foto: Shutterstock
“Tas ir sācies!” Zinātnieki diezgan droši par jaunu Covid vilni britu salās, brīdinot par postošām ilgtermiņa sekām
Esi vesels
2023. gada 18. augusts, 12:41

“Tas ir sācies!” Zinātnieki diezgan droši par jaunu Covid vilni britu salās, brīdinot par postošām ilgtermiņa sekām

Jauns.lv

Eksperti pauž, ka ir diezgan droši par to, ka Lielbritānijā sācies jauns Covid-19 vilnis, rosinot atjaunot sejas masku nēsāšanu publiskās vietās. Pēdējās nedēļās hospitalizēto cilvēku skaits Lielbritānijas slimnīcās ir krasi pieaudzis, tikmēr vakcinācijas efektivitāte ir mazinājusies, vēsta “Independent”. 

“Nepastiprinot uzraudzības pasākumus, un, ņemot vērā imunitātes mazināšanos, ziemā mēs būsim vēl neaizsargātāki,” pauda Ārkārtas situāciju zinātniskās konsultatīvās grupas locekle Kristīna Pagela. 

Speciāliste prognozēja, ka jaunais vilnis varētu radīt ārkārtīgi lielu spiedienu uz veselības aprūpes dienestu, atkārtojot pagājušās ziemas "bezprecedenta" krīzi, ko izraisīja Covid, gripa un respiratorais vīruss, kas parādījās aptuveni vienā laikā.
Pagela uzsver, ka problēma ir arī “garais Covid”, kas būtiski ietekmē cilvēku dzīves kvalitāti un darba spējas. Viņa arī brīdināja, ka jaunais variants stipri atšķiras no iepriekšējiem, kas liek apšaubīt esošo vakcīnu aizsardzības spējas. 

Jaunais Covid variants Eris parādījās šovasar, mēneša laikā palielinot Covid inficēto skaitu Lielbritānijā par vairākiem simtiem tūkstošu. Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras datiem Eris ir otrs izplatītākais Covid celms britu salās aiz Omikrona. 

Lai gan joprojām nav pārliecinošu pazīmju tam, ka jaunais variants būtu bīstamāks par iepriekšējiem, profesore Pagela uzsver: “Ņemot vērā, ka pasaule ir teju vai atteikusies no jebkādiem ierobežojošiem pasākumiem Covid infekcijas sakarā, jaunais variants varētu izplatīties ļoti ilgi, līdz varas iestādes saprastu, ka tā ir pamatīga problēma!”. 

Viņa arī pauda satraukumu par jaunu - vēl nenosauktu - variantu ar daudzām jaunām mutācijām, kas atklāts Izraēlā un Dānijā. Iespējams, ka tas izzudīs, bet cilvēki tagad ir neaizsargātāki, viņa teica.