foto: Shutterstock
Vēzi izraisošā diēta: 6 pārtikas produkti un dzērieni, no kuriem jāizvairās, lai samazinātu vēža risku
Esi vesels
2024. gada 20. janvāris, 06:38

Vēzi izraisošā diēta: 6 pārtikas produkti un dzērieni, no kuriem jāizvairās, lai samazinātu vēža risku

Jauns.lv

Diskutējot par vēzi un tā iespējamo saistību ar konkrētiem ēdieniem un dzērieniem, ir svarīgi rīkoties piesardzīgi. Lai gan daži pētījumi norāda uz saikni starp konkrētu pārtikas produktu izvēli un vēža risku, pierādījumi bieži vien ir pretrunīgi, un šīs jomas eksperti ne vienmēr ir vienisprātis par cēloņiem.

Turklāt vēža attīstību lielā mērā ietekmē cilvēka ģenētika, dzīvesveids un vispārējais uzturs. Onkologs Dr. Manišs Šarma uzskaita sešus pārtikas produktus, kas ir pētīti saistībā ar vēža risku, kā arī ieteikumus, kā turpmāk tos lietot:

Pārstrādāta gaļa

Tā kā pārstrādātā gaļa, piemēram, bekons, desas un hotdogi, bieži satur nitrātus un nitrītus, kas karsēšanas procesa vai gremošanas laikā var radīt nitrozamīnus, tie ir saistīti ar palielinātu kolorektālā un kuņģa vēža risku. Pētījumos ar dzīvniekiem ir konstatēta nitrozamīnu saistība ar vēzi, un to iespējamā loma attiecībā uz vēža risku cilvēkiem ir joma, kurā joprojām tiek veikti pētījumi.

Diētas korekcijas var būt pārāk sarežģītas, tāpēc Dr. Manišs Šarma iesaka sākt ar maziem soļiem. Tas nozīmē, ka jāskatās uz produktiem ar samazinātu tauku un nātrija saturu vai bez nitrītiem un nitrātiem. "Es iesaku lasīt etiķetes, lai salīdzinātu produktus un noskaidrotu, vai šim pārtikas produktam ir pieejami veselīgi aizstājēji," viņš saka.

Sarkanā gaļa

Liels sarkanās gaļas patēriņš ir saistīts ar augstāku prostatas un kolorektālā vēža risku, īpaši attiecībā uz pārstrādātu vai apdedzinātu gaļu. Saikne varētu būt saistīta ar sarkanās gaļas apstrādes vai gatavošanas metodēm, tostarp grilēšanu vai kūpināšanu.

Dr. Manišs Šarma norāda, ka, gatavojot gaļu tik augstā temperatūrā, tajā var attīstīties kancerogēnas vielas, kas saistītas ar vēzi.

Viņš iesaka marinēt gaļu pirms gatavošanas vai izvēlēties sarkanās gaļas alternatīvu. Ļoti labs olbaltumvielu avots ir arī liesie olbaltumvielu produkti, piemēram, vistas gaļa un zivis, kā arī augu izcelsmes olbaltumvielas.

Saldināti dzērieni

Regulāra saldinātu dzērienu lietošana ir saistīta ar paaugstinātu dažādu vēža veidu, tostarp krūts un resnās zarnas vēža, risku. Liels cukura patēriņš var veicināt aptaukošanos un rezistenci pret insulīnu, kas abi ir riska faktori noteiktiem vēža veidiem. Turklāt cukura vielmaiņai var būt nozīme vēža šūnu augšanas veicināšanā.

Lai gan ir veikti pētījumi, lai noteiktu, vai mākslīgie saldinātāji tieši palielina risku saslimt ar vēzi, Dr. Šarma apgalvo, ka rezultāti ir dažādi. Viņš iesaka mākslīgos saldinātājus lietot ar mēru, tāpat kā cukuru.

Alkohols

Pārmērīga alkohola lietošana ir saistīta ar vairākiem ļaundabīgiem audzējiem, tostarp kolorektālo, krūts, barības vada, aizkuņģa dziedzera un aknu vēzi. Acetaldehīds, kas ir atzīts kancerogēns, rodas, pārstrādājot alkoholu. Ilgstoša alkohola lietošana ne tikai izraisa iekaisumu un aknu bojājumus, bet arī palielina iespēju saslimt ar aknu vēzi. Turklāt alkohols var mainīt hormonu līmeni, kas var izraisīt krūts vēzi un citus ar hormoniem saistītus ļaundabīgus audzējus.

Pat ja jūs tomēr izvēlaties lietot alkoholu, centieties ierobežot tā lietošanu, nepārsniedzot vienu dzērienu dienā sievietēm un divus vīriešiem.

Ultra pārstrādāti pārtikas produkti

Augstāks vēža risks ir saistīts ar uzturu, kas sastāv no ļoti pārstrādātiem pārtikas produktiem. Pārtika, kas ir plaši apstrādāta, bieži vien satur konservantus, ķīmiskas vielas un pārmērīgu cukura un neveselīgu tauku daudzumu, kā arī veicina svara pieaugumu un aptaukošanos. Šie elementi var saasināt iekaisumu un oksidatīvo stresu, kas ir saistīti ar vēža attīstību, kā arī būtisko uzturvielu trūkumu.

Ārsts iesaka pievērst uzmanību mērenībai un izvēlēties mazākas porcijas, lai samazinātu īpaši apstrādātu pārtikas produktu daudzumu uzturā.

Cepta pārtika

Regulāra cepta ēdiena lietošana uzturā, jo īpaši tāda, kas pagatavots augstā temperatūrā un izmantojot atkārtoti lietotu eļļu, ir saistīta ar paaugstinātu vēža risku. Uzkarsējot eļļu augstā temperatūrā, var veidoties kaitīgi savienojumi, piemēram, akrilamīds un policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAO), kas pētījumos ar dzīvniekiem ir saistīti ar vēzi. Atkārtoti izmantojot pārtikas eļļas, šo savienojumu veidošanās var vēl vairāk palielināties.

Ja bieži lietojat šos pārtikas produktus, jums vairāk jāuztraucas par tajos esošo rafinēto cieti un kaitīgajiem oksidētajiem polinepiesātinātajiem taukiem, jo tie, iespējams, ir kaitīgāki jūsu veselībai nekā akrilamīda saturs.

"Tā kā pētījumi vēl ir tikai sākuma stadijā un individuālā reakcija uz uztura faktoriem var atšķirties, ir svarīgi šīs sakarības interpretēt piesardzīgi. Vienmēr ieteicams uzturēt daudzveidīgu un sabalansētu uzturu, konsultēties ar medicīnas speciālistiem un ņemt vērā konkrētas veselības problēmas un riska faktorus,” iesaka ārsts.