Plosās vīrusi! Kādos gadījumos uzreiz jāsauc ātrā palīdzība, bet kad var nedaudz pagaidīt?
ērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova.
Runā speciālists
2023. gada 26. decembris, 08:02

Plosās vīrusi! Kādos gadījumos uzreiz jāsauc ātrā palīdzība, bet kad var nedaudz pagaidīt?

Jauns.lv

Rudenī un ziemā plosās dažādi vīrusi, tāpēc nereti vecākiem rodas jautājumi, kad bērnu saslimšanas gadījumā jāsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, kad jādodas uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas centru un kad var gaidīt līdz ārsta konsultācijai vairākas dienas vai pat nedēļas.

Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja: “Esam izveidojuši simptomu kopumu, tā saucamos sarkanos karogus, pazīmes, kad tiešām būtu jāsazinās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi vai arī pašiem pēc iespējas ātrāk jādodas uz tuvāko Neatliekamās palīdzības nodaļu.”

Kad nekavēties ar palīdzību?

Steidzama palīdzība nepieciešama, ja bērns ir bezsamaņā, viņam ir krampji, apstājusies elpošana, apgrūtināta vai smaga elpošana, gūta smaga trauma, tostarp apdegums, vai ir spēcīga asiņošana, aizrīšanās ar svešķermeni vai bateriju, magnētu nonākšana gremošanas traktā, pelēcīgi bāla vai zilgana ādas krāsa.

Tāpat neatliekama medicīniskā palīdzība vajadzīga, ja ir bieža, atkārtota vemšana un/vai caureja, kuras dēļ bērns nespēj uzņemt šķidrumu; urinē izteikti mazāk nekā parasti; raud bez asarām, ir sausas gļotādas; ir miegains, apātisks; bērnam ir “iekritušas” acis; zīdaiņiem – iekritis lielais avotiņš; bērns ir saindējies ar medikamentiem.

Uzmanīgi, ja ir drudzis un kāds no simptomiem, kas var norādīt uz smagu  infekciju

Steigšus jāmeklē palīdzība, ja bērnam ir drudzis (ķermeņa temperatūra, kas augstāka par 38 °C) un vismaz viena no šīm pazīmēm: bērnam vēl nav 3 mēneši; izteikta miegainība, ilgstoši guļ, grūti pamodināms, nepaliek nomodā pēc pamodināšanas; bērns ir neparasti uzbudināts; spalga vai neparasti klusa raudāšana; neskaidra, nesaprotama runa, atbild īsiem teikumiem (ar “jā” vai “nē”).

Tāpat vajadzīga steidzama palīdzība, ja ir drudzis, kā arī strauji attīstījušās uzvedības vai mentālā stāvokļa izmaiņas, apziņas traucējumi; smaga elpošana; paātrināta elpošana; bērns pukst, sten; zīdaiņiem – ēd mazāk nekā parasti, vāji zīž; novērojama dzelte, kas nav bijusi iepriekš vai ir izteiktāka nekā iepriekš; izsitumi, kas nepazūd, kad tiem uzspiež (petehijas); ļoti spēcīgas galvassāpes, sprandas stīvums; zīdaiņiem – izspīlēts lielais avotiņš; ļoti stipras sāpes rokās vai kājās; rokas vai kājas pietūkums, bērns to nekustina.

Ar katru paaugstinātu temperatūru nav jāskrien uz slimnīcu

Ārste akcentēja, ka drudzis ir normāla ķermeņa aizsargreakcija dažādu saslimšanu, galvenokārt, infekciju gadījumos. Arī vīrusu saslimšanu gadījumos visbiežāk steidzama palīdzība nav nepieciešama. Respektīvi, nevajadzētu ar katru paaugstinātas temperatūras epizodi doties uz slimnīcu.

Taču ir gadījumi, kad drudzis kopā ar citiem simptomiem prasa steidzamu ārsta apskati.

Situācijas, kad var nedaudz pagaidīt

Ir dažādas akūtas veselības situācijas, kad nav steigšus jāmeklē medicīniskā palīdzība, bet var pierakstīties pie ģimenes ārsta vai Bērnu slimnīcas pediatra Vienības gatvē tajā dienā vai tuvāko dienu laikā.

To var darīt, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (izņemot zīdaiņiem līdz 3 mēnešu vecumam, kad medicīniskā palīdzība jāmeklē nekavējoties); akūta elpceļu saslimšana; sāpes ausī (izņemot zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam, kad medicīniskā palīdzība jāmeklē nekavējoties); sāpes kaklā, strutaini izdalījumi no acīm, ja tie sākušies pēdējās nedēļas laikā (ar ilgstošiem izdalījumiem jāvēršas pie ģimenes ārsta vai acu ārsta).

Arī lielākā daļa izsitumu var nedaudz pagaidīt

Tāpat ārsta konsultācija tuvāko dienu laikā nepieciešama, ja ir izsitumi, kas parādījušies pēdējo piecu dienu laikā. Izņēmums ir hemorāģiski izsitumu – tiem uzspiežot, tie nepazūd. Šādu izsitumu gadījumā ir jādodas pie ārsta steidzami.

Ārsta apskate tuvākajās dienās vajadzīga, ja ir vemšana un/ vai šķidra vēdera iziešana bez asins piejaukuma, bērns spēj pats uzņemt šķidrumu, urinē kā parasti; svešķermenis ausī, degunā (izņemot magnētus, baterijas, kad nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība).

Kādos gadījumos ieteicamas ārsta konsultācijas plānveidā?

Ir arī dažādas situācijas, kad vajadzīga plānveida vizīte pie pediatra. Bērnu slimnīcā plānveida vizītes pie pediatra ir pieejamas nedēļas laikā.

Uz plānveida vizīti jāpierakstās, ja par bērna veselības stāvokli ir ilgstošas sūdzības. Piemēram, bieža slimošana, ilgstošs klepus, periodiskas vai mainīgas vēdera sāpes, slikta svara dinamika, aizkavēta augšana, neskaidras izmaiņas analīzēs.

Tāpat plānveida vizīte nepieciešama, ja vecākiem ir jautājumi vai bažas par bērna attīstību, uzvedību, ēšanas paradumiem, dienas režīmu, miega traucējumiem.

Šie jautājumi prasa pamatīgāku iedziļināšanos

“Tie ir jautājumi, kas no pediatriem prasīs pamatīgāku iedziļināšanos un ilgāku vizītes laiku.

Savukārt vizītes pie pediatra akūtos gadījumos paredzam pietiekami īsas, lai ātri novērtētu problēmu un nozīmētu ārstēšanu, ko pacienti turpina mājās. Dažreiz mēdz būt, ka nosūtam bērnu novērot Neatliekamās medicīnas centrā.

Akūtais pediatrs ir domāts akūtām situācijām, bet, ja ir situācijas, kurās risinājums var gaidīt, mēs aicinātu labāk izmantot plānveida pediatra pakalpojumu,” ārste mudināja.

Akūtajās vizītes nevajadzētu uzdot visus iekrātos jautājumus

Viņa piekrita, ka nebūtu pareizi, ja pacients, kurš ir pierakstīts pie pediatra ar akūtu saslimšanu, pēc steidzamās problēmas noskaidrošanas sāktu uzdot jautājumus arī par hroniskām saslimšanām.

“Tas nebūtu ieteicams. Visbiežāk šādās situācijās pediatrs rekomendēs pierakstīties pie ārsta plānveidā, jo vienkārši fiziski nav laika vērst uzmanību visam, kas tajā brīdī vecākam ir sakrājies. Viņam gribas parunāties gan par ēšanu, gan attīstību, gan miega traucējumiem, bet tas ir patiešām cits pakalpojums, ko Bērnu slimnīca šobrīd var nodrošināt jau tuvākās nedēļas laikā.”

Visi Bērnu slimnīcas pediatri ir tiešās pieejamības speciālisti, un pie viņiem nav vajadzīgs nosūtījums.

Joprojām var braukt uz Juglas ielu un saņemt konsultāciju pa telefonu

Silova arī piebilda, ka akūtu saslimšanu gadījumos var arī konsultēties ar Bērnu slimnīcas pediatru Juglas ielā katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, no pulksten 8 līdz 22. Šīm vizītēm nav vajadzīgs iepriekšējs pieraksts, jo pacientus pieņem rindas kārtībā.

Tāpat iespējams saņemt Bērnu slimnīcas pediatra konsultāciju pa telefonu. Tā jāpiesaka slimnīcas Pacientu portālā, un pediatrs atzvanīs 8 stundu laikā. Parasti pediatrs atzvana 2-3 stundu laikā, dažkārt jau pēc dažām minūtēm. Konsultācijas pa telefonu ir pieejamas visu diennakti arī brīvdienās un svētku dienās.