foto: Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca
Stradiņa slimnīcā smadzeņu ķirurgiem palīdz robots
Mūsu speciālisti jauno iekārtu bija redzējuši starptautiskās neiroķirurgu konferencēs un kongresos, un tagad tā beidzot nonākusi Stradiņu operāciju zālē.
Esi vesels
2023. gada 10. decembris, 05:34

Stradiņa slimnīcā smadzeņu ķirurgiem palīdz robots

Jauns.lv

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikā neiroķirurgi sākuši izmantot kraniālo robotu – Baltijas valstīs modernāko datorizētu iekārtu, ko izmantot, ja atklāts vai ir aizdomas par smadzeņu vēzi.

Jaunā iekārta palīdz iegūt paraugu no galvas smadzenēm. Pirmā operācija ar to veikta 29. novembrī, otrā jau nākamajā dienā, abas gados jauniem pacientiem un noritējušas veiksmīgi.

Jaunā iekārta palīdz operācijas laikā strādāt precīzāk un arī ātrāk, jo robots gan iestata audzēja atrašanās vietas precīzas koordinātas, gan rāda ķirurgam virzienu, kādā vadīt izmantojamos piederumus.

Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis, kurš vadīja pirmās operācijas, norāda, ka tas ir liels solis uz priekšu un onkoloģijas pacientu ārstēšanā slimnīcā sācies jauns posms. Paredzams, ka šādi varētu palīdzēt aptuveni 30 pacientiem gadā. Turklāt operācija ir pacientu saudzējošāka, atveseļošanās norit ātrāk un vieglāk.