foto: Shutterstock
Pirmā pazīme, ka sācies vidusauss iekaisums. Cik bīstami tas patiesībā ir?
Esi vesels
2024. gada 18. jūnijs, 07:37

Pirmā pazīme, ka sācies vidusauss iekaisums. Cik bīstami tas patiesībā ir?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Vidusauss iekaisums vienmēr attīstās kā komplikācija un pievienojas jau esošai vīrusu infekcijai deguna dobumā, blakusdobumos vai aizdegunē.

Konsultē ģimenes ārste Signe Novika.

Pirmā pazīme, kas liecina par vidusauss iekaisumu, ir ausu aizkrišana, kam drīz vien pievienojas stipras sāpes ausīs, var būt paaugstināta temperatūra, galvassāpes.

Biežāk ar to slimo bērni, jo viņiem dzirdes kanāli, kas degunu savieno ar ausi, ir īsi un plati, turklāt novietoti horizontāli, kamēr pieaugušajiem kanāli ir šaurāki un novietoti 45 grādu leņķī. Ja bērns vēl nerunā un nevar pateikt, kas viņam sāp, vecāki par vidusauss iekaisumu var nojaust pēc tā, ka mazulis ir nemierīgs, raud, aiztiek ausis.

Šņauc degunu pareizi

Vidusauss iekaisums veidojas, iesnu sekrētam no deguna nonākot ausī. Lai tas notiktu, pietiek pāris reižu nepareizi izšņaukt degunu. Vispareizāk to dara bērni, jo viņi lielākoties iesnu sekrētu velk uz iekšu un norij, tādējādi dzirdes kanālā neveidojas nepareizs spiediens. Ja gribas degunu šņaukt uz āru, dari to pa vienai nāsij, otru ar pirkstu aizspiežot ciet un vienlaikus iekožot mēli starp zobiem.

Viens no riska faktoriem ir arī lidošana, ja ir iesnas, jo lidojuma laikā ir liels gaisa spiediens, kas iespiež iesnu sekrētu dzirdes kanālā. Ja tomēr jālido, divas stundas pirms lidošanas iedzer pretalerģijas zāles, kas mazinās gļotādas tūsku, un izskalo degunu ar jūras ūdeni, lai varētu brīvi elpot.

Reaģē nekavējoties

Ja ir stipras sāpes un aizkritušas ausis, reaģē uzreiz – nedrīkst divas nedēļas gaidīt vizīti pie ģimenes ārsta. Vidusauss iekaisumu vienmēr ārstē ar antibiotikām, ārsts papildus var nozīmēt pretalerģijas zāles, kas mazinās gļotādas tūsku, līdz ar to mazāk izdalīsies iesnu sekrēts. Vēl ārsts nozīmēs ausu pilienus, kas noņems tūsku un ārstēs iekaisumu. Bet šos pilienus nedrīkst lietot, ja ir plīsusi bungplēvīte.

Trīs stundas pēc pirmās antibiotiku tabletes iedzeršanas sāpes pāriet, bet tas nenozīmē, ka jāpārtrauc dzert zāles. Lai iekaisumu izārstētu un nebūtu komplikāciju, izdzer visu antibiotiku kursu, kas atkarībā no ārsta izvēlētā preparāta ir 5–7 dienas.

Svarīgs iemesls, lai izdzertu visu antibiotiku kursu, – iekaisuma rezultātā ausī esošie dzirdes kauliņi var saaugt, tāpēc nevar novadīt skaņas impulsus, līdz ar to pavājinās dzirde.

Kad antibiotikas izdzertas, var būt situācija, ka ausis joprojām ir aizkritušas, jo gļotāda tajās ir pietūkusi. Arī tad turpini lietot pretalerģijas zāles un dodies pie LOR, kas veiks audiometriju, lai noskaidrotu pavājinātās dzirdes iemeslu.

Caurums bungplēvītē

Ja cilvēks ilgstoši nereaģē uz simptomiem, ausī sakrājas daudz šķidruma, izveidojas strutas, un bungplēvīte var pārplīst. Ja tā vēl nav plīsusi un pacients nonāk neatliekamajā palīdzībā, dažkārt ārsts var pieņemt lēmumu bungplēvītē izveidot nelielu caurumiņu, pa kuru izvada strutas. Ja bungplēvīte nav plīsusi pati, bet pārdurta, tā ar laiku sadzīst, caurumiņš aizveras. Ja plēvīte ir plīsusi, var gadīties, ka tā pati neaizaugs un būs nepieciešama operācija. Kamēr bungplēvīte nav sadzijusi, jāuzmanās, lai ausī neiekļūtu ūdens.

Iekaisums + gripa vai kovids

Ja cilvēks slimo ar gripu vai kovidu, un vēl pievienojas vidusauss iekaisums, pastāv liels risks zaudēt dzirdi pavisam, tomēr šādas situācijas ir ļoti reti. Ja nākas saskarties ar šo nejauko slimību kombināciju, tad toksisku vielu ietekmē ir traucēta auss apasiņošana, bojātas iekšējās auss matiņu šūnas un skarta iekšējā auss, kas ir atbildīga par dzirdi. Ja infekcija ir smaga un imunitāte vāja, dzirdes bojājumi var būt neatgriezeniski. Ja tā tomēr atgriežas, cilvēks diez vai dzirdēs tikpat labi kā pirms tam.

Tēmas