foto: Privātais arhīvs
Akūti saslimušiem bērniem vairs nebūs jānīkst 3-4 stundu garās rindās Bērnu slimnīcā 
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova.
Esi vesels
2023. gada 29. novembris, 10:39

Akūti saslimušiem bērniem vairs nebūs jānīkst 3-4 stundu garās rindās Bērnu slimnīcā 

Jauns.lv

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Vienības gatvē pieejams jauns pakalpojums – turpmāk akūti saslimušus bērnus pediatri klātienē pēc pieraksta pieņems tajā pašā, nākamajā vai aiznākamajā dienā. Slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja, kādos gadījumos var izmantot šo iespēju, bet kad vajadzīga neatliekama medicīniskā palīdzība. 

Bērnu slimnīcā katru rudeni, sākoties vīrusu sezonai, novēro lielu pacientu skaitu, kuri ierodas Neatliekamās medicīnas centrā, taču patiesībā viņiem neatliekamā palīdzība nemaz nav nepieciešama. 

Lielākoties iemesli, kuru dēļ bērnus aizved, ir paaugstināta temperatūra un citi augšējo elpceļu vai zarnu infekciju simptomi. Visbiežāk šiem bērnam ir nepieciešama tikai pediatra konsultācija.

Ievieš jaunu pakalpojumu 

Līdz šim, lai saņemtu pilnvērtīgu ārsta konsultāciju situācijās, kad bērns pēkšņi saslimis un vecāki satraukušies par viņa veselību, bija jāgaida, kamēr rindas kārtībā tika apskatīti visi, kas ieradušies Neatliekamās medicīnas centrā. 

Tagad Bērnu slimnīca piedāvā iespēju tajā pašā, nākamajā vai aiznākamajā dienā klātienē saņemt pediatra konsultāciju pieraksta kārtībā gadījumos, kad bērns ir akūti slims, bet nav iespēju tuvākajā laikā tikt pie sava ģimenes ārsta.

Ir saprotami, ka vecākiem ir sarežģīti izvērtēt 

Silova atzina: “Arī patlaban mēs redzam, ka bērni sāk nedaudz biežāk slimot, nekā ierasts citos gada mēnešos. 
Ir pilnīgi saprotams, ka vecākiem ir diezgan sarežģīti izvērtēt, kad jādodas uz Neatliekamās medicīnas centru, bet kad var gaidīt ģimenes ārsta vizīti vai doties pie pediatra uz plānveida konsultāciju pēc nedēļas. 

Sarkanie karogi, kad vajadzīga steidzama palīdzība 

Esam izveidojuši simptomu kopumu, tā saucamos sarkanos karogus, pazīmes, kad tiešām būtu jāsazinās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi vai arī pašiem pēc iespējas ātrāk jādodas uz tuvāko Neatliekamās palīdzības nodaļu.”

Steidzama palīdzība nepieciešama, ja bērns ir bezsamaņā, viņam ir krampji, apstājusies elpošana, apgrūtināta vai smaga elpošana, gūta smaga trauma, tostarp apdegums vai ir spēcīga asiņošana, aizrīšanās ar svešķermeni vai bateriju, magnētu nonākšana gremošanas traktā, pelēcīgi bāla vai zilgana ādas krāsa, kā arī citās situācijās, kas plašāk aprakstītas šeit: https://www.veselapasaule.lv/lv/lasitava/ko-da-rit-ja-berns-saslimis/nekavejoties-zvani-112

Situācijas, kad var nedaudz pagaidīt 

Savukārt ir dažādas akūtas veselības situācijas, kad nav steigšus jāmeklē medicīniskā palīdzība, bet var pierakstīties pie ģimenes ārsta vai Bērnu slimnīcas pediatra tajā dienā vai tuvāko dienu laikā. 

To var darīt, ja bērnam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (izņemot zīdaiņiem līdz 3 mēnešu vecumam, kad jāmeklē medicīniskā palīdzība nekavējoties); akūta elpceļu saslimšana; sāpes ausī (izņemot zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam, kad jāmeklē medicīniskā palīdzība nekavējoties); sāpes kaklā, strutaini izdalījumi no acīm, ja tie sākušies pēdējās nedēļas laikā (ar ilgstošiem izdalījumiem jāvēršas pie ģimenes ārsta vai acu ārsta).

