar pretvēža iedarbību

Vairākiem uztura bagātinātājiem ir pretvēža iedarbība. Daudzi pat apliecinājuši spējas iedarboties uz cirkulējošajām vēža šūnām un cirkulējošajām cilmes šūnām; tās abas ir jāiznīcina, lai patiešām izārstētos no vēža. Ārsts var nozīmēt vienkāršas asins analīzes, lai noteiktu, kas tieši jums būtu jālieto, lai vislabāk palīdzētu risināt jūsu veselības problēmas. Individuāli piemērota uztura bagātinātāju lietošanas shēma var palīdzēt ne vien izvairīties no vēža, bet arī sekmēt izārstēšanos.

Kustieties

Regulāras fiziskās aktivitātes ir svarīgas visās veselības jomās, arī vēža riska samazināšanā. Sportošana nodrošina vairākus ieguvumus – no iekaisuma samazināšanas un imūnsistēmas darbības uzlabošanas līdz ķermeņa attīrīšanai no toksīniem, zemākam trauksmes un stresa līmenim, samazinās arī depresija. Regulāras fiziskās aktivitātes uzlabo garastāvokli, palīdz uzturēt veselīgu ķermeņa svaru un palielina skābekļa un barības vielu piegādi smadzenēm. Lielāko daļu nedēļas dienu centieties vismaz 30 minūtes kārtīgi izkustēties.

Samaziniet stresu

Stress ir bēdīgi slavens ar to, ka nomāc imūnsistēmu. Un, ja jūsu imūnsistēma ir apdraudēta, ir daudz lielāks vēža un arī citu slimību risks.

Varat izmēģināt stresa samazināšanas un relaksācijas metodes mājās, piemēram, pievērsties jogai un meditācijai, izpildīt taiči vai ciguna vingrojumus un ļauties aromterapijai. Un varat to visu darīt kopā ar speciālistiem – apmeklēt nodarbības, masāžu, konsultācijas.

Pietiekami izgulieties

Ja katru nakti neguļat vismaz septiņas stundas, pakļaujat sevi riskam iemantot dažādas veselības problēmas, ieskaitot vēzi. Pareiza miega higiēna, kas ietver arī izvairīšanos no zilajiem ekrāniem pirms gulētiešanas (televīzijas skatīšanās un viedtālruņu izmantošanas), gulēšanu pilnīgā tumsā un vēsā telpā – tas viss ir ārkārtīgi svarīgi, lai būtu patiešām veselīgs miegs.

Daži uztura bagātinātāji, piemēram, melatonīns, var palīdzēt aizmigt un netraucēti nogulēt nakti. Ieteicams izvairīties no kafijas dzeršanas vakarā un tādu medikamentu lietošanas, kuri var radīt miega traucējumus. Aprunājieties ar savu ārstu par iespējām aizvietot šādas zāles ar citiem līdzekļiem.

Tam ir jābūt pa zobam!

Lai gan laba mutes dobuma higiēna un veselība ir tikai daļiņa no visa darba, kas jāiegulda, lai izvairītos no saslimšanas ar vēzi un citām slimībām, zobu un smaganu turēšana kārtībā ietekmē visu organismu, un tai ir jābūt prioritātei!

Tēmas