foto: Shutterstock
Ievedot žāvētas aprikozes no Afganistānas, PVD konstatē marķējumā nenorādītu alergēnu
Esi vesels
2024. gada 1. jūlijs, 11:36

Ievedot žāvētas aprikozes no Afganistānas, PVD konstatē marķējumā nenorādītu alergēnu

Biznesa nodaļa

Jauns.lv / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests Afganistānas izcelsmes aprikozēs konstatējis marķējumā nenorādītu alergēnu - sēra dioksīdu, "E220".

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji atzīmē, ka konservants "E220" ir obligāti jānorāda produkta marķējumā, ja tā daudzums produktā pārsniedz desmit miligramus uz kilograma.

PVD norāda, ka, veicot preču robežkontroli, dienests padziļināti pārbaudījis dažādu pārtikas preču sūtījumus, kas vesti no Afganistānas uz Franciju, šķērsojot Latvijas robežkontroles punktu "Pāternieki" uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas. Kontroles laikā laboratoriskajai izmeklēšanai paņemti vairāki paraugi.

Tostarp vienā no izmeklētajiem paraugiem alergēna daudzums divas reizes pārsniedza maksimāli pieļaujamo normu. Savukārt otrā paraugā alergēna daudzums nebija pārsniegts, bet sasniedza līmeni, pie kura tas jānorāda marķējumā.

PVD par konstatēto ievietojis paziņojumu Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā, lai informētu Francijas kompetento pārtikas aprites uzraudzības dienestu.

Žāvētiem augļiem sēra dioksīdu izmanto, lai samazināt pūšanu un rūgšanu, bet sēra dioksīds un tā sulfīti ir iekļauti alergēnu sarakstā.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.