foto: Publicitātes foto
Tu vari būt vesels. Vesels katru dienu! 
10 vērtīgi ieradumi ikdienai
Esi vesels
2023. gada 7. novembris, 16:33

Tu vari būt vesels. Vesels katru dienu! 
10 vērtīgi ieradumi ikdienai

Reklāmas projekts

Imunitāte ir mūsu organisma spēja pretoties slimībām. Imunitāte stājas pretim kaitīgajiem apkārtējās vides faktoriem, ikdienas stresam, slimības izraisošajiem patogēniem, dažādiem vīrusiem, mikroorganismiem un to izraisītajiem toksīniem. Cilvēkam novecojot, mainās arī imūnā sistēma: aizsardzības spējas samazinās, paaugstinās riski saslimt. Ir lietas, ko nevaram izmainīt, piemēram, vecumu un iedzimtību. Taču ir vairāki veidi, kā tu vari palīdzēt savai imunitātei grūtajā darbā. Apkopojām 10  svarīgākos ikdienas ieradumus, kas pārbaudīti uz savas ādas, palīdz stiprināt imunsistēmu un uzlabo pašsajūtu. Noteikti izlasi!

1. Ievēro veselīgu un sabalansētu uzturu!

Tas, kā un ko tu ēd, nosaka to, cik labi strādā tava imūnsistēma. Lai organisma dabiskās aizsargspējas labi funkcionētu, mums ķermenis jāpabaro ar kvalitatīvām uzturvielām- vitamīniem un minerālvielām pietiekamā daudzumā. Svarīgi ir ne vien tas, ko tu ēd (vai neēd), bet arī to, vai ēdienreizes ir pilnvērīgas un regulāras.

2. Iekļauj uzturā sezonālos dārzeņus un bioloģiskos produktus!

Ļoti ieteicama ir sezonāla, uz reģionam raksturīgiem augļiem un dārzeņiem balstīta diēta un vislabāk - visās varavīksnes krāsās!  Tāpat labu uzturvielu piegādi veicinās bioloģiskie piena produkti, olas, zivis un liesa gaļa, kā arī šķiedrvielām bagātā pilngraudu produkti, rieksti un sēklas.

foto: Publicitātes foto

3. Iespēju robežās izvairies no ātri patērejamās pārtikas!

Mēģini pēc iespējas mazāk ikdienā patērēt gatavos, ātri pagatavojamos ēdienus un ātrās uzkodas. Šīs maltītes satur daudz piesātināto tauku, sāli un cukuru, kas noslogo gan vielmaiņu, gan imūnsistēmu, traucējot veikt svarīgāko uzdevumu- mūsu aizsardzību.

4. Izvairies no “atpūtas indēm”!

Alkohola un nikotīna lietošana būtiski novājna tavu imūnsistēmu. It īpaši tad, ja tā ir regulāra tava ikdienas sastāvdaļa. Šie netikumi ne tikai novājina organisma aizargspējas, bet arī bojā zarnu mikrofloru, kurai ir svarīga loma efektīvā imūnās sistēmas darbībā.

5. Uzņem pre- un probiotikas!

Ja vēlies stiprināt savu imūnsistēmu, nedrīkst aizmirst par zarnām, jo tajās atrodas vismaz 70% imūno šūnu. Regulāra probiotiku un prebiotiku uzņemšana gan ar uzturu, gan uzturu bagātinātāju veidā, atbalsta veselīgu zarnu mikrofloru un gremošanas sistēmas darbību.

Probiotikas ir mazi mikroorganismi, kas dabiski atrodas pienskābā pārtikā, raudzētos dārzeņos, jogurtā, kefīrā, paniņās un sierā, piemēram, gouda, mocarella un parmezānā. Savukārt prebiotikas ir nesagremojamas pārtikas sastāvdaļas jeb šķiedras.

Prebiotikas pazīstamas arī kā probiotisko baktēriju barība un atbalsta labos, noderīgos mikrobus zarnās, tādējādi veicinot veselīgu, daudzveidīgu zarnu floru. Artišoki, pastinaki, puravi, sīpoli un cigoriņi ir labu prebiotiku avotu piemēri.

Ja ar uzturu vien nevari nodrošināt pareizu vēdera darbību, izvēlies kvalitatīvus palīgus, piemēram,

  • Orthomol Pro metabol ir 10 īpaši izvēlētas pienskābās baktērijas unikālā kombinācijā ar cinku.
  • Orthomol Pro Basic plus ir pienskābo baktēriju komplekss ar aktīnidīnu no kivi ekstrakta - olbaltumvielas šķeļošu enzīmu, kas palīdzēs sagremot pārtiku un nodrošinās elektrolītu līdzsvaru organismā. Tas ir piemērots lietošanai arī vegāniem.
  • Orthomol Immun pro ir bagātīgs uzturvielu komplekss imunitātei, 13 vitamīni, 7 minerālvielas, papildinātas ar inulīnu un īpaši izvēlētām pienskābajām baktērijām.
foto: Publicitātes foto

6. Aizstāj trūkstošos vitamīnus un minerālvielas!

Kā jau noskaidrojām, tavai imūnsistēmai, lai tā darbotos efektīvi, ir nepieciešams vismaz optimāls vitamīnu un mikroelementu daudzums. Nesabalansēts uzturs, akūtas un hroniskas slimības, kaitīgi ieradumi, pārmērīga cukura lietošana var izraisīt hronisku vitamīnu un minerālvielu deficītu, kas negatīvi ietekmē arī imunitātes darbību. Par normālu imūnsisistēmas darbību jo īpaši atbildīgi ir C, D, A, B2 un B12 vitamīni, kā arī tādi mikroelementi kā cinks, selēns, varš un folijskābe.

Lieliski palīgi steidzīgajā ikdienā būs kvalitatīvie uztura bagātinātāji no ortomolekulāro uzturvielu ražotāja Orthomol, piemēram:

  • Orthomol Immun satur turpat 1 gramu C vitamīna, visus B grupas vitamīnus, 9 minerālvielas kā arī bioflavonoīdus, likopēnu un luteīnu. Bioķīmiski pareizi sabalansētais sastāvs nodrošinās izcilu biopieejamību.
  • Orthomol Vital f/m sastāvā ir 14 vitamīni, 10 minerālvielas, Citrusaugļu bioflavonoīdi, luteīns, likopēns, Omega-3 taukskābes. Uzturvielu komplekss lieliski novērsīs stresa izraisīto uzturvielu deficītu.
  • Par uzturvielām sirds un asinsvadu veselībai parūpēsies Orthomol Cardio. Orthomol Cardio sastāvā ir 12 vitamīni, 8 minerālvielas, polifenoli, tajā skaitā OPC (oligomērie proantocianidīni) no vīnogu ekstrakta, resveratrols, kakao polifenoli, citrusaugļu bioflavonoīdi, luteīns, likopēns, Omega 3 taukskābes, Koenzīms Q 10, L-karnitīns.

Iepazīsti arī citus vērtīgos Orthomol uzturvielu kompleksus! Ienāc šeit!

7. Ieplāno regulāras fiziskās aktivitātes svaigā gaisā!

Pastaiga svaigā gaisā, mērenas izturības sporta veidi, piemēram, pastaigas vai skriešana, ir ideāls veids, kā aktivizēt vielmaiņu, mazināt stresu un stiprināt imūnsistēmu. Veselīgu fizisko aktivitāšu laikā organisms izdala stresa hormonu adrenalīna, kas stimulē dažādu imūno šūnu ātrāku vairošanos.

Ikviens, kurš regulāri vingro, ilgtermiņā atbalsta imūnsistēmu, aktivizē vielmaiņu un arī uztur asinsspiedienu normas robežās. Jauka fiziskās slodzes blakusparādība ir arī labāks miegs, līdz ar to - arī labākas ķermeņa atjaunošanās un aizsargspējas.

Akūtu infekciju gadījumā labāk atturēties no sportiskām aktivitātēm, jo ​​sports rada papildu slodzi organismam un pastāv risks “pārnēsāt” infekciju.

8. Apgūsti stresa vadību un praktizē relaksācijas metodes, kuras tev palīdz.

Konflikti ģimenē, partnerattiecībās vai darbā, tāpat arī spriedze, bailes, raizes un nepazīstamas situācijas ikdienā rada stresu. Lai ar šo stresu cīnītos, tavs organisms tērē uztuvielu rezerves, kas citādi būtu nepieciešamas dažādu sistēmu darbībai.

Ir daudzas relaksācijas metodes, kas palīdz pārvaldīt un novērst hronisku stresu: apzinātības treniņi, meditācijas, joga, TaiChi, u.c. Tā var būt arī tase karstas kafijas, relaksējoša vanna, grāmatu lasīšana, pastaiga vai jebkas cits, kas sagādā tev prieku un rada miera sajūtu. Izvēlies to, kas palīz tev!

9. Uzlabo miega kvalitāti!

Pastāv tieša saikne starp miega trūkumu un uzņēmību pret infekcijām. Lai uzlabotu miega kvalitāti:

  • radi ergonomisku gulēšanas vidi;
  • vienmēr ej gulēt vienā un tajā pašā laikā;
  • ievies miega rituālus (piemēram, relaksējoša tēja, masāža);
  • izvairies no zilās ekrāna gaismas vismaz 2 stundas pirms miega;
  • nodrošini tumsu un komfortablu istabas temperatūru guļamistabā;
  • papildini miegam svarīgā melatonīna krājumus ar Orthomol® nemuri night spray. Uzturvielu komplekss satur melatonīnu, pasifloras ziedu un melisas lapu ekstraktus.

10. Baudi temperatūru kontrastus!

Vienalga, vai dušā, vai pirtī: pārslēgšanās starp ekstremālām temperatūrām trenē ķermeni pierast pie temperatūras svārstībām. Šāds treniņš pozitīvi ietekmēt imūnsistēmu, kas nozīmē, ka aukstā, vējainā un lietainā laikā tu vairs tik viegli nesaaukstēsies.

Tu vari būt vesels. Vesels katru dienu!