Skaista jebkurā vecumā – ar astaksantīnu
Esi vesels
2023. gada 8. decembris, 11:55

Skaista jebkurā vecumā – ar astaksantīnu

Reklāmas projekts

Ziema ir mans mīļākais gadalaiks, un ne tikai tāpēc, ka ziemas sākumā man ir dzimšanas diena un svētki rindiņā cits aiz cita, – ziema man vienmēr ir klusais periods, kad atskatīties uz gada laikā paveikto un piedzīvoto. Kā izrādās, pat vēl ziemā varam novērot to, kāda bijusi mūsu vasara un kas no tās ir palicis uz sejas…

Par to man nācās padomāt pēc dermatologa apmeklējuma. Dzimšanas dienā saņēmu dāvanu – sejas ādas diagnostiku ar īpašu aparātu VISIA vienā no klīnikām, kas specializējas dažādās anti-aging diagnostikās un procedūrās. Grozi, kā gribi, bet vecumā pēc 50 ir stipri jādomā, kā attiekties pret dabisko novecošanas procesu, – vienkārši tam ļauties un nedomāt par to vai arī tomēr mēģināt cīnīties. Drīzāk esmu kaut kur pa vidu: neesmu gatava ieguldīt ne laiku, ne enerģiju mežonīgā cīņā pret dabu, tomēr vēlos izskatīties labi un harmoniski, tāpēc pieslejos proaging tendencēm, kas aicina sakārtot dienas ritmu un uzturu, izbaudīt katru vecumposmu un, izmantojot tehnoloģiju un farmācijas sniegtās iespējas, justies labi, pārliecināti un skaisti.

Dāvana sniedza man iespēju sākt ar noskaidrošanu – kādā stāvoklī ir mana sejas āda un kā varu tai palīdzēt. Tā nu, gaidot aicinājumu doties dermatoloģijas kabinetā, domāju par procedūru un šķirstīju žurnālus. Vienā no tiem uzdūros izcēlumam tekstā: “Astaksantīns tiek dēvēts par vienu no spēcīgākajām vielām novecošanas aizkavēšanā. Ir klīniski pierādīts, ka dabiskais astaksantīns būtiski uzlabo visu ādas slāņu stāvokli, elastību, samazina grumbas, kā arī hiperpigmentācijas plankumus.” Gandrīz iesaucos, ka kāds lasa manas domas! Tā bija intervija ar neiroloģi Anitu Djačenko par antioksidantiem, īpaši izceļot astaksantīnu, par kuru līdz tam biju dzirdējusi tikai iztālēm.

Intervijas sākumā tika uzsvērts, ka iekšējo harmoniju un stabilitāti novecošanas posmā iespējams sasniegt, organismu pastiprināti apgādājot ar nepieciešamajām uzturvielām un antioksidantiem, no kuriem efektīvākais esot astaksantīns. Uzzināju par to vairāk: astaksantīns ir karotinoīdu grupas pigments, kas piešķir augiem rozīgo nokrāsu. Dabā tas lielā koncentrācijā ir atrodams mikroaļģēs Haematococcus pluvialis, kur sintezējas, kad aļģes nonāk stresa situācijā – tām trūkst barības vielu, ir palielināts UV starojums vai radušies citi nelabvēlīgi apstākļi. Šīs aļģes uzturā izmanto flamingo, krils,  laši, omāri, garneles un citi jūras iemītnieki. Interesanti, ka astaksantīnu var atrast lašu muskuļos un pastāv uzskats, ka tieši tas sniedz šai zivij spēku un izturību, lai peldētu pret straumi. Gluži vai jāvelk paralēles ar mūsu cīnīšanos pret straumi – novecošanu.

Izlasīju arī to, kāpēc astaksantīns ir tik iedarbīgs: tas ir dabā spēcīgākais zināmais antioksidants, un tā spēks slēpjas spējā (tāda nepiemīt citiem zināmākajiem antioksidantiem) pasargāt no brīvo radikāļu kaitējuma vienlaikus abas šūnas membrānas puses: atšķirīgās molekulas dēļ tas nokļūst audos, kuros antioksidanti parasti netiek klāt. Zinātniskajā literatūrā varot atrast pētījumu rezultātus, kas liecina – attiecībā uz spēju pasargāt šūnas no bojājumiem astaksantīns ir 65 reizes efektīvāks par C vitamīnu, 14 reizes – par E vitamīnu, 54 reizes – beta-karotīnu. Vēl tur bija vērtīgs padoms: pērkot astaksantīnu, vispirms jānoskaidro tā izcelsme, jo aptuveni 95 procenti šī produkta, kas laists pasaules tirgū, ir sintētisks.

Bet kāds no astaksantīna ir ieguvums veselībai? Tā ietekme uz organismu ir ļoti plaša. Kopumā vairāk nekā 1500 pētījumos noskaidrots: astaksantīns samazina oksidatīvo stresu centrālajā nervu sistēmā, kavē iekaisuma attīstību, uzlabo kuņģa veselību, spēj samazināt triglicerīdu jeb “bīstamo tauku” līmeni organismā, palīdz kavēt novecošanas procesu, ietekmējot ādas stāvokli, smadzeņu darbību, redzi un locītavu veselību. Dabiskais astaksantīns būtiski uzlabo visu ādas slāņu stāvokli, elastību, samazina grumbas, kā arī hiperpigmentācijas plankumus, tāpat kavē krunciņu veidošanos. Ir pierādīts, ka, lietojot dabisko astaksantīnu, uzlabojas koncentrēšanās spējas, atmiņa un psihomotorās funkcijas, samazinās neirodeģeneratīvo slimību, t. sk. demences, risks.[1]

Pētījumi liecina, ka pēc astaksantīna lietošanas uzlabojas ekrānu lietotāju redze – tā kļūst asāka, mazāks ir acu sasprindzinājums, acs ātrāk spēj pielāgoties dažādiem attālumiem –, mazinās plecu un muguras stīvums. Tāpat astaksantīns var pasargāt arī no kataraktas un vecuma tālredzības.

Tā aizrāvos ar lasīšanu, ka gandrīz vai nedzirdēju, ka tieku aicināta pie dermatoloģes. Vizīte īpašus pārsteigumus nesagādāja – zināju, ka sejas āda nav labākajā kārtībā, jo tomēr mīlu sauli un tos dažus mēnešus gadā, kad tā mums ir, cenšos gozēties saules staros iespējami bieži, un arī par ūdens dzeršanu un uzturu es varētu padomāt rūpīgāk. Skatoties uz aparāta attēliem ar sejas ādas pigmentācijas laukumiem, krunciņu tīklojumu, ādas tekstūru, sapratu, ka ir jārīkojas, un jautāju ārstei, kādus līdzekļus viņa man ieteiktu, ja vēlos palīdzēt ādai novecot ar dabiskiem līdzekļiem, tai skaitā uztura bagātinātājiem, un starp rekomendētajiem bija arī… antioksidanti. “Grumbiņas, ādas sausumu, “vecuma plankumus” izraisa šūnu DNS bojājumi, kuros vainojami brīvie radikāļi, kas oksidējas dažādās organisma struktūrās, un uz ādas šīs iedarbības sekas ir visredzamākās. Vislabākie palīgi cīņā ar šo postošo iedarbību ir antioksidanti, no kuriem jaudīgākais ir astaksantīns,” skaidroja dermatoloģe.

Tālāk ceļš veda uz aptieku, kur uzrunāju farmaceiti, vai ir pieejami dabisko astaksantīnu saturoši līdzekļi. “Varu ieteikt nevienu citu kā LYL ASTAXANthin,” viņa atbildēja. “To piedāvā mūsu pašu ražotājs LYL love your life®. Produkts ir īpaši iedarbīgs, un tā sastāvā ir arī C un E vitamīns.” Taujāju, kā īsti astaksantīns ir iegūts, un uzzināju, ka LYL ASTAXANthin ir 100 procentu tīrs un dabisks, iegūts Zviedrijā no aļģēm pilnīgos bezskābekļa apstākļos maigā temperatūrā. No antioksidantiem tas esot vienīgais zināmais antioksidants, kam piemīt spēja nodrošināt ādas reģenerāciju visos slāņos, – astaksantīns iekļūst dziļi ādā un darbojas kā iekšējais saules aizsargkrēms, palīdzot novērst UVA staru radīto oksidatīvo stresu un ādas bojājumus.

Nopirku tumšsarkano, gaumīgi noformēto kārbiņu ne tikai sev, bet arī draudzenēm – drīz Ziemassvētki! Ja uz veselību un skaistu izskatu vērstu dzīvi sāksim kopā, domāju, rezultāti būs. 

Vērtīgā dāvana LYL ASTAXANthin pieejama aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz 35%.

 Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. 
 

  1. Zhu, N., Liang, X., Zhang, M. et al. Astaxanthin protects cognitive function of vascular dementia. Behav Brain Funct 16, 10 (2020).