Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ķīnā uzliesmo netipiski liels pneimoniju skaits bērnu vidū. PVO pieprasa paskaidrojumus
foto: Shutterstock
Esi vesels

Ķīnā uzliesmo netipiski liels pneimoniju skaits bērnu vidū. PVO pieprasa paskaidrojumus

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pieprasījusi no Ķīnas amatpersonām vairāk informācijas par elpošanas ceļu slimību un pneimonijas gadījumu skaita pieaugumu bērnu vidū.

Pagājušajā nedēļā preses konferencē Ķīnas Nacionālās veselības komisijas amatpersonas ziņoja par elpceļu slimību skaita pieaugumu, teikts PVO trešdienas paziņojumā.

"Ķīnas iestādes šo pieaugumu skaidro ar COVID-19 ierobežojumu atcelšanu un zināmu patogēnu, piemēram, gripas, mycoplasma pneumoniae (izplatīta bakteriāla infekcija, kas parasti skar mazus bērnus), respiratorā sincitiālā vīrusa (RSV) un SARS-CoV-2 (vīrusa, kas izraisa COVID-19), izplatību," norādīja PVO.

Organizācija norāda, ka valsts ziemeļos ir ziņots arī par nediagnosticētas bērnu pneimonijas gadījumiem, taču nav skaidrs, vai tie ir saistīti ar elpceļu infekcijām.

Saskaņā ar Starptautiskās Infekcijas slimību biedrības (International Society for Infectious Diseases' Program for Monitoring Emerging Diseases, pazīstama kā ProMED) datiem, plašsaziņas līdzekļos tiek ziņots par "plaši izplatītu nediagnosticētas elpceļu slimības uzliesmojumu vairākos Ķīnas reģionos".

ProMED apgalvo, ka gaida papildu informāciju par slimības apmēriem, taču ir pāragri izteikt jebkādas prognozes vai spekulācijas.

PVO apgalvo, ka tā ir lūgusi Ķīnai epidemioloģisko un klīnisko informāciju, laboratorisko izmeklējumu rezultātus no šiem klasteriem, sīkāku informāciju par patogēnu cirkulācijas tendencēm un slogu veselības aprūpes sistēmām.