foto: Shutterstock
Pēc PVO pieprasītajiem paskaidrojumiem, Ķīna skaidro pneimoniju uzliesmojuma cēloni
Esi vesels
2023. gada 27. novembris, 10:07

Pēc PVO pieprasītajiem paskaidrojumiem, Ķīna skaidro pneimoniju uzliesmojuma cēloni

Jauns.lv

Jau vēstījām, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pieprasījusi no Ķīnas amatpersonām vairāk informācijas par elpošanas ceļu slimību un pneimonijas gadījumu skaita pieaugumu bērnu vidū, kas Ķīnā pēdējās nedēļās bijis netipiski augsts. Nu Ķīna devusi savu skaidrojumu, uzsverot, ka nekādi jauni patogēni neizplatās. 

Pekina gripai līdzīgo saslimšanu skaita pieaugumu skaidro ar Covid ierobežojumu atcelšanu, norādīja PVO, kas bija pieprasījusi vairāk datu par šiem gadījumiem. Tomēr tā aicināja Ķīnas iedzīvotājus veikt piesardzības pasākumus, piemēram, vakcinēties un nēsāt maskas, ziņo BBC. 

Vietējie plašsaziņas līdzekļi pēdējās dienās ziņoja, ka slimnīcas ir pārpildītas. Trešdien PVO paziņojumā norādīja, ka tā pieprasījusi Ķīnai sniegt vairāk informācijas par plašsaziņas līdzekļos un ProMed - globālajā slimību uzliesmojumu uzraudzības sistēmā - publicētajiem ziņojumiem par "nediagnosticētas pneimonijas gadījumiem bērniem Ķīnas ziemeļos".

Pneimonija ir vispārējs medicīnisks termins, ko lieto, lai aprakstītu plaušu infekciju un iekaisumu. To var izraisīt daudzi dažādi vīrusi, baktērijas vai sēnītes.

Pēc PVO pieprasījuma valsts ziņu aģentūra Xinhua publicēja rakstu, kurā tika citētas Ķīnas Nacionālās veselības komisijas (NHC) amatpersonas, kas apgalvoja, ka tās pievērš lielu uzmanību bērnu ar elpceļu slimībām diagnosticēšanai un aprūpei.

Vēlāk ceturtdien PVO paziņojumā norādīja, ka Ķīnā nav konstatēti nekādi "neparasti vai jauni patogēni" un ka elpceļu slimību skaita pieaugums, kas izplatās valsts ziemeļos, ir saistīts ar "vairākiem zināmiem patogēniem".

Kopš oktobra Ķīnas ziemeļos ir ziņots par "gripai līdzīgu saslimšanu skaita pieaugumu", salīdzinot ar to pašu periodu pēdējo trīs gadu laikā, norādīja PVO.

PVO norādīja, ka tā "cieši uzrauga situāciju un uztur ciešus kontaktus ar valsts iestādēm Ķīnā".