foto: Privātais arhīvs
Situācija ir dramatiska! Zobārste satraukusies par daudziem bērniem un uzrunā vecākus 
Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska (pa labi).
Runā speciālists
2023. gada 9. maijs, 06:18

Situācija ir dramatiska! Zobārste satraukusies par daudziem bērniem un uzrunā vecākus 

Jauns.lv

“Šobrīd ieraudzīt bērnu ar pilnīgi veseliem zobiem ir gluži vai neiespējamā misija,” tā intervijā portālam Jauns.lv sacīja Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska. Viņa norādīja, ka situācija ar bērnu zobu stāvokli ir dramatiska. Turklāt bieži vien par to ir atbildīgi vecāki, kas nerūpējas par bērnu zobiem. 

Lūgta raksturot bērnu zobu kopējo stāvokli, zobārste teica: “Es gribu teikt, ka šobrīd situācija manā uztverē ir ļoti dramatiska un ar katru gadu pasliktinās. 

Šobrīd ieraudzīt bērnu ar pilnīgi veseliem zobiem ir gluži vai neiespējamā misija. Pārsvarā bērnu zobi ir bojāti ļoti lielā skaitā, bojājumi ir dziļi un plaši, to ārstēšana prasa daudz laika un tā ir sarežģīta. 

Bojāti pat 12 piena zobi 

Pats uztraucošākais ir tas, ka šobrīd palielinās to bērnu skaits, kuriem caurumi zobos sāk rasties jau ļoti agrā vecumā. Tie ir bērni, kuriem vēl pat nav izveidojies pilns piena zobu sakodiens. 

Tie ir bērni, sākot no 2 gadu vecuma. Tie ir 2-3 gadus veci bērni, kuri atnāk pie manis, un es redzu, ka šiem bērniem mutē ir vairāk nekā 8 bojāti zobi. 

Ņemot vērā, ka vispār mutē ir tikai 20 piena zobi, tad 8, 10 vai pat 12 bojāti piena zobi man liekas nenormāla situācija, kurai vispār nevajadzētu rasties tādā vecumā.”

Daļa vecāku izturas pavirši pret bērnu zobiem 

Kā iespējamas šādas situācijas? Vai vecāki vispār neskatās bērnu mutēs un netīra zobus? Zobārste atbildēja: “Cik es esmu novērojusi no savas darba ikdienas un no tā, ko es redzu, tad saprotu, ka daudzās ģimenēs vecāku attieksme pret bērnu veselību ir pārāk pavirša. Neredzu nekādu ieinteresētību. 
Man liekas, ka vecākiem būtu daudz vairāk jāiesaistās bērna zobu tīrīšanas jautājumos, kā arī vispārējos mutes veselības jautājumos. 

Maldīgs priekšstats, kāpēc bojājas zobi 

Šķiet, ka bezatbildību un paviršo attieksmi sekmē arī vairāki maldīgi priekšstati par zobiem. Viens no tiem ir tāds: daudzi uzskata, ka bērnu zobi bojājas tāpēc, ka nevar laikus tikt pie zobārsta. Bet, manuprāt, šis ir pavisam neloģisks priekšstats. 
Ir pierādīts, ka tad, ja vecāki ļoti cītīgi un regulāri tīra bērna zobus, izmantojot fluorīdu saturošu zobu pastu, tad jebkuru caurumu var pārvērst hroniskā formā. Tas nozīmē, ka caurums neattīstās, tas neiet uz priekšu. Ir vajadzīga tikai ļoti liela ģimenes iesaistīšanās bērnu zobu tīrīšanas procesā.”

Tikai 4 minūtes dienā! 

Ko nozīmē cītīgi un regulāri tīrīt bērna zobus? “Manā uztverē tas nemaz nav tik daudz no vecākiem prasīts. Zobi būtu jātīra divreiz dienā pa 2 minūtēm. Tās kopā ir tikai 4 minūtes dienā! Man liekas, ka jebkurš vecāks var atrast tik daudz laika, ko veltīt savam bērnam. 

Zobus vajadzētu tīrīt pareizi un adekvāti un izmantot fluorīdu saturošu zobu pastu. 

Kāpēc tomēr var rasties caurumi, ja arī cītīgi tīra zobus? 

Ir ļoti daudz vecāku, kas ir ekoloģiskā dzīvesveida piekritēji un izmanto ekoloģiskās zobu pastas. Šajās zobu pastās nekad nepievieno fluorīdu. Diemžēl tad vecāki var cītīgi tīrīt zobus, tomēr caurumi radīsies.

Daļa vecāku uzskata, ka fluorīdi ir toksiski cilvēka organismam, bet tā tas nav! Mums būtu jāapēd vesels kilograms ar fluorīdiem, lai izraisītu kaut kādu sliktu ietekmi uz organismu. Fluorīdi ir vienīgie, kas nostiprina zobu emalju un palīdz kalcijam ieiet atpakaļ zobu emaljā.”

Mudina nebaidīties no fluorīdiem

Zobārste uzsvēra, ka gan bērniem, gan pieaugušajiem zobi būtu jātīra ar fluorīdu saturošu zobu pastu. “Fluorīdus vajag obligāti! Bērniem un pieaugušajiem. 

Man tiešām ir bijuši pacienti, par kuriem vecāki it kā rūpējas [un regulāri tīra zobus], bet izmanto ekoloģiskās zobu pastas bez fluorīdiem. Diemžēl tad nav rezultātu.”

Nevajag aizbildināties ar vecvecāku bojātajiem zobiem 

Runājot par vēl vienu mītu, zobārste atzina, ka bieži vien dzirdamas atrunas: “Manam opim un omītei zobi bojājās, mums visiem ģimenē zobi bojājas, tāpēc nav nekādas jēgas tīrīt zobus bieži un rūpīgi.” 

“Jā, tādus mītus es dzirdu diezgan bieži. Diemžēl jāapbēdina vecāki, ka ģenētiski zobu bojāšanās netiek pārmantota. Tā ir atkarīga tikai un vienīgi no zobu tīrīšanas. Šis mīts nestrādā, lai gan ļoti daudz vecāku gribētu novelt zobu bojāšanos uz ģenētiku. Tas tā nav!” 

Varbūt opim un omītei nebija, ar ko tīrīt zobus 

Jāņem vērā, ka varbūt opim un omītei zobi bojājās tāpēc, ka kara laikā viņi tos labi netīrīja. “Varbūt viņiem nebija tādu iespēju! Varbūt viņiem nebija, ar ko tīrīt. Tolaik nebija pieejamas ne tik labas zobu pastas, ne līdzekļi, kā kopt zobus. Nebija tādu iespēju. Tas ir pavisam kaut kas cits. 

Man liekas, ka šobrīd ir liela izvēle zobu kopšanas līdzekļiem un nevajadzētu būt problēmām ar to,” Leščinska teica un aicināja vecākus regulāri rūpēties par savu bērnu zobiem, lai tie būtu veseli. 

Tēmas