Arī ar izsitumiem parasti nav vajadzīga neatliekama palīdzība 
Tāpat pediatra konsultācija tuvāko dienu laikā nepieciešama, ja ir izsitumi, kas parādījušies pēdējo piecu dienu laikā (izņemot hemorāģiskus – tiem uzspiežot, tie nepazūd); vemšana un/ vai šķidra vēdera izeja bez asins piejaukuma, bērns spēj pats uzņemt šķidrumu, urinē kā parasti; svešķermenis ausī, degunā (izņemot magnētus, baterijas, kad nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība).

“Tas nenozīmē, ka šajās situācijās tūlīt pat par visām varītēm jādodas uz Neatliekamās medicīnas centru, bet tuvāka vizīte pie ārsta būtu jāieplāno,” Silova skaidroja. 

Svešķermeni no deguna var izņemt arī nākamajā dienā 

“Vecāki bieži vien baidās, ja bērnam ir kāds svešķermenis degunā, tāpēc uzreiz traucas uz Neatliekamās medicīnas centru, bet mēs varam nomierināt, ka svešķermenis nekur nepazudīs un tas nevar iekrist elpceļos. Visbiežāk tas paliek degunā. 

Kādreiz mēdz būt situācijas, kad mēs kā pediatri nespējam to evakuēt, bet nezvanām LOR speciālistam [otorinolaringologam] nakts laikā, lai viņš dodas uz slimnīcu evakuēt šo svešķermeni. To droši var izdarīt arī nākamās dienas rītā,” ārste sacīja. 

Taču nevajag gaidīt, ja degunā iesprūdis magnēts 

Saistībā ar svešķermeņiem ausīs un degunā ir jāatceras, ka bateriju un magnētu gadījumā ir steidzami vajadzīga medicīniskā palīdzība. 

“Tad uzreiz jādodas uz Neatliekamās medicīnas centru, jo tie ir ļoti bīstami svešķermeņi.” 

Var vērsties pie ārsta tuvāko dienu laikā 

Patlaban Bērnu slimnīcā ļoti bieži redz bērnus ar dažādām akūtām vīrusu saslimšanām, piemēram, paaugstinātu temperatūru, klepu, iesnām, sāpēm ausīs, sāpēm kaklā, caureju, vemšanu. 

“Visbiežāk tās ir akūtas saslimšanas, kuru gadījumā pie ģimenes ārsta vai pediatra var vērsties tuvāko trīs dienu laikā. 

Ar zīdainīšiem – ļoti uzmanīgi! 

Izņēmums ir pavisam mazi zīdainīši, kuriem ir temperatūra. Šos bērniņus mēs gribam redzēt iespējami tuvākajā laikā, vēlams, konkrētās dienas tuvākajās stundās. 

Kāpēc? Tāpēc, ka tajā vecumā bieži vien mēdz būt arī kāda bakteriāla infekcija vai arī infekcija var noritēt straujāk nekā vecākiem bērniņiem,” speciāliste teica. 

Bažījoties par bērnu, vecāki steigšus dodas uz slimnīcu 

Bērnu slimnīcas mediķi saprot vecāku bažas gadījumos, kad bērns ir saslimis. “Vecākiem jebkura bērna paaugstinātā temperatūra, īpaši tad, ja tas ir pirmais bērniņš, rada bažas, un viņi vēlas iespējami ātrāku ārsta apskati. 

Kā mēs zinām, ne vienmēr ģimenes ārsti ir pieejami, īpaši vakara stundās un brīvdienās, tāpēc vecāki kopā ar bērniem dodas uz Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centru. 

Ilgu laiku jāsēž un jāgaida rindās 

Visbiežāk šie bērniņi tiek izvērtēti ar nosacīti zemāko prioritāti. Tas nozīmē, ka viņiem ir jāpavada samērā ilgs laiks gaidot, kamēr pediatrs atbrīvosies un apskatīs viņus. Paralēli var nākt arī bērniņi smagākā stāvoklī, un, protams, personāls sākumā pievērsīsies tiem. 

Tad viņi, nabadziņi, tur sēž un gaida. Mēdz būt tā, ka paceļas temperatūra un viņi gaida saguruši. 

Var pieteikties vizītei konkrētā laikā  

Mēs sapratām, ka vecākiem [šādās situācijās] īsti nav, kur vērsties, tāpēc domājām, domājām un izdomājām [risinājumu]. Kopš oktobra Bērnu slimnīcā Vienības gatvē ir pieejams jaunums – var pierakstīties pie šī paša pediatra e-pierakstā vai caur Zvanu centru. 

Var izvēlēties konkrētu tuvāko un ērtāko [vizītes] laiku, lai nāktu pie ārsta konkrētā laikā un lai nebūtu jāgaida rindā 3-4 stundas blakus citiem slimiem bērniem,” Silova sacīja. 

Pediatri pieejami arī sestdienās un svētdienās 

Šis pakalpojums ir pieejams katru dienu, tostarp sestdienās, svētdienās un svētku dienās.  

“Ieejot Bērnu slimnīcas Pacientu portālā, [akūti saslimušie bērni] vizītei pie pediatra var pierakstīties šodien, rīt vai parīt. Nav iespējams pierakstīties pēc nedēļas. Šis pakalpojums ir domāts akūtiem gadījumiem – ja bērns ir akūti saslimis.”

Sāpju gadījumā var lietot medikamentus 

“Vēlos atgādināt – ja bērnam ir sāpes, tad mums nevajadzētu skopoties, bet gan iedot viņam pretsāpju zāles: ibuprofēnu vai paracetamolu. Tad droši varam sagaidīt ģimenes ārsta vai pediatra konsultāciju. 

Ir diezgan tipiski, ka pie bērna sāpēm ausīs vecāki nakts laikā dodas uz Neatliekamās medicīnas centru, jo bērns nevar pagulēt. Pirmais, ko mēs visbiežāk darām, ir iedodam pretsāpju medikamentus, jo ne vienmēr vajadzīgs sākt lietot antibiotikas,” ārste teica un mudināja arī vecākus vajadzības gadījumā iedot bērniem pretsāpju līdzekļus.

Vizītei var pierakstīties gan elektroniski, gan pa telefonu 

Ja vecākiem nav iespēju pierakstīties vizītei pie pediatra akūtos gadījumos Bērnu slimnīcas Pacientu portālā (lai to darītu, ir jāautorizējas www.latvija.lv), tad darba dienās no pulksten 8 līdz 17 var zvanīt arī uz Zvanu centru. 

Bet vakaros, brīvdienās un svētku dienās Zvanu centra speciālisti nestrādā, tāpēc tad gan jāizmanto Pacientu portāls. 

Joprojām var braukt uz Juglas ielu 

Paralēli jaunajam pakalpojumam Vienības gatvē joprojām akūtu saslimšanu gadījumos var konsultēties ar Bērnu slimnīcas pediatru Juglas ielā. Tas iespējams katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, no pulksten 8 līdz 22. 

Šai vizītei nav vajadzīgs iepriekšējs pieraksts, jo pacientus pieņem rindas kārtībā. 

Var saņemt arī konsultāciju pa telefonu 

Ja vecāki nespēj izšķirties, vai nepieciešams pierakstīties pie pediatra vai tomēr jādodas uz Neatliekamās medicīnas centru, kā arī vēlas aprunāties ar bērnu ārstu par citiem jautājumiem, viņiem joprojām ir iespējams saņemt konsultāciju pa telefonu. 

Šī konsultācija ir jāpiesaka Pacientu portālā, un pediatrs atzvanīs 8 stundu laikā. Parasti pediatri atzvana 2-3 stundu laikā, dažkārt jau pēc dažām minūtēm. Konsultācijas ir pieejamas visu diennakti arī brīvdienās un svētku dienās. 
Konsultācijas pa telefonu nesniedz par pavisam maziem zīdainīšiem 

Konsultācijas pa telefonu Bērnu slimnīcas pediatri sniedz bērniem no viena mēneša līdz 18 gadu vecumam. 

“Kāpēc no viena mēneša vecuma? Mēs esam piesardzīgi sniegt konsultāciju pa telefonu bērniem līdz viena mēneša vecumam, jo uzskatām, ka šajā laikā ārstam bērniņš ir jāredz klātienē. Pa telefonu ir ārkārtīgi grūti konsultēt, jo vecāki mēdz pietiekami neizvērtēt situāciju,” ārste skaidroja. 

Visi Bērnu slimnīcas pediatri ir tiešās pieejamības speciālisti, un vizītei pie viņiem nav vajadzīgs nosūtījums.