Pilnīga necieņa! Atverot pusaudža muti, zobārstei nākas meklēt zobus starp bulciņu un kotlešu atlikumiem
Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska.
Runā speciālists
2024. gada 7. februāris, 06:50

Pilnīga necieņa! Atverot pusaudža muti, zobārstei nākas meklēt zobus starp bulciņu un kotlešu atlikumiem

Jauns.lv

Diemžēl daļa pusaudžu ikdienā regulāri netīra zobus. Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka ir pusaudži, kas zobus neiztīra arī pirms zobārsta apmeklējuma, tāpēc ārstam nākas meklēt zobus starp pusdienu, bulciņu un kotlešu atlikumiem.

Ir vairākas bērnu grupas, par kuru zobu stāvokli zobārste ir ļoti nobažījusies. Pirmajā grupā ir 2-3 gadus veci bērni, kuriem mēdz būt ļoti daudz bojātu zobu.

Daļai pusaudžu ir pat 10 bojāti zobi

Bet otrajā grupā ir pusaudži ar daudziem bojātiem zobiem. “Pusaudži man arī ir sāpīga tēma. Pie manis nāk 14-15 gadus veci pusaudži, kuriem mutē ir vairāk nekā 10 bojāti zobi. Tie visi ir jaunie, pastāvīgie zobi.

Ir ļoti slikta zobu higiēna. Pusaudži nekopj zobus. Nesaprotu, kāpēc! Viņi ir bijuši pie higiēnista, es viņiem esmu stāstījusi un rādījusi [kā pareizi jākopj zobi], bet vienalga viņi atnāk nākamreiz un zobi tāpat ir netīri.

Pieskatiet savu bērnu!

Es pat vecākiem saku: “Pieskatiet savu bērnu! Pārbaudiet, vai viņš iztīra zobus!” Ir ļoti slikta situācija.”

Lai gan vecāki un pusaudži, klausoties zobārstes rekomendācijās par regulāru zobu tīrīšanu, mēdz māt ar galvu un atbildēt apstiprinoši, dažkārt zobārstei rodas sajūta, ka “tas arī paliek tikai tādā runu līmenī”.

Priekšzobu vietā palikušas tikai zobu saknes

“Pusaudžiem ir dramatiski slikti zobi! Arī meitenēm. Arī meitenēm priekšzobi mēdz būt tā aizlaisti, ka tur vienkārši vairs nav zobu. Liekas, ka tas ir kaut kas neiespējams, bet manā kabinetā viss ir iespējams!”

Pusaudžu priekšzobi mēdz būt tik bojāti, ka “zobu tur vispār vairs nav, tur ir palikusi tikai plika zobu sakne”.

Kā tu smaidīsi mīļotajam, ja tev nebūs zobu?

“Man liekas, ka rūpēm par zobiem vajadzētu būt prioritātei numur viens.

Es pusaudžiem saku: “Tu iemīlēsies kādā, tev būs draugs vai draudzene, kā tu viņam smaidīsi, kad tev būs netīri zobi, kad tev vispār nebūs zobu? Kā tas būs?” Tad viņi smaida un saka: “Jā, jā.” It kā saprot.

Vecākiem jāseko līdzi arī pusaudžu zobu higiēnai

Uzskatu, ka vecākiem arī pusaudži ir jākontrolē. Nevar atstāt pašplūsmā un teikt: “Viņš pats tīra, es tur neiejaucos.”

Citreiz es pajautāju kādam pusaudzim: “Kā tev iet ar zobu tīrīšanu?” Viņš atbild: “Es kaut kad tīru, pa retam es kaut ko iztīru.” Tā nedrīkst būt!”

Labi redzams, ja pusaudzis ikdienā netīra zobus

Zobārste ļoti labi redz, ja pusaudžu zobi nav tīrīti ikdienā regulāri, bet tikai pirms vizītes pie zobārsta.

“To var redzēt! To nevar noslēpt! Ja netīra zobus, tad aplikums, kas ir uz zobiem, izraisa smaganu iekaisumu. Smaganas ir sārtas, pietūkušas un asiņo.

Ja arī viņš pirms vizītes ir iztīrījis zobus, tad smaganas man visu pastāsta. Es redzu, ka tas ir tikko izdarīts, bet ne tīrīts regulāri.”

Zobārstam jālasa ārā no mutes bulciņu un kotlešu atlikumi

Leščinska atzina, ka ir arī tādi pacienti, kuri nav iztīrījuši zobus pat pirms zobārsta apmeklējuma. “O, jā. Man liekas, ka cieņa pret ārstu, speciālistu daudziem vispār ir svešs jēdziens.

Var būt tā, ka pusaudzis ir tikko paēdis, bet nāk pie zobārsta. Atverot muti, var redzēt pusdienu atlikumus, bulciņas un kotletes. Es pat nespēju ieraudzīt zobus!”

Apēd konfekti un iet pie zobārsta

Gadās redzēt, ka, sēžot rindā pie zobārsta, pusaudzis ēd bulciņu un tūlīt pēc tam dodas iekšā ārsta kabinetā.

“Tieši tā. Apēd arī konfekti vai šokolādi. Par ko mēs runājam? Kāda tur higiēna un veseli zobi?”

Atmiņas par speciālajiem zobārstu autobusiem

Patlaban bērnus rindā pie zobārsta parasti piesaka vecāki.

Esošā sistēma neparedz, ka visiem bērniem noteikti jāpārbauda zobu stāvoklis, kā tas bija Padomju laikos, kad arī uz skolām brauca speciāli zobārstniecības autobusi.

Iespējams, situācija bija labāka

“Man liekas, ka kādreiz, kad zobārsti brauca uz skolām vai organizēti veda skolēnus pie zobārstiem, situācija bija labāka.

Zobi tika pārbaudīti, vecāki bija informēti par to, kas notiek viņu bērnu mutēs, bija zobu ārstēšana, bija zobārstu autobusi. Man liekas, ka tas nebija slikti, bērnu zobi bija veselāki.”

Kādreiz bērniem nebija pieejams tik liels daudzums saldumu

Protams, iespējams, ka kādreiz bērnu zobi bija veselāki arī tāpēc, ka pirms vairākiem gadu desmitiem bērniem nebija pieejams tik liels saldumu daudzums, ātrās uzkodas un cita neveselīgā pārtika.

Mūsdienu bērni gandrīz katru starpbrīdi var ēst šokolādes, konfektes, čipsus u.c. neveselīgu pārtiku.

Ne tikai bojāti zobi, bet arī liekais svars

“Šobrīd viss, kas ir ātri dabūjams, ātri nopērkams, ātri mutē iebāžams, neveicina veselus zobus,” zobārste sacīja un piebilda, ka bieži vien pārmērīga saldumu ēšana ir saistīta ne tikai ar bojātiem zobiem, bet arī liekā svara problēmām.

Tēmas