foto: Shutterstock
Viļņas Universitātes profesors skaidro, kādos gadījumos kafiju labāk nedzert
Esi vesels
2024. gada 23. janvāris, 06:40

Viļņas Universitātes profesors skaidro, kādos gadījumos kafiju labāk nedzert

Jauns.lv

Daudziem cilvēkiem patīk sākt rītu ar tasi aromātiskas kafijas. Problēma ir, ja to dara tukšā dūšā, stāsta Viļņas Universitātes Medicīnas fakultātes profesors Rimantas Stukas. 

Profesors paskaidro, ka kafija kairina kuņģa gļotādu, sāk aktivizēties gremošanas sulas, bet nav barības, ko sagremot. Ja vēl ir paaugstināts skābes līmenis, var rasties kuņģa gļotāda erozija vai pat čūla. 

Viņš arī paskaidroja, ka laiks, kas nepieciešams kofeīna sadalīšanai cilvēka organismā, ir atkarīgs no cilvēka vielmaiņas. Ja vielmaiņa ir lēna, kofeīns organismā cirkulē ilgu laiku, ziņo portāls „Lrytas.lt”. 

Kafija ir dzēriens, ko visā pasaulē patērē ļoti daudz cilvēku. Tāpēc tiek veikti vairāki pētījumi, lai izvērtētu kafijas iespējamo ietekmi uz cilvēka organismu, tā funkcijām, atsevišķu orgānu darbību. ‘

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ziņojumu, 2 tases kafijas dienā nerada pierādītu risku cilvēku veselībai. Tātad, mēs varam izdzert 2 tases kafijas un kofeīna devai, kas nonāks mūsu organismā, nevajadzētu radīt risku. Protams, tas ir ļoti individuāli, jo katra cilvēka organisms kafiju var pieņemt savādāk. Daudzi pētījumi liecina, ka kafijas iedarbība ir ļoti daudzpusīga. Viens cilvēks var just subjektīvi pozitīvu, vēlamo kafijas efektu, bet cits var izjust pilnīgi pretējo, teic profesors Stukas.