Esi vesels
2024. gada 6. februāris, 14:02

"Masalas nogalināja manu meitu 28 gadus pēc inficēšanās!" – skaudrs mammas stāsts par to, kāpēc vakcinēt savus bērnus

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņo, ka pagājušajā gadā masalu gadījumu skaits Eiropā ir "satraucoši" pieaudzis – teju 45 reizes. Veselības jomas vadītāji brīdina, ka saslimstība ar masalām joprojām pieaug un ir nepieciešami "steidzami pasākumi", lai novērstu to tālāku izplatīšanos. Geila Pītersa no Lielbritānijas izstāsta savu sāpīgo stāstu, masalām zaudējot meitu – Stefāniju Pītersu, liekot uzsvaru uz vakcinācijas nozīmi, lai kas līdzīgs nav jāpiedzīvo nevienai ģimenei. 

Vairākus gadus pēc tam, kad viņa pirmo reizi saslima ar masalām - vienu no visinfekciozākajām slimībām pasaulē - Stefānija Pītersa no tām nomira. Viņai bija 27 gadi, un slimība jau bija atņēmusi meitenes spēju redzēt, staigāt, runāt un par sevi parūpēties. 

Šodien viņas mamma Geila mudina izlasīt viņas stāstu un vakcinēt savus bērnus, lai pasargātu sevi vai citu ģimeni no tām ciešanām, ko pārcieta viņas ģimene.

Geilas lūgums izskan pēc tam, kad Pasaules Veselības organizācija ir cēlusi trauksmi par masalu izplatību Eiropā un zemo vakcinācijas aptveri bērnu vidū. 

Geila, kurai tagad ir 62 gadi, stāsta izdevumam „Sun Health”, ka baidās, ka cilvēki šo slimību neuztver pietiekami nopietni. „Šī nav tikai nekaitīga bērnības slimība. Šī slimība nogalināja manu meitu. Vakcinācija var glābt dzīvību, un, jo vairāk bērnu tiks vakcinēti, jo mazāka būs iespēja slimībai izplatīties,” stāsta Geila. 

Stefānijas stāsts

Kad 1985. gadā deviņu mēnešu vecumā Stefānija pirmo reizi saslima ar masalām, viņa bija pārāk maza, lai saņemtu pirmo vakcīnas devu, kas tika ievadīta 1 gada vecumā.
Slimība noritēja vieglā formā ar izsitumiem un nelielām iesnām. Viņa tā arī nenonāca līdz slimnīcai, jo nedēļas laikā saslimšanas pazīmes bija izzudušas. 

Taču 1995. gadā, desmit gadus vēlāk, Stefānijas nākotne tika sagrauta, kad viņa kļuva par upuri pakāpeniski progresējošai smadzeņu slimībai - subakūtam sklerozējošam panencefalītam, kas ir reta masalu komplikācija.

Turpmāko 17 gadu laikā Geila un viņas 64 gadus vecais vīrs Deivids redzēja, kā viņu meita lēnām zaudē kustības spējas un nonāk veģetatīvā stāvoklī. Stefānija nomira 2013. gadā no SSPE izraisītas pneimonijas.

Apvienotajā Karalistē vienam no 25 000 nevakcinētu bērnu, kas saslimst ar masalām, attīstās SSPE, kas gandrīz vienmēr beidzas ar nāvi. Tas notiek, kad masalu vīruss inficē smadzenes, kur tas var palikt neaktīvs vairāk nekā desmit gadus.

Lielākā daļa cilvēku ar šo slimību mirst no viena līdz trim gadiem pēc diagnozes uzstādīšanas, kad smadzenes vairs nespēj kontrolēt dzīvībai svarīgus orgānus. Šī slimība nav ārstējama, bet to var novērst, vakcinējot savus bērnus pret masalām. 

Vakcinācija ir vienīgais efektīvais masalu profilakses pasākums, lai novērstu saslimšanu ar masalām. Vakcinācijas nolūkā izmanto kombinēto vakcīnu pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu (MPR vakcīnu). Maksimālai aizsardzībai ir nepieciešamas divas potes, līdz ar to Latvijā un citās valstīs bērnu vakcinācijas kalendārs paredz divas potes ar MPR vakcīnu. Pirmo poti bērns saņem 12–15 mēnešu vecumā, bet revakcinācija tiek veikta septiņu gadu vecumā. Vakcīna ir droša un efektīva, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrā. 

Latvijā saslimstība ar masalām pēdējos gados nav konstatēta. Pēdējie saslimšanas gadījumi reģistrēti 2019. gadā trīs cilvēkiem. Bērnu imunizācijas līmenis 2023. gadā sasniedzis 93% (pirmajai potei) un 91,7% otrajai potei.