foto: Publicitātes foto
Pret iekaisumiem un nogurumu efektīvākais ir spreja formas D3 vitamīns
Esi vesels
2024. gada 21. marts, 15:00

Pret iekaisumiem un nogurumu efektīvākais ir spreja formas D3 vitamīns

Reklāmas projekts

Tuvojoties pavasarim, mēs arī no sava organisma gaidām mundrumu, spēku pieplūdumu, priecīgu satraukumu par gaišāku laiku. Tomēr tas var izspēlēt ļaunu joku un možuma vietā raidīt signālus par problēmām. Tā pirms aptuveni mēneša gadījās man, un varu pastāstīt, ko noskaidroju un ar ko atrisināju šo “mistēriju”.

Gada pirmajos mēnešos mani ik pa laikam pārņēma nogurums un nomāktība, un, pats interesantākais, ka tā sāku justies no paša rīta - aizejot uz darbu un apsēžoties pie galda, jau pēc pusstundas bija tāda pati sajūta kā parasti intensīvas darba dienas beigās - darbu daudzums nepieveicams, bažas, ka tik sarežģītām lietām nepietiks spēka, jutu elpas trūkumu, galva arī “tāda jocīga” utt. Pēc kāda laika šīm nepatīkamajām sajūtām pievienojās arī sirdsklauves, tāds kā drudzis, viegla temperatūra, kas uznāca un pārgāja bez saprotama iemesla, bet galvenokārt tikai tad, kad biju pārnākusi mājās un mazliet atpūtusies. Šis uznākošais “siltums” pielika punktu manām šaubām – bija skaidrs, ka ir jārīkojas.

Saņēmu ģimenes ārsta nosūtījumu uz asinsanalīzēm, un pēc rezultātu saņemšanas viņa komentārs sazvanoties bija, ka analīzes uzrādījušas nelielu iekaisumu, par ko liecina paaugstināts iekaisuma marķieris CRO (kas tas tāds?) un zemu D3 vitamīna līmeni (12 ng/ml). Viņš ieteica palietot kādu pretiekaisuma līdzekli, piemēram, ibumetīnu, jo, iespējams, esmu saķērusi kādu vīrusu, un arī papildus uzņemt D3 vitamīnu. Tomēr pierakstījos uz konsultāciju – gribēju, lai šis ir gadījums, kad man ne tikai izraksta recepti vai rīcības plānu, bet arī “iztulko” rezultātos redzamos datus.

Tā kā pie ārsta varēju tikt tikai pēc dažām dienām, man bija laiks uzzināt ko vairāk – piemēram, kas ir iekaisuma marķieri un par kādiem procesiem organismā tie signalizē. Ārsti mēdz norīkot veikt iekaisuma marķieru testus, lai noteiktu diagnozi vai izslēgtu noteiktus simptomus, ja ir aizdomas par bakteriālām infekcijām, artrītu, autoimūnām saslimšanām u. c., kuru simptomi ir drudzis, drebuļi, strauja sirdsdarbība un elpošana u. tml. (gluži mana situācija!). Atbildot uz iekaisumu, organisms reaģē, pastiprināti izdalot augsta jutīguma C reaktīvo olbaltumu jeb CRO – proteīnu, ko ražo aknas. Parasti šī olbaltuma līmenis ir zems, taču vidējs vai augsts līmenis liecina par nopietnas infekcijas klātbūtni.[1]

CRO ir nozīmīgākais biomarķieris, ar ko diagnisticē iekaisumu, un pēdējā laikā to izmanto arī depresijas gadījumu noteikšanai vai apstiprināšanai – nesenos pētījumos noskaidrots, ka pastāv cieša saikne starp iekaisumu un depresiju: “Galvenā cēloņa meklēšana iekaisuma ārstēšanas taktikā atšķiras no simptomus nomācošās ārstēšanas taktikas, kas nereti tiek izmantota mentālo slimību ārstēšanā. Daži pretiekaisuma līdzekļi uzrādījuši labus rezultātus kā papildu terapija antidepresantiem un arī kā līdzekļi monoterapijā.”[2]

Līdzīgi skaidroja arī ģimenes ārsts - gan augstais CRO rādītājs, gan zemais D3 līmenis manos rezultātos ir zīme, ka organisms ar kaut ko cīnās, tajā nav stabilitātes. Normāls CRO līmenis nav augstāks par 0,9 mg/dL, vidējs – 1,0 līdz 10 mg/dL, bet tas jau norāda uz nopietniem iekaisumiem, ko izraisa reimatiskā artrīta vai citu autoimūno slimību sistēmisks saasinājums, sirdslēkmes, pankreatīts u. c.[3] Tātad, pēc iespējas ātrāk jāpanāk CRO līmeņa kritums – tas uzlabos vispārējo veselību un labsajūtu, samazinās hronisko slimību risku, paātrinās atveseļošanos pēc iekaisumiem un infekcijām, uzlabos dzīves kvalitāti, īpaši hronisku iekaisuma slimību gadījumā, mazinās medikamentu blakusparādības.

Jāteic, pēc šī skaidrojuma biju pavisam nobijusies – laikam tas bija “lasāms” arī manā sejā, jo ārsts uzreiz sāka ieteikt, ko darīt, un pirmais pēc pretiekaisuma zālēm bija D3 vitamīns. “Te gan ir neliela nianse - meklējiet LYLsunD3 spreju!” Ir pierādīts, ka LYLsunD3 vitamīnam spreja formā ir ietekme uz CRO līmeni. To pierāda Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā nesen profesora Valda Pīrāga vadībā veikts klīnisks pētījums, kurā noteica D vitamīna uzkrāšanās organismā īpatnības stacionētiem Covid-19 pacientiem. Tajā secināts, ka D vitamīna spreja forma ir ieteicama straujai D vitamīna deficīta novēršanai pacientiem ar Covid-19 pneimoniju un citām akūtām augšējo elpceļu infekcijas saslimšanām, kā arī, ka LYLsunD3 efektīvi samazina iekaisuma marķieri pacientiem ar Covid-19 pneimoniju, veicinot ātrāku atveseļošanos.[4] Šajā pētījumā novērots, ka LYLsunD3 sprejs par 3 reizēm spēj pazemināt CRO līmeni pacientiem.

foto: Publicitātes foto

Vēl ir pieejams pētījums, kurā salīdzināta spreja formas iedarbība ar citas formas D vitamīna iedarbību - jau pēc 30 dienu LYLsunD3 spreja lietošanas cilvēkiem ar virssvaru un D vitamīna deficītu kopējā D vitamīna koncentrācija serumā pieauga par vidēji 112%. Kā tas tiek panākts? Noskaidrojies, ka LYLsunD3 izsmidzināmais D3 vitamīns 4 reizes pārspēj citus tirgū esošos D vitamīnus spreja formā uz eļļas un ūdens bāzes, jo šī spreja mikroemulsijas formula nodrošina ātru un efektīvu D3 vitamīna uzsūkšanos caur mutes gļotādu, apejot kuņģi.[5]

Kad aptiekā nosaucu savu vajadzību – LYLsunD3 vitamīns –, farmaceite zinoši pamāja ar galvu un piebilda: “Tas jau tagad ir visjaudīgākais – palietojiet mēnesi, un D3 būs augšā un nekritīsies.” Informācija liecina, ka kopējais D vitamīna līmenis pēc 30 dienu LYLsunD3 lietošanas paaugstinās par vidēji 132%, bet, ja ir bijis D vitamīna deficīts, tad paaugstinājums mēneša laikā esot vidēji 197%. Un tikai divi pūtieni zem mēles dienā – ar vienu flakonu pietiek četriem mēnešiem! LYLsunD3 ir dabiskas izcelsmes produkts, kam ir patīkama apelsīnu garša un dabisks saldinātājs ksilīts sastāvā, kas palīdz uzlabot mutes dobuma un zobu veselību. Turklāt aptiekas plauktiņā rindojās vairākas LYL love your life® ražotā spreja kārbiņas: 4000 SV – D vitamīna deficīta un nepietiekamības novēršanai; 2000 SV – D vitamīna optimāla līmeņa uzturēšanai; LYLsunD3 KID 600SVdrošs D3 vitamīns pašiem mazākajiem no 1 līdz 7 gadu vecumam.

foto: Publicitātes foto

Tā nu es jau mēnesi vienu reizi dienā iesmidzinu LYLsunD3, un jūtu, kā dzīve pamazām atgriežas vecajās sliedēs – jūtos moža vismaz līdz pusdienlaikam, un arī drudža sajūta mani piemeklē aizvien retāk. Un zinu, ka neredzamais palīgs LYLsunD3 ik dienu stāv manas veselības sardzē!

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

[1] https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/23056-c-reactive-protein-crp-test

[2] https://www.doctus.lv/raksts/medicina-un-farmacija/kliniska-prakse/depresija-ka-zema-limena-iekaisums-5801/

[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/23056-c-reactive-protein-crp-test

[4] Sauša, S., Kistkins, S., Krūzmane, et al. Impact of Vitamin D Therapy on C-Reactive Protein, Ferritin, and IL-6 Levels in Hospitalised Covid-19 Patients. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Section B. Natural, Exact, and Applied Sciences., vol.77, no.3-4, 2023, pp.153-161.

[5] Prof. Aleksejs Derovs, “Randomizēta, placebo kontrolēta pētījuma rezultāti par dažādu D vitamīna spreja formu ietekmi uz D vitamīna līmeni asinīs”, “Latvijas Ārsts”, 2020. gads, novembra numurs