Miega traucējumi jeb pūķis ar vairākām galvām. Kad jāsāk raizēties?
Esi vesels
2023. gada 14. novembris, 03:18

Miega traucējumi jeb pūķis ar vairākām galvām. Kad jāsāk raizēties?

Reklāmas projekts

Miega traucējumi ir pūķis ar vairākām galvām. Medicīnā tiek nošķirti vairāk nekā 90 dažādas miega traucējumu formas, kas saistītas ar dažādām to izpausmēm: grūtībām aizmigt, nespēju izgulēties, murgiem, izteiktu miegainību, u.c. Protams, ikviens laiku pa laikam piedzīvo sarežģītākus dzīves posmus, kas manāmi ietekmē miega kvalitāti. Kā pateikt, ka veselībai savu smago ķepu uzlicis deviņgalvu pūķis? Un kad nepieciešams meklēt īstos ieročus kaujai?

Lai labāk būtu iespējams analizēt un izvērtēt miega traucējumu formas, tiek izmantota starptautiskā miega traucējumu klasifikācijas sistēma ICSD (International Classification of Sleep Disorders). Tiek nodalīts:

  • BEZMIEGS (bailes iet gulet, grūtības aizmigt, regulāra mošanās nakts vidū, u.c.)
  • ELPOŠANAS TRAUCĒJUMI MIEGA LAIKĀ, piemēram, krākšana un miega apnoja;
  • HIPERSOMNIJAS vai miega atkarības (kas izpaužas kā ilgstošs naktsmiers ar izteiktu nogurumu dienas laikā);
  • DIENNAKS MIEGA UN NOMODA RITMA TRAUCĒJUMI, ko var izraisīt, piemēram, maiņu darbs vai hroniskas saslimšanas;
  • PARASOMNIJAS  jeb nevēlamas uzvedības miega laikā (zobu griešana, mēnesserdzība, murgi, u.c.)
  • AR MIEGU SAISTĪTI KUSTĪBU TRAUCĒJUMI, piemēram, nemierīgo kāju sindroms vai periodiskais ekstremitāšu kustību traucējums. 

Ir daudzas nopietnas un arī ekstrēmas miega traucējumu formas, piemēram, Kleina-Levina jeb “guļošā skaistuma” sindroms. Šī sindroma skartie nepārtraukti var gulēt dienām un nedeļām, mostoties tikai, lai paēstu vai apmeklētu vannas istabu. Tomēr visbiežak daudzas miega traucējuma formas mums šķiet nekaitīgas. Līdz tās sāk mūs mocīt regulāri un ilgtermiņā, būtiski ietekmēt mūsu dzīves kvalitāti un apdraudēt vispārējo veselību.

Kad jāsāk raizēties?

Par miega traucējumiem jāraizējas, ja miegs ir traucēts vismaz trīs reizes nedeļā un trīs mēnešus no vietas. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad pat pēc šķietami labas naktsguļas regulāri vērojams nogurums, vājums un enerģijas trūkums. Pret miegu nedrīkst izturēties nevērīgi, jo tas būtiski ietekmē mūsu fizisko un garīgo veselību. Slikts miegs samazina produktivitāti un dzīves kvalitāti, un ilgtermiņā var nelabvēlīgi ietekmēt arī  imunitāti.

No kā “barojas” deviņgalvu pūķis?

Aptuveni 25% pieaugušo cieš no miega traucējumiem, un pētījumi liecina, ka sievietes divreiz biežāk nekā vīrieši. Tas gan, protams, nenozīmē, ka, lai cīnītos ar deviņgalvu pūķi, dāmām jāgaida princis baltā zirgā. Lai pasargātu sevi no miega traucējumiem, vislabākais vairogs būs to cēloņu izprašana un definēšana. 

Biežākie miega traucējumu iemesli var būt:

  • stimulanti (piemēram, alkohols, nikotīns, kafija, narkotiskās vielas);
  • nepietiekama miega higiēna (piemēram, gaismas spilgtums, trokšņa piesārņojums, nepiemērots matracis, pārāk auksta vai pārāk silta istabas temperatūra, u.c.)
  • stress ikdienā, darbā, attiecībās;
  • pastāvīga trauksme un uztraukums;
  • maiņu darbs;
  • fizisko akivitāšu trūkums;
  • depresija un depresivitāte, kā arī citas mentālās saslimšanas;
  • hroniskas sāpes un slimības;
  • dažādu medikamentu lietošana.

Pūķis barojas no visa, kas kaitē mūsu vispārejai veselībai, un miega trūkuma vai tā traucējumu sekas būtiski ietekmē daudzas mūsu ķermeņa sistēmas: koncentrēšanos un atmiņu, imūnsistēmu, sirdi un asinsvadus, nervu sistēmu un pat muskuļus.

Kā cīnīties ar miega traucējumiem?

Pirms steigties izdarīt pāragrus secinājumus vai pierakstīties uz dārgiem miega skrīningiem vai meiga laboratorijas testiem, vienmēr par jebkuru veselības stāvokli ir svarīgi aprunāties ar savu ģimenes ārstu. Dažkārt risinājumi var būt pavisam vienkārši.

  • Ievērot nemainīgu gulētiešanas un pamošanās laiku. Arī brīvdienās!
  • Rūpēties par miegam piemērotiem apstākļiem: vēdinātām telpām, ērtu matraci, guļamistabu bez gaismas un trokšņu piesārņojuma.
  • Izvairīties no ekrāna lietošanas vismaz 2 stundas pirms miega. 
  • Ieviest relaksējošus vakara rituālus: siltu dušu, nomierinošu tēju, lasīšanu, u.c.
  • Ievērot veselīgu un sabalansētu uzturu. Vakariņās ēst vieglas un liesas maltītes.
  • Lielisks palīgs var būt arī melatonīnu saturoši uztura bagātinātāji, kas ļauj ne tikai sakārtot diennakts miega režīmu un uzlabot miega kvalitāti, tie palīdz regulēt arī ķermeņa temperatūru un asinsspiedienu.

Ja dzīvojam veselīgu un kustīgu dzīvesveidu (veselīgi ēdam, kustamies un rūpējamies par mieha higiēnu), par miega hormonu dēvētais melatonīns cīņā ar deviņgalvu pūķi var veikt īstus brīnumus.

Orthomol Nemuri night granulas karstā dzēriena pagatavošanai

Orthomol Nemuri night relaksējošais karstais dzēriens lieliski apvieno nervu sistēmai būtiskus mikroelementus, augu ekstraktus un aminoskābes miega atbalstam. Orthomol Nemuri ir uztura bagātinātājs ar melatonīnu, kas palīdzēs saīsināt aizmigšanas laiku. Ar citronmelisas, zaļās tējas un apiņu ekstraktu, glicīnu un L-triptofānu.

Paciņas saturu ieber krūzē un pārlej ar karstu, bet ne verdošu ūdeni un maisot izšķīdini. Aromātisko tēju vari baudīt kā ik vakara rituālu, kopā ar kādu iemīļotu grāmatu.

Orthomol® nemuri night spray

Mutē izsmidzināms aerosols ar piparmētru garšu – ātrs un vienkāršs veids, kā palīdzēt sev, ja vakarā nevari aizmigt. Bioloģiski aktīvā viela melatonīns lieliskā kombinācijā ar pasifloras un melisas augu ekstraktiem.

Tikai viens pūtiens Orthomol® Nemuri night spray pirms miega. Melatonīns ātri uzsūkcas caur mutes gļotādu un palīdz saīsināt iemigšanas laiku. Ar patīkamu piparmētru garšu, piemērots vegāniem. Nesatur cukuru un alkoholu.

Ja 3- 4 nedēļas pienācīgi rūpējies par miega higiēnu un lieto melatonīnu, uzlabojumu miega kvalitātē nav, noteikti konsultējies ar savu ārstu.

Veselīgs miegs nav ekstra, tā ir ikdienas nepieciešamība un labas veselības pamats!