foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Liepājas slimnīcas pacients iesaistīts pētījumā bez savas piekrišanas. Radinieki runā publiski, lai brīdinātu citus
Karina Kalerijas situāciju pamanījušsi nejaušības dēļ, taču ģimene vēlas būt pārliecināta, ka tādas situācijas vairs neatkārtosies.
Esi vesels
2023. gada 13. jūnijs, 11:01

Liepājas slimnīcas pacients iesaistīts pētījumā bez savas piekrišanas. Radinieki runā publiski, lai brīdinātu citus

Jauns.lv

Bez pacienta vai tuvinieku piekrišanas kāds Liepājas slimnīcas pacients saņēmis medikamentu, kas paredzēts tikai kā "placebo" kāda klīniskā pētījuma dalībniekiem. Turklāt medikaments bijis ar beigušos derīguma termiņu. Slimnīcas vadība šo situāciju solījusi izmeklēt, bet pacienta tuvinieki norāda – viņi runā publiski, lai šādus gadījumus nepieļautu nākotnē, vēsta LTV “Panorāma”. 

Pirms trim nedēļām Karinas Kalerijas tuvinieks ar smagu sirds mazspēju nokļuva Liepājas reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā. Karina Kalerija, slimnīcā pavadot laiku ar smagi slimo radinieku, nolēmusi apskatīt viena nozīmētā medikamenta devu. Taču ieraudzījusi arī negaidītu informāciju.

“Uz pudelītes etiķetes ir redzams, ka šis ir “placebo” medikaments, kas nozīmē, ka šo medikamentu var lietot tikai klīniskajā pētījumā, un medikaments bija jāizlieto līdz 1. maijam,” raidījumam stāsta Karina. 

"Neviens netika informēts, ka mūsu radinieks tiks iekļauts pētījumā, vai arī, pat, ja netiks iekļauts pētījumā, vispār par to, ka viņam ievada medikamentu, kurš ir pētījuma stadijā. Iespējams, ka mēs piekristu, ja mums būtu šī informācija," skaidro sieviete. 

Viņa arī norāda, ka šādu piekrišanu neparedz arī līgums ar slimnīcu, ko pacients parakstījis reanimācijas nodaļā, visticamāk, pat neapzinoties līguma saturu.

Pacientu tiesību aizstāve Solvita Olsena norādīja – aprakstītajā situācijā saskatāmi vairāki tā sauktie sarkanie karogi, kas norāda uz iespējamu pārkāpumu.

Vairāk skaties LTV sižetā: