foto: Shutterstock
Eiropas Savienībā palielinās saslimšana ar Covid-19; nosaukti iespējamie iemesli
Esi vesels
2023. gada 13. septembris, 11:18

Eiropas Savienībā palielinās saslimšana ar Covid-19; nosaukti iespējamie iemesli

Jauns.lv

Pēdējo nedēļu laikā ir palielinājies SARS-CoV-2 pārnešanas gadījumu skaits Eiropas Savienības un Eiropas ekonomikas zonas valstīs, kas iepriekš bija ļoti zems. Arī Latvijā apstiprināto infekciju skaits pieaug, salīdzinot ar vasaras mēnešiem, redzams Slimību profilakses un kontroles centra statistikas datos. 

Saslimšanas skaita pieaugumu, iespējams, veicinājusi biežāka ceļošana, lieli pulcēšanās pasākumi, izglītojamo atgriešanās skolās, kā arī iedzīvotāju imunoloģiskās aizsardzības pret infekciju - bet ne pret smagu saslimšanu - līmeņa samazināšanās, skaidro Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC). 

Covid joprojām spēj veidot mutācijas, kas veicina tā tālāku cirkulāciju neprognozējamā laikā visa gada garumā. Augustā ES/EEZ tika ziņots par sporādiskiem jaunas augsti mutētas Omikrona apakšlīnijas BA.2.86 gadījumiem. Lai gan pasaulē ir apstiprināts ļoti maz gadījumu, ir aizdomas par šī varianta zema līmeņa izplatību sabiedrībā vairākās valstīs.

Eiropas slimību un profilakses kontroles centrs uzsver, ka vakcinācijas centieniem jākoncentrējas uz to personu aizsardzību, kurām ir risks saslimt ar smagu slimību, piemēram, cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, un citām neaizsargātām personām neatkarīgi no vecuma (piemēram, cilvēkiem ar blakus saslimšanām vai novājinātu imūnsistēmu).

Jauns.lv jau vēstīja par Covid infekcijas skaita pieaugumu Lielbritānijā, kur eksperti pat ieteica atsākt lietot sejas maksas, lai pasargātu cilvēkus no „nākamā Covid viļņa”. Eksperti prognozēja, ka jaunais vilnis varētu radīt ārkārtīgi lielu spiedienu uz veselības aprūpes dienestu, atkārtojot pagājušās ziemas "bezprecedenta" krīzi, ko izraisīja Covid, gripa un respiratorais vīruss, kas parādījās aptuveni vienā laikā